GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazon kreće u borbu protiv 10.000 grupa na Facebooku koje pišu lažne recenzije

Amazon kreće u borbu protiv 10.000 grupa na Facebooku koje pišu lažne recenzije
RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2022 / 07:26
Autor: SEEbiz / klix.ba
SAN FRANCISCO - Amazon poduzima pravne mjere protiv administratora više od 10.000 Facebook grupa koje su navodno stvarale lažne recenzije na Amazonovim tržištima u Americi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Japanu.

Tehnološki gigant tvrdi da grupe nude novac ili besplatnu robu u zamjenu za pisanje recenzija koje se objavljuju na Amazonu, piše BBC.

Jedna od grupa, koju je ranije ove godine uklonila Facebookova matična kompanija Meta, imala je 43.000 članova. Zvala se "Amazon Product Review".

Istaknuto je kako su korisnici u grupi kupovali odabrane proizvode i ostavljali recenzije, a administratori bi im vraćali novac. Uključena je široka paleta robe, uključujući auto stereo i stative za kamere.

Veliki broj recenzija, posebno pozitivnih, povećava vidljivost prodavatelja na Amazonovim platformama, kao i njihovo pozicioniranje bolje mjesto u rezultatima tražilice.

Prodavači na Amazonu mogu plaćati usluge koje obećavaju da će povećati njihove ocjene na mreži, a da istovremeno ne znaju da će to biti izvedeno u obliku lažnih recenzija.

"Administratori grupa su prikrili ključne fraze koje bi inače bile označene Meta automatizovanim alatima dizajniranim da traže kršenje pravila", saopćeno je iz Amazona.

Jedan primjer koji je kompanija podijelila bio je Facebook post koji nudi "povrat novca nakon pregleda".

Otprilike polovinu grupa je Facebook uklonio nakon što ih je prijavio Amazon. Međutim, iz Amazona su rekli za BBC da su administratori svih grupa bili na meti.

"Proaktivna pravna akcija usmjerena na loše aktere jedan je od mnogih načina na koje štitimo kupce jer smatramo da su oni odgovorni", rekao je Dharmesh Mehta, potpredsjednik prodaje partnerskih usluga Amazona.

Iz Facebooka odnosno Mete je saopćeno da "grupe koje traže ili potiču lažne recenzije krše politiku i bivaju uklonjene".

Ranije ove godine Amazon je tužio četiri kompanije koje je optužio da su namjerno preplavile platformu za kupovinu lažnim recenzijama.

Prema novim prijedlozima koji se trenutno razmatraju u Velikoj Britaniji, moglo bi postati nezakonito platiti nekome da piše ili podstiče lažne kritike.

Tagovi: Amazon, Facebook, lažne recenzije, Meta
PROČITAJ I OVO
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE