GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka obavještajna služba kupuje lokacijske podatke

Američka obavještajna služba kupuje lokacijske podatke
ZANIMLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2020 / 22:03
Autor: SEEbiz / vidi.hr
WASHINGTON - Američka obavještajna služba kupuje lokacijske podatke prikupljene iz popularnih aplikacija od privatne tvrtke.

Prema američkom zakonu, policija i državne sigurnosne agencije moraju dobiti sudski nalog ako žele dobiti pristup privatnim lokacijskim podacima korisnika, no sudeći prema podacima u internim dokumentima Tajne službe prikupljenim prema FOIA-u (Freedom of Information Act), može se vidjeti da oni radije kupuju podatke od privatnih tvrtki kako bi zaobišli pravnu legislativu. U tom dokumentu može se vidjeti da je Tajna služba potrošila 35.844 dolara za godišnju pretplatu na Babel Streetov proizvod Locate X koji prati lokacije uređaja temeljem podataka prikupljenih iz popularnih aplikacija.

Korištenjem Locate X usluge, Tajna služba može primjerice okružiti neku kriminalnu scenu "geolokacijskom ogradom", a potom identificirati mobilne uređaje koji se nalaze na tom području prije izvršenja nekog zločina i vidjeti gdje su se ti uređaji kretali nakon kriminalne radnje.

Usluge Locate X-a na sličan način koriste američka carina i imigracijska služba za praćenje imigranata i potencijalnih krijumčara, a nedavno je tijekom Black Lives Matter protesta otkriveno da tvrtka Mobiwalla također prati kretanje populacije za potrebe praćenja COVID-19 pandemije od strane zdravstvenih organizacija, ali i za potrebe obavještajnih agencija koje na taj način uhode sudionike demonstracija i političkih skupova protiv vlade SAD-a.

Vrhovni sud SAD-a je 2018. godine donio odluku prema kojoj federalne agencije moraju podnijeti sudski nalog da bi dobile lokacijske podatke od teleoperatera, no one su shvatile da se ne trebaju mučiti stime, kada sve podatke mogu dobiti iz običnih aplikacija koje svi posjedujemo na svojim telefonima.

Drugim riječima, ovo je samo još jedna potvrda onoga što dobro znamo, a to je da čim nosite telefon u džepu, to je kao da su vam zakačili prislušni uređaj ili tracker kako bi vas pratili. I što je najgore tim podacima može pristupiti svatko tko plati relativno mali iznos novca tvrtkama koje su oko toga napravile legalni biznis.

Nije vrag da se još uvijek čudite što restorani i dućani znaju kad se smucate u njihovoj blizini i šalju vam primamljive ponude i obavijesti o popustima. Sjetite se samo koliko imate aplikacija i igara kojima ste dozvolili pristup svemu živom na svojem telefonu. A i ako niste to ne znači da vas ne mogu pratiti, jer vam je sigurno promaklo da negdje niste "odčekirali" privole.

Tagovi: Američka obavještajna služba, Locate X, lokacijski podaci, Freedom of Information Act, Babel Street, Mobiwall
PROČITAJ I OVO
Rekordna dobit Amazona
SJAJNE BROJKE
Rekordna dobit Amazona
NEW YORK - Amazon je u trećem tromjesečju zaradio 6,3 milijarde dolara, odnosno 12,37 dolara po dionici, što je pet dolara više nego što su analitičari očekivali i novi rekord. Ipak, dionice Amazona pale su nedugo nakon objave poslovnih rezultata.
Apple napada monopol Googlea
TRAŽILICE
Apple napada monopol Googlea
CUPERTINO - Financial Times primjećuje da Apple ima dovoljno resursa da se natječe s Googleom.
Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica
5G
Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica
ZAGREB - Pokretanje komercijalne 5G mreže 'vrhunac' je kontinuiranih ulaganja Hrvatskog telekoma (HT) u infrastrukturu i kvalitetu mreže, a to je i velika razvojna prekretnica jer je 5G tehnologija jedan od ključnih preduvjeta za podizanje lokalne i nacionalne konkurentnosti, kaže predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.
Amerikanci ipak dozvolili poslovanje s Huaweijem, ali ne za 5G opremu
ZELENO SVJETLO
Amerikanci ipak dozvolili poslovanje s Huaweijem, ali ne za 5G opremu
WASHINGTON - Određeni broj američkih kompanija u ICT i telekomunikacijskom sektoru, koje žele surađivati s kineskim Huaweijem i prodavati im svoje komponente unatoč sankcijama, odnedavno to mogu učiniti.
Srbija korak bliže 5G mreži
REGULATIVA
Srbija korak bliže 5G mreži

BEOGRAD - Dosadašnji Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je 21. oktobra pravilnike o utvrđivanju plana raspodela frekvencija u dva opsega.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE