GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple priprema novi proizvod koji će promijeniti sve

Apple priprema novi proizvod koji će promijeniti sve
MINI REVOLUCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2022 / 17:42
Autor: SEEbiz / Nova.rs
SAN FRANCISCO - Gotovo petnaest godina nakon što je iPhone izazvao revoluciju na području pametnih telefona, Apple baca kockice za ono za što se nada da će postati sljedeći uređaj koji će promijeniti industriju.

Riječ je o uređaju koji spaja digitalni svijet sa stvarnim – VR naočalama.

Tvrtka je već angažirala holivudske redatelje poput Johna Favrea za razvoj video sadržaja za naočale, čije se predstavljanje očekuje sljedeće godine. John Favre, izvršni producent Prehistoric Planet na Apple TV+, radi na oživljavanju dinosaura u seriji, prema New York Timesu, "na uređaju koji izgleda kao par skijaških naočala dizajniranih da ponudi novi virtualni i prošireni iskustvo stvarnosti."

Na svojoj godišnjoj konferenciji za razvojne programere (WWDC) u ponedjeljak, Apple planira predstaviti softverske alate koji će omogućiti aplikacijama da dodaju nove značajke kamere i glasa, postavljajući temelje za sučelje koje će kupci moći kontrolirati pomoću VR naočala, prema dobivenim dokumentima New York Timesa, prenosi Nova.rs.

Glasnogovornica Applea Trudy Miller odbila je komentirati buduće projekte.

S planiranim naočalama Apple ulazi u novu utrku za definiranje budućnosti virtualne stvarnosti. Microsoft, Google i Facebookova matična tvrtka Meta već su u različitim fazama razvoja svog VR softvera i hardvera.

Prošle godine, izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg promijenio je ime svoje tvrtke u "Meta" i posvetio se izgradnji koncepta poznatog kao Metaverse, gdje se online, virtualni i stvarni svijet stapaju u novi svemir. Vjeruje da je ovo sljedeći veliki val računalstva, koji će naslijediti eru pametnih telefona u kojoj su dominirali Appleov iOS i Googleov Android softver. Baš kao što su te platforme slijedile desetljeća Windowsa i Maca.

"To je budućnost", rekla je Carolina Milanesi, analitičarka Creative Strategies, tvrtke za tehnološka istraživanja. "Da bi Appleovo iskustvo virtualne stvarnosti bilo uspješno, tvrtka mora kombinirati snagu hardvera novog uređaja sa sadržajem koji stvaraju već neko vrijeme."

Appleovi planovi za razvoj sadržaja virtualne stvarnosti i softverskih alata ključni su za stvaranje iskustava koja budućim VR naočalama daju svrhu. Posljednji značajan novi proizvod, Apple Watch, lansiran je s oko 3000 aplikacija, ali je i dalje trpio kritike jer su tehnički recenzenti rekli da je mali broj tih aplikacija bio koristan. Slični nedostaci zadesili su i Metine naočale za virtualnu stvarnost "Quest", koje su prošle godine prodane u 10 milijuna primjeraka, koliko ih mnogi smatraju uređajima za igre.

Od originalnog Macintosha do iPada, Apple je tražio proizvode koji privlače širok raspon potencijalnih kupaca i imaju široku primjenu. Kako bi slušalice bile isplative, kažu analitičari, moraju imati korisne programe i alate koji nadilaze svijet videoigara.

Tim Cook, izvršni direktor Applea, godinama govori o potencijalu virtualne stvarnosti. Godine 2016. rekao je investitorima da tvrtka aktivno ulaže u VR i smatra da je to "velika komercijalna prilika".

Apple je imenovao inženjera Dolby Technologies Mikea Rockwella da vodi projekt. Raniji pokušaji tvrtke da napravi proizvod proširene stvarnosti bili su sputani zbog niske računalne snage uređaja, a stalni izazovi s napajanjem i baterijom prisilili su Apple da odgodi projekt.

S Rockwellom na čelu, VR naočale prvi su proizvod koji Apple lansira predvođen novim inženjerskim timom i bez Johnnyja Ivea, bivšeg šefa dizajna koji je napustio tvrtku 2019. Projekt Apple Watch vodili su Ive i njegovi dizajneri, koji su definirali kako proizvod izgleda. , funkcionira i kako se plasira na tržište.

Inicijativa proširene stvarnosti izazvala je podjele unutar same tvrtke. Najmanje dva člana tima za industrijski dizajn najavila su da će napustiti tvrtku, dijelom zato što su zabrinuti zbog razvoja proizvoda koji bi mogao promijeniti način na koji ljudi međusobno komuniciraju.

Apple pokušava razlikovati svoj proizvod od onoga što Meta nudi. Kako bi ostvarila taj cilj, tvrtka koristi snažne veze koje ima u Hollywoodu, a koje njeguje posebno od lansiranja AppleTV + 2019. godine.

"VR naočale mogu vam pružiti bolje iskustvo od 80-inčnog televizora", rekao je Matt Misniks za New York Times, izvršni direktor LivingCities, start-up tvrtke koja radi na metaverzu tehnologija.

Appleovi softverski alati aktivno potiču programere da kreiraju aplikacije temeljene na virtualnoj stvarnosti. Tvrtka je započela taj napor 2017. s ARKit-om, koji je programerima omogućio korištenje iPhone kamere i senzora pokreta za postavljanje digitalnih objekata u stvarni svijet.

Međutim, oko 70 posto programera na Apple platformama reklo je da ne koristi alat, prema istraživanju koje je provela Creative Strategies na više od 500 programera. Očekuje se da će Apple predstaviti komplet alata na ovogodišnjoj konferenciji programerima nudi nove mogućnosti pokretanja prečaca unutar svojih aplikacija pomoću Siri i QR kodova.

Tagovi: Apple, Tim Cook, iPhone, VR naočale
PROČITAJ I OVO
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
ZABRANE
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
WASHINGTON - TikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE