GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka obavještajna služba kupuje lokacijske podatke

Američka obavještajna služba kupuje lokacijske podatke
ZANIMLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2020 / 22:03
Autor: SEEbiz / vidi.hr
WASHINGTON - Američka obavještajna služba kupuje lokacijske podatke prikupljene iz popularnih aplikacija od privatne tvrtke.

Prema američkom zakonu, policija i državne sigurnosne agencije moraju dobiti sudski nalog ako žele dobiti pristup privatnim lokacijskim podacima korisnika, no sudeći prema podacima u internim dokumentima Tajne službe prikupljenim prema FOIA-u (Freedom of Information Act), može se vidjeti da oni radije kupuju podatke od privatnih tvrtki kako bi zaobišli pravnu legislativu. U tom dokumentu može se vidjeti da je Tajna služba potrošila 35.844 dolara za godišnju pretplatu na Babel Streetov proizvod Locate X koji prati lokacije uređaja temeljem podataka prikupljenih iz popularnih aplikacija.

Korištenjem Locate X usluge, Tajna služba može primjerice okružiti neku kriminalnu scenu "geolokacijskom ogradom", a potom identificirati mobilne uređaje koji se nalaze na tom području prije izvršenja nekog zločina i vidjeti gdje su se ti uređaji kretali nakon kriminalne radnje.

Usluge Locate X-a na sličan način koriste američka carina i imigracijska služba za praćenje imigranata i potencijalnih krijumčara, a nedavno je tijekom Black Lives Matter protesta otkriveno da tvrtka Mobiwalla također prati kretanje populacije za potrebe praćenja COVID-19 pandemije od strane zdravstvenih organizacija, ali i za potrebe obavještajnih agencija koje na taj način uhode sudionike demonstracija i političkih skupova protiv vlade SAD-a.

Vrhovni sud SAD-a je 2018. godine donio odluku prema kojoj federalne agencije moraju podnijeti sudski nalog da bi dobile lokacijske podatke od teleoperatera, no one su shvatile da se ne trebaju mučiti stime, kada sve podatke mogu dobiti iz običnih aplikacija koje svi posjedujemo na svojim telefonima.

Drugim riječima, ovo je samo još jedna potvrda onoga što dobro znamo, a to je da čim nosite telefon u džepu, to je kao da su vam zakačili prislušni uređaj ili tracker kako bi vas pratili. I što je najgore tim podacima može pristupiti svatko tko plati relativno mali iznos novca tvrtkama koje su oko toga napravile legalni biznis.

Nije vrag da se još uvijek čudite što restorani i dućani znaju kad se smucate u njihovoj blizini i šalju vam primamljive ponude i obavijesti o popustima. Sjetite se samo koliko imate aplikacija i igara kojima ste dozvolili pristup svemu živom na svojem telefonu. A i ako niste to ne znači da vas ne mogu pratiti, jer vam je sigurno promaklo da negdje niste "odčekirali" privole.

Tagovi: Američka obavještajna služba, Locate X, lokacijski podaci, Freedom of Information Act, Babel Street, Mobiwall
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE