GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazon jedan od najvećih dobitnika koronakrize

Amazon jedan od najvećih dobitnika koronakrize
DOBITNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2020 / 10:25
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Američka maloprodaja u travnju je pala rekordnih 16,4 posto, a jedina svijetla točka bila je internetska prodaja koja je od ožujka porasla 8,4 posto.

Među najvećim pobjednicima epidemije je Amazon. Njegova prodaja skočila je 26 posto u prvom tromjesečju (u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine), na 75,5 milijardi dolara.

Promet je bio toliko visok da ponekad neki proizvodi nisu bili dostupni, a Amazon je morao zaposliti dodatnih 175.000 radnika da bi nastavio sa znatno većom potražnjom.

Možda će dovoljno o rastu prodaje reći podaci o zapošljavanju koje je objavila kompanija u posljednjih mjesec dana. Amazon je 13. travnja objavio da je od sredine ožujka zaposlio 100.000 ljudi i da će u idućem razdoblju zaposliti dodatnih 75.000. Također je revidirano povećanje ukupnih plaća u iznosu od 350 milijuna USD na preko 500 milijuna USD. Zatim je 24. travnja kompanija priopćila kako će povisiti satnicu i udvostručiti plaće za prekovremeni rad do 16. svibnja. A 13. svibnja kompanija je još jednom produžila razdoblje povećanih plaća do 30. svibnja i revidirala procjenu povećanja ukupne mase plaća na preko 800 milijuna dolara.

Dio analitičara očekuje da će rast prodaje Amazona ubrzati na znatno iznad 40%, a vjerojatno kratkoročno i iznad te brojke. Sve više trgovine seli se online, posebno u Americi.

Mnogi su signali koji govore u prilogu dinamiziranju rasta. Na primjer, na konferencijskom pozivu Wayfaira, navedeno je da je njegov rast prodaje u drugom tromjesečju dosegnuo oko 90%. A na Etsy-jevom konferencijskom pozivu ugdje su predstavljeni rezultati za prvi kvartal, rečeno je da bilježi preko 100%-tni rast u bruto količini robe, odnosno ukupnoj vrijednosti proizvoda naručenih na svojoj platformi.

Tagovi: Amazon, online trgovina, koronakriza, maloprodaja, američka ekonomija, Wayfair, Etsy
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE