GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazon će biti najveći dobitnik IPO-a Deliverooa

Amazon će biti najveći dobitnik IPO-a Deliverooa
IPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2021 / 21:44
Autor: Siniša Malus
LONDON - Deliveroo planira prikupiti milijardu funti na inicijalnoj ponudi dionica (IPO) sljedećeg mjeseca na Londonskoj burzi.

Ovaj dostavljač hrane planira ponuditi do 256.456.256 novih dionica po cijeni od 3,90 do 4,60 funti po dionici, prema prospektu tvrtke koji je objavljen u utorak. Postojeći dioničari također planiraju prodati do 128.205.128 dionica.

IPO će procijeniti tvrtku između 7,6 i 8,8 milijardi funti, što je više nego što je sugeriralo prethodno izvješće. Čak i na donjem dijelu raspona, Deliveroo će i dalje biti najveći tehnološki IPO u Europi do sada ove godine i najveći u Britaniji u posljednjih deset godina.

Deliverooov IPO trebao bi donijeti najvećim dioničarima tvrtke stotine milijuna funti. Neki od njih pretočit će neke dionice u IPO, ali investitori planiraju zadržati većinu njih.

Najveći pojedinačni pobjednik bit će izvršni direktor Deliverooa Will Shu. Posjeduje 90.570.400 dionica ili 6,1% temeljnog kapitala. Nakon IPO-a, posjedovat će 115.227.441 dionicu ili 6,3% temeljnog kapitala. Također će imati preko 50% glasačkih prava.

Pod pretpostavkom cijena Deliverooa od 4,25 funti po dionici, središnje točke raspona, udio Shu-a vrijedit će oko 490 milijuna funti nakon IPO-a. Međutim, mogao bi se popeti i do 530 milijuna funti ako su cijene bliže vrhu ljestvice.

Sve u svemu, Amazon će dobiti najviše od IPO-a. Tehnološki div držat će 11,5% udjela (209.720.160 dionica) u Deliverou nakon IPO-a, koji će vrijediti oko milijardu funti, ovisno o cijenama. Trenutno drži 15,8% dionica, ali planira prodati 23.302.240 dionica za bilo koju cijenu između 90,8 i 107,2 milijuna funti.

Tagovi: Amazon, Deliveroo, inicijalna javna ponuda, Londonska burza, William Shu
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE