GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AmCham: Digitalizacija u Hrvatskoj ubrzala zbog pandemije, ali još nedovoljno i presporo

AmCham: Digitalizacija u Hrvatskoj ubrzala zbog pandemije, ali još nedovoljno i presporo
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 19:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Važnost digitalizacije i digitalnih usluga za građane, gospodarstvo, obrazovanje, trgovinu, javnu upravu i druge segmente društva iznova se potvrdila u vrijeme pandemije, no u Hrvatskoj su ti procesi još nedovoljni i prespori te je potrebno ubrzanje, kao i da država više angažira ICT stručnjake i kreira adekvatni zakonski okvir.

To su uz ostalo u utorak istaknuli sudionici online konferencije Američke gospodarske komore u Hrvatskoj-AmChama "Digitalna Hrvatska 2030.", koja je u dva panela - Digitalizacija hrvatskog gospodarstva i Digitalizacija javne uprave - okupila predstavnike dva ministarstva (gospodarstva i uprave) i po tri političke opcije (HDZ, Restart koalicija i Domovinski pokret) te tehnološke kompanije s uredima u Hrvatskoj (Google, Oracle i Cisco).

Svi se oni manje-više složili, kao što je uvodno naglasila i predsjednica Vijeća upravitelja AmChama Ruža Tomić Fontana, da su zbog pandemije Covid-19 mnogi aspekti života i poslovanja digitalizirani te da su to prihvatili i građani.

"Pandemija je značajno ubrzala procese digitalizacije hrvatskog društva, a AmCham novonastalu situaciju vidi i kao priliku za njezin daljnji snažni nastavak. Nadamo se da će to biti u fokusu i novoj vladi nakon izbora", poručila je Tomić Fontana.

Broj građana koji koriste usluge e-građanin povećao se za 150 tisuća

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić vjeruje da će hrvatsko gospodarstvo 2030. u digitalizaciji biti puno bolje nego sada.

Iznio je i podatak da se broj građana koji koriste usluge e-građanin povećao za njih 150 tisuća, na njih ukupno više od milijun, čemu su pomogli infrastruktura i reakcija državne vlasti i javnih tijela, koji su u kratkom vremenu proširili e-usluge, uključujući i e-propusnice, uslugu koja je bila samo jedan od digitalnih odgovora na Covid-19.

Naveo je i kako od lanjskog ljeta do sada u Hrvatskoj putem online aplikacije osnovano i više od 500 novih tvrtki te da je važno povećati i izdvajanja za istraživanje i razvoj, ali i ukupno u ljudske potencijale.

"Vjerujemo da će se stvari ubrzati u idućem razdoblju te da će od očekivanih oko 10 milijardi eura pomoći iz EU-a u idućih nekoliko godina oko 930 milijuna eura biti za inovacije i digitalizaciju", kazao je Lucić.

Ante Rončević, iz Domovinskog pokreta, smatra da je digitalizacija u zadnjih stotinjak dana korone pokazala i dobre i loše strane, posebice u online nastavi, koja je tamo gdje su bile velike brzine i dosezi interneta išla dobro, ali ne i tamo gdje su još bakrene parice, što pokazuje nedovoljnu infrastrukturnu pokrivenost cijele Hrvatske.

"U 2030. ako se ovako nastavi Hrvatska u digitalizaciji neće nikuda stići. Zato je potrebno jasnije definirati strateške ciljeve i pametnu infrastrukturu, što uz pomoć fiskalne politike može dovesti do zaokreta i da Hrvatska bude bar blizu prosjeka u EU", kazao je Rončević, koji je iznio i procjene da će gubitak gospodarstva na jesen biti veći od 100 milijardi kuna i da će se teško oporaviti.

Velikom kočnicom u razvoju digitalizacije smatra zakazivanje države, kao i javnu upravu koja troši velike iznose a nema iskoraka, te slabu suradnju između sveučilišta i biznisa, posebice u obrazovanju ICT kadrova kojih nedostaje i dosta odlaze u inozemstvo.

Edukacija i prilike ključne za digitalizaciju

Ključnim za digitalizaciju u Hrvatskoj direktor Google Adriatic/Hrvatska Joško Mrndže drži edukaciju na svim razinama i prilike koje iz nje proizlaze.

"Imamo sve preduvjete za to i kada bi doista razumjeli i primijenili mogućnosti digitale u 2030. bi Hrvatska mogla biti uspješno i razvijeno društvo, no treba još puno naučiti i učiniti, jer što više razumijemo tehnologiju više nam se i otvaraju mogućnosti i to u svim dobnim skupinama i svim krajevima zemlje", istaknuo je.

I on je ocijenio da je covid 'pogurao' mnogo toga u biznisu, a primjerice e-commerce je u svijetu porastao za 200 posto. U Hrvatsko je online kupnja također 'buknula', a fascinira ga, kako je otkrio, koliko je povećan broj online tečajeva i koliko je malih i srednjih poduzetnika pa i OPG-ova praktički 'preko noći' otvorilo web stranice ili preko drugih kanala došlo do kupaca.

Da je digitalni iskorak napravljen složio se i Boris Petrušić iz tvrtke Oracle Hrvatska, koji je naglasio da su neke tvrtke, uz digitalizaciju, u pandemiji pojačale i produktivnost, dijelom i zbog rada od kuće, iako priznaje da to nije moguće u svakom poslu.

Ivan Hukavec iz tvrtke Cisco Hrvatska dotaknuo se pak problematike nedostatka tzv. državng ili javnog clouda/oblaka kao rješenja za brojne podatke, koje npr. Slovenija ima već nekoliko godina, dok je u Hrvatskoj tek nedavno otvoren Centar dijeljenih usluga ili CDU, koji nije to što treba biti.

Digitalizacija javne uprave u procesu, ali tromo i sporo

Ministar uprave Ivan Malenica na panelu o digitalizaciji javne uprave ocijenio je da su građani u pandemiji prepoznali sve što se zadnjih godina radilo u tom smjeru. Sada su u sklopu e-građani dostupne 73 usluge, među kojima su i e-propusnice te digitalni asistent zdravlja Andrija, koje je označio "vrlo funkcionalnim".

"Treba činiti sve da se sadašnjih oko milijun građana korisnika e-usluga poveća, a i u segmentu uprave treba digitalizirati sve što se može. Digitalizacija nadilazi i sve političke opcije i previše je važna da bi se s time stalo. Vjerujem da ćemo i u idućem mandatu kroz razne projekte, prije svega edukacije i jačanja kompetencije zaposlenih u državnoj i javnoj upravi, ali i na lokalnoj razini", kazao je ministar.

Digitalizacija javne uprave išla bi u dva smjera - digitalizacija internih procesa i državnih javnih tijela, gdje je CDU 'stup' za povezivanje svih tijela te brže i efikasnije komunciranje, te digitalizacija prema građanima, gdje smo limitirani brojnim postupcima koje provode razna državna tijela. To bi sve trebalo biti puno bolje, rekao je Malenica.

S njime se baš nije složio Marko Rakar, IT stručnjak ispred Restart koalicije, kazavši da je sve do sada u Hrvatskoj bila "kvazi digitalizacija, vrlo plitka i ekstremno površna, posebice u državnom i javnom sektoru, i opet smo tamo gdje smo bili 15. ožujka i s Finom i Poreznom upravom i svima kojima smo slali online dokumente sada ih treba donijeti u fizičkom obliku s pečatom".

"Velika je razlika između broja registriranih korisnika e-usluga i aktivnih korisnika, kojih je jako malo, a problem je što imamo previše državnih IT ili ICT tijela, agencija, ureda i tvrtki. Zato je teško da se dogovoreno i ostvari. Otpori prema tome postoje i to treba 'lomiti' na najgrublji način, jer Hrvatska nema vremena za čekati", ustvrdio je Rakar.

Poručio je i da u svijetu za digitalizaciju nitko više ne radi planove 'petoljetke", već Hrvatskoj trebaju agilniji projekti koji će u tri ili šest mjeseci doći do građana, kao što je bilo s e-propusnicama, koje, kako je napomenuo, još stoje kao usluga i nitko ih nije maknuo iako se više ne koriste.

Tagovi: AmCham, digitalizacija u Hrvatskoj, Ivan Hukavec, Boris Petrušić, Oracle Hrvatska, Marko Rakar, Zdenko Lucić, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Novska: Gradit će se kampus gaming industrije sa sveučilištem i domovima
INVESTICIJE
Novska: Gradit će se kampus gaming industrije sa sveučilištem i domovima
NOVSKA - U Novskoj će se graditi kampus gaming industrije sa sveučilištem, domovima i eSportskom dvoranom s 4000 mjesta, piše u nedjelju Večernji list.
YouTube: Kreatori sadržaja odsad imaju bolji pregled informacija o ostvarenim prihodima
NOVE OPCIJE
YouTube: Kreatori sadržaja odsad imaju bolji pregled informacija o ostvarenim prihodima
NEW YORK - Google je u YouTube dodao opciju koja će stvarateljima YouTube sadržaja omogućiti da na jednom mjestu steknu mogućnost jednostavnog pregleda te analize svih svojih prihoda stečenih na toj platformi.
Britanija će do 2025. eliminirati Huawei iz 5G mreže
POLITIKA I BIZNIS
Britanija će do 2025. eliminirati Huawei iz 5G mreže

LONDON - Očekuje se da britanska vlada do 2025. godine ukloni opremu kineskog Huaweija iz nacionalne 5G telekomunikacijske mreže, izvjestio je londonski Telegraph.

Nvidia prestigla Intel prema tržišnoj vrijednosti
USPOREDBE
Nvidia prestigla Intel prema tržišnoj vrijednosti
NEW YORK - Na tržištu dionica industrije poluvodiča došlo je do velikog preokreta, jer je nakon rasta cijene dionice za 2,3% na 404 američka dolara, Nvidia nakon desetogodišnje dominacije Intela izbila na vrh najvrjednijih dionica proizvođača čipova.
LinkedIn omogućio snimanje izgovora svojeg imena
OPCIJE
LinkedIn omogućio snimanje izgovora svojeg imena
ZAGREB - Ako na LinkedInu pokušate potražiti posao izvan Hrvatske i regije, a imate neko uobičajeno ime i prezime za naše krajeve, pogotovo ako ono sadržava dijakritičke znakove, stranci bi mogli imati problem prilikom izgovaranja istoga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE