GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple se žali na Prepearov logotip

Apple se žali na Prepearov logotip
SPORNI LOGO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 22:36
Autor: SEEbiz / Bug.hr
SAN FRANCISCO - Malena američka kompanija Super Healthy Kids pokrenula je prije pet godina aplikaciju Prepear koja služi za razmjenu recepata.

U svojem nazivu koriste se igrom engleskih riječi "prepare" (pripremiti npr. jelo) te "pear" (kruška), a za logotip su uzeli piktogram kruške s jednim listom. Ovo potonje nije dobro sjelo izvjesnoj kompaniji čiji je znak – jabuka s jednim listom. Sasvim slučajno riječ je o najbogatijoj kompaniji na svijetu koja je vlasnik i najvrjednijeg svjetskog branda, i tu maleni igrač dolazi u probleme.

Apple je, naime, pokrenuo službenu sudsku žalbu protiv Prepeara u kojoj na čak 352 stranice pojašnjavaju snagu, vrijednost i prepoznatljivost svoje marke, a koju maleni startup sa znakom kruške očito prilično snažno pogađa.

Njihova se argumentacija svodi na to da je minimalistički znak kruške s jednim listom nagnutim u stranu previše sličan Appleovoj prepoznatljivoj jabuci. Samim time, kažu Appleovi odvjetnici, Prepearov znak mogao bi kupce dovesti u zabludu. Oni koji bi, recimo to tako, "pomiješali kruške i jabuke", mogli bi pomisliti da je Apple nekako povezan s ovom aplikacijom za recepte, a to se nikako ne bi trebalo dogoditi.

Apple, naime, ima nekoliko vlastitih aplikacija koje se bave zdravljem, ishranom i općenito zdravstvenom dobrobiti, logično je da bi mogao djelovati i na području digitalnih recepata, a korisnici bi, vidjevši krušku, mogli pomisliti da je ovdje riječ o njihovoj aplikaciji. Iz tog razloga Apple traži da se Prepearu ne odobri registriranje zaštićenog znaka marke s logotipom kruške, koja navodno previše sliči njihovoj jabuci.

Vlasnici Prepeara na Instagramu su objavili kako je ovo velik udarac na njihov mali biznis, smatraju da Apple iskorištava svoju poziciju moći, te su pokrenuli i peticiju u kojoj traže podršku za svoju stvar – zaustavljanje bizarnog i preskupog pravnog procesa koji si ne mogu priuštiti. Istodobno žele poslati i poruku tehnološkim i drugim poslovnim gigantima da napadi (odnosno kako su rekli, bullying) prema malim kompanijama ima svoje posljedice.

Tagovi: Apple, Prepear, logotip
PROČITAJ I OVO
Samsung Galaxy S20 FE od sutra dostupan i u Hrvatskoj
TELEFONI
Samsung Galaxy S20 FE od sutra dostupan i u Hrvatskoj
ZAGREB – Tvrtka Samsung po prvi je put kreirala pametni telefon po mjeri pripadnika generacije Z.
King ICT ugovorio novi posao za NATO vrijedan 7,8 milijuna eura
POSLOVI
King ICT ugovorio novi posao za NATO vrijedan 7,8 milijuna eura
ZAGREB - King ICT potpisao je ugovor s NATO-ovom Agencijom za komunikacije i informacije u području kibernetičke sigurnosti, što je do sada najveći međunarodni ugovor King ICT-a, čija je vrijednost osnovnog dijela 7,8 milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te ICT tvrtke.
Google spreman medijima platiti milijardu dolara za sadržaj
SPREMNOST
Google spreman medijima platiti milijardu dolara za sadržaj
NEW YORK - Google planira medijima u sljedeće tri godine platiti milijardu dolara za sadržaj, rekao je u četvrtak izvršni direktor Sundar Pinchai, popuštajući pritisku medijskih tvrtki.
HT-u ugovori vrijedni 820,5 milijuna kuna za razvoj širokopojasne infrastrukture u deset županija
POSLOVI
HT-u ugovori vrijedni 820,5 milijuna kuna za razvoj širokopojasne infrastrukture u deset županija
ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) će a temelju 13 ugovora ukupno vrijednih 820,5 milijuna kuna u deset hrvatskih županija s partnerima izgraditi širokopojasne mreže nove generacije NGA i to najkasnije do kraja 2023. godine, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova gdje su HT-u uručili ugovore.
HAKOM: Mreže podložne problemima, unaprijediti povezanost hitnih službi
REGULATOR
HAKOM: Mreže podložne problemima, unaprijediti povezanost hitnih službi

ZAGREB - Incident s nedostupnim govornim uslugama HT-a pokazao je da su mreže unatoč unapređivanju uvijek podložne problemima, te da treba unaprijediti povezivanje sustava hitnih službi na javne komunikacijske usluge, ističu za Hinu iz HAKOM-a.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE