GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alibaba se zbog sporog rasta u Kini fokusira na inozemnu jedinicu e-trgovine

Alibaba se zbog sporog rasta u Kini fokusira na inozemnu jedinicu e-trgovine
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 07:40
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineski tehnološki div Alibaba Group kladi se na svoja inozemna poslovanja dok je rast domaće potrošnje i dalje spor.

Jedna svijetla točka u najnovijem izvješću o zaradi Alibabe bila je njezina poslovna jedinica za međunarodnu e-trgovinu, koja je u prosinačkom tromjesečju ostvarila prihod od 28,5 milijardi kineskih juana (4 milijarde dolara), što je 44% više u odnosu na godinu prije. Alibaba International Digital Commerce Group uključuje platforme kao što su AliExpress, Lazada, Daraz i Trendyol.

"Snažna izvedba potaknuta je solidnim rastom na svim maloprodajnim platformama AIDC-a, posebno prekograničnog poslovanja AliExpress Choice", rekla je tvrtka.

U međuvremenu, prihod od tvrtkinih temeljnih e-trgovina Taobao i Tmall Group iznosio je 18,1 milijardu USD, što je rast od samo 2% u odnosu na prethodnu godinu.

“Pojačat ćemo ulaganja kako bismo poboljšali osnovna korisnička iskustva kako bismo potaknuli rast Taobaoa i Tmall grupe i ojačali tržišno vodstvo u nadolazećoj godini. Također ćemo usmjeriti svoje resurse na razvoj javnih proizvoda u oblaku i održavanje snažnog zamaha rasta u međunarodnom trgovačkom poslovanju, rekao je ranije ovog mjeseca Eddie Wu, izvršni direktor Alibaba grupe.

Unatoč snažnom rastu prodaje AIDC-a, gubici su također porasli iz godine u godinu uglavnom zbog "povećanih ulaganja u tvrtke, uključujući međunarodno poslovanje AliExpressa Choice i Trendyol, djelomično kompenziranih poboljšanjima u monetizaciji."

Kvartalni rezultati slijede niz promjena u upravljanju Alibabe i njezinih podjedinica. Pakistanska platforma za e-trgovinu Daraz smijenila je svog izvršnog direktora Bjarkea Mikkelsena 24. siječnja. James Dong, izvršni direktor jugoistočnoazijskog diva za e-trgovinu Lazada Group, imenovan je za vršitelja dužnosti Darazovog izvršnog direktora. Tvrtka je rekla da će "raditi na dubljoj integraciji između Daraza i naših sestrinskih tvrtki."

Početkom siječnja Lazada je izvršila masovno otpuštanje diljem jugoistočne Azije, što je utjecalo na zaposlenike na svim razinama, uključujući viši menadžment. Rezovi su pogodili sve odjele uključujući komercijalu, maloprodaju i marketing.

Ljudi iz Alibabe International upoznati s tim rekli su za CNBC da je otpuštanje Lazade imalo za cilj "pojednostaviti donošenje odluka i povećati organizacijsku i poslovnu učinkovitost".

"Ove najnovije promjene u upravljanju imaju svoje korijene u prošlogodišnjem razdvajanju Alibabe, uglavnom kao strategija za upravljanje regulatornim razvojem u Kini koji je dugo vršio pritisak na tehnološkog diva", rekao je Yinglan Tan, osnivač i izvršni partner u Insignia Ventures Partners.

“Priroda AIDC-a kao portfelja raznolikih i pojedinačno složenih poduzeća u rasponu od Daraza do Lazade također igra ključni čimbenik. Pooštravanje broda vjerojatno je osmišljeno kako bi se konsolidirale putanje rasta, smanjile neizvjesnosti poslovanja na višestrukim, konkurentnim tržištima...,” rekao je Tan.

Tagovi: Alibaba, Kina, trgovina, AliExpress, Lazada, Daraz, Trendyol
PROČITAJ I OVO
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
DOBRA GODINA
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
PEKING - Kineski Baidu nadmašio je u četvrtak procjene analitičara za prihode u prvom tromjesečju, potaknut oporavkom prodaje oglašavanja i većom potražnjom za njegovim proizvodima u oblaku koji pokreću AI.
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
ISTRAGA
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak da je pokrenula istragu protiv Mete zbog zabrinutosti vezanih oko zaštite djece na njezinim platformama Facebook i Instagram.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE