GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka obavještajna služba kupuje lokacijske podatke

Američka obavještajna služba kupuje lokacijske podatke
ZANIMLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2020 / 22:03
Autor: SEEbiz / vidi.hr
WASHINGTON - Američka obavještajna služba kupuje lokacijske podatke prikupljene iz popularnih aplikacija od privatne tvrtke.

Prema američkom zakonu, policija i državne sigurnosne agencije moraju dobiti sudski nalog ako žele dobiti pristup privatnim lokacijskim podacima korisnika, no sudeći prema podacima u internim dokumentima Tajne službe prikupljenim prema FOIA-u (Freedom of Information Act), može se vidjeti da oni radije kupuju podatke od privatnih tvrtki kako bi zaobišli pravnu legislativu. U tom dokumentu može se vidjeti da je Tajna služba potrošila 35.844 dolara za godišnju pretplatu na Babel Streetov proizvod Locate X koji prati lokacije uređaja temeljem podataka prikupljenih iz popularnih aplikacija.

Korištenjem Locate X usluge, Tajna služba može primjerice okružiti neku kriminalnu scenu "geolokacijskom ogradom", a potom identificirati mobilne uređaje koji se nalaze na tom području prije izvršenja nekog zločina i vidjeti gdje su se ti uređaji kretali nakon kriminalne radnje.

Usluge Locate X-a na sličan način koriste američka carina i imigracijska služba za praćenje imigranata i potencijalnih krijumčara, a nedavno je tijekom Black Lives Matter protesta otkriveno da tvrtka Mobiwalla također prati kretanje populacije za potrebe praćenja COVID-19 pandemije od strane zdravstvenih organizacija, ali i za potrebe obavještajnih agencija koje na taj način uhode sudionike demonstracija i političkih skupova protiv vlade SAD-a.

Vrhovni sud SAD-a je 2018. godine donio odluku prema kojoj federalne agencije moraju podnijeti sudski nalog da bi dobile lokacijske podatke od teleoperatera, no one su shvatile da se ne trebaju mučiti stime, kada sve podatke mogu dobiti iz običnih aplikacija koje svi posjedujemo na svojim telefonima.

Drugim riječima, ovo je samo još jedna potvrda onoga što dobro znamo, a to je da čim nosite telefon u džepu, to je kao da su vam zakačili prislušni uređaj ili tracker kako bi vas pratili. I što je najgore tim podacima može pristupiti svatko tko plati relativno mali iznos novca tvrtkama koje su oko toga napravile legalni biznis.

Nije vrag da se još uvijek čudite što restorani i dućani znaju kad se smucate u njihovoj blizini i šalju vam primamljive ponude i obavijesti o popustima. Sjetite se samo koliko imate aplikacija i igara kojima ste dozvolili pristup svemu živom na svojem telefonu. A i ako niste to ne znači da vas ne mogu pratiti, jer vam je sigurno promaklo da negdje niste "odčekirali" privole.

Tagovi: Američka obavještajna služba, Locate X, lokacijski podaci, Freedom of Information Act, Babel Street, Mobiwall
PROČITAJ I OVO
Egipat planira oporezivati influencere
PLANOVI
Egipat planira oporezivati influencere
KAIRO - Egipat je objavio da planira oporezivati blogere i druge youtubere, zanimanja koja dosad nisu bila regulirana, što je u nedjelju podiglo buru na mreži u toj arapskoj zemlji s najvećim brojem stanovnika koja je veoma sklona društvenim mrežama.
Apple skinuo Fortnite sa svog App Storea
ODMAZDA
Apple skinuo Fortnite sa svog App Storea
ZAGREB - Apple je kao očiti odgovor na nedavnu Epicovu sudsku pobjedu odlučio ne obnoviti ugovor s ovim developerom do daljega i bez ikakvog objašnjenja dok se ne iscrpe sve zakonske mogućnosti.
Dogovor američkog ministarstva pravosuđa i direktorice Huaweija
SPORAZUM
Dogovor američkog ministarstva pravosuđa i direktorice Huaweija
NEW YORK - Sutkinja saveznog suda u Brooklynu prihvatila je sporazum između američkog ministarstva pravosuđa i odvjetnika Meng Wanzhou, financijske direktorice Huaweija koja je u kućnom pritvoru u Kanadi gotovo tri godine i kojoj američko pravosuđe želi suditi na svom teritoriju.
Prvi vlak na baterije u svijetu
BATERIJE
Prvi vlak na baterije u svijetu
PITTSBURGH - Poznata svjetska rudarska kompanija Roy Hill koja između ostaloga upravlja s najvećim rudnikom željezne rude u Australiji, za svoje je potrebe kupila električno-baterijsku lokomotivu tvrtke Webtec koja će od 2023. godine započeti s vučom vlakova u SAD-u.
Twitter će konačno riješiti jedan od svojih najvećih nedostataka
RJEŠENJA
Twitter će konačno riješiti jedan od svojih najvećih nedostataka
ZAGREB - Twitter proteklih mjeseci „časti“ svoje korisnike raznim vizualnim promjenama među kojima se posebno ističe uvođenje Chirp fonta te promjena kontrasta boja koja se, sudeći po brojnim žalbama, nije svidjela twitterašima koji često navode da se tvrtka usredotočuje na promjene koje nitko nije tražio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE