GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bankrot Wirecarda izazvao paniku korisnika kartica: Je li ovo kraj fintecha?

Bankrot Wirecarda izazvao paniku korisnika kartica: Je li ovo kraj fintecha?
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2020 / 09:05
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Ako ste jučer pokušali obaviti kupnju služeći se karticom nekog fintecha, poput Curvea ili Crypto.coma, transakcija vam je - primijetili ste - bila odbijena. Vaša je kartica, kao što ste zasigurno već primili obavijest emailom, privremeno suspendirana.

Ne samo da je nećete moći koristiti za plaćanje, već su vam i sva eventualna sredstva koja imate na njoj zamrznuta, a obustavljani su i eventualni zahtjevi koje imate za povrat novca (primjerice, zbog otkazanog leta koji ste platili tom karticom prije korona-lockdowna).

Posljedica je to bankrota Wirecarda, najpoznatijeg njemačkog fintecha, koji je digitalnim bankama i drugim fintech startupima, poput već spomenutih Curvea i Crypro.coma, ali i daleko najpopularnijeg Revoluta, pružao usluge izdavanja kreditnih kartica za njihove korisnike te obavljao usluge platnog prometa. Za Curve, koji je ujedno i najpogođeniji ovime, Wirecard je izdao baš sve kartice i obavljao sav promet, pa su trenutačno milijunima korisnika ovog fintecha kartice suspendirane, piše Bug.hr.

Drugi najpogođeniji su korisnici Crypto.coma, dok su korisnici Revoluta sličnu sudbinu izbjegli "za dlaku", obzirom da je ova digitalna banka nedavno usluge koje joj je pružao Wirecard zamijenila drugim, sličnim providerom.

Svima koji koriste neki od ovih iznimno popularnih servisa odmah se nameće nekoliko pitanja... Hoće li im kartice, sredstva koje eventualno imaju na njima i eventualna potraživanja povrata ikada ponovno biti aktivirana? Hoće li fintech industrija išta učiniti da svoje korisnike zaštiti od ovakvih situacija? Konačno, zašto je, uopće, Wirecard bankrotirao, uzrokojući time kolaps i paniku među korisnicima fintech usluga diljem svijeta?

Odgovor na posljednje pitanje nužan je da bi se lakše razumjeli i odgovori na prva dva pitanja, pa krenimo s njim...

Wirecard je bankrotirao nakon razotkrivanja, zacijelo, najvećeg skandala fintech industrije svih vremena: falsificirali su poslovne knjige na način da su u bilancu dodali 1,9 milijardi nepostojećih eura, tobože položenih na bankovnim računima na Filipinima. Dug kojeg imaju prema njemačkim bankama, pak, iznosi oko 4 milijarde eura.

Nakon što prošlog tjedna revizor nije pronašao nikakve dokaze o postojanju računa na Filipinima, bivši CEO Wirecarda je uhićen, a novi je odmah zatražio od suda proglašavanje bankrota. Kako je firma kotirala i na frankfurtskoj burzi, dionica joj je, naravno, monemtalno postala bezvrijedna, a svi investitori i dioničari mogu se zauvijek pozdraviti sa svojim ulozima.

Dakako da su zbog toga bijesni i revoltirani, pa krivca vide u njemačkom regulatoru jer je, smatraju, trebao onemogućiti Wirecard da uopće dođe u poziciju da falsificira bilancu i napravi toliki dug.

Time ujedno dolazaimo i do odgovora na drugo pitanje - ono vezano uz budućnost fintech industrije: ovaj skandal svakako će dovesti do daleko strože, primjerenije i "analognim bankama" sličnije regulative fintecha, odnosno digitalnih banaka i kojekakvih financijskih startupa. Naprosto je njihov udio u platnom prometu te broj korisnika postao dovoljno velik da se sigurnost mora jamčiti na razini državnog tijela. Utoliko, fintech usluge će zaisgurno "poskupiti", pa će digitalnim bankama postati teže tržišno parirati tradicionalnom bankarskom sektoru.

Konačno, pitate se što će biti s vašim Curveom, Revolutom, Crypto.comom... Ako imate Revolut, onda ste se, kako već rekosmo, izvukli, gotovo slučajno, i za vas posljedica neće biti. Ako pak koristite neku karticu koja se oslanja na usluge Wirecarda, poput Curvea, jedino što možete je čekati. U mailu kojeg ste primili od Curvea - ni krivog ni dužnog u ovoj situaciji, da budemo posve jasni - stoji kako će vaše kartice proraditi "uskoro", čim se Wirecardove usluge nadomjeste drugim dobavljačem.

To "uskoro" djeluje vrlo neodređeno i moglo bi se odužiti poprilično, no jednom kada stvar profunkcionira, nećete morati mijenjati karticu i moći ćete koristiti sredstva koja, eventualno, imate na toj kartici. Ako očekujete neke povrate sredstava na suspendiranu karticu, nećete ih moći primiti dok kartica ne "proradi", pa najbolje da kontaktirate onog od koga novac očekujete i pokušate preusmjeriti transakciju na neki drugi račun...

Ako se bojite da bi, zbog razmjera kojim je pogođen ovim skandalom, Curve mogao zauvijek propasti - imajte na umu da su šanse za to iznimno malene. Curve je glavni partner Samsungu u realizaciji Samsung Paya, što je bitan pokazatelj o kako se ozbiljnom igraču radi, a i sami kažu da su, znajući za probleme koji su se kotrljali u Wirecardu, već prije nekog vremena pokrenuli prebacivanje mehanike rada svojih kartica prema alternativnom dobavljaču istih usluga

Mjesta za paniku stoga, zapravo, nema. U konačnici, kao krajnji korisnik, nećete ostati bez svoje love, a dugoročno ćete uživati u kudikamo sigurnijem korištenju fintech usluga, s tom razlikom što će tu sigurnost biti nužno i platiti.

Tagovi: Wirecard, Revolut, Crypto.com, Samsung, Samsung Pay, kriptovalute, fintech, regulativa fintecha, Curve
PROČITAJ I OVO
Markić: Rusija pojačala cyber napade na Hrvatsku
NAPADI
Markić: Rusija pojačala cyber napade na Hrvatsku
ZAGREB - Cilj većine napada koje je Hrvatska spriječila bila je krađa osjetljivih informacija iz ministarstava, ali i Porezne uprave.
Srušene web stranice talijanske vlade, osumnjičeni ruski hakeri
HAKERI
Srušene web stranice talijanske vlade, osumnjičeni ruski hakeri
RIM - Niz internetskih stranica talijanske vlade u petak je bio metom kibernetičkih napada za koje vlasti sumnjiče ruske hakere Killnet.
Kanada najavila zabranu korištenja opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE
NAJAVE
Kanada najavila zabranu korištenja opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE
OTTAWA - Kanada planira zabraniti korištenje opreme dvije najveće kineske telekomunikacijske kompanije Huawei i ZTE u svojoj 5G telefonskoj mreži, što bi trebalo poboljšati kanadske mobilne internetske usluge i „braniti sigurnost i zaštitu Kanađana”.
Xiaomi koristi vlastito razvijenu govornu tehnologiju za pomoć osobama s poremećajima govora
INOVACIJE
Xiaomi koristi vlastito razvijenu govornu tehnologiju za pomoć osobama s poremećajima govora
PEKING - Xiaomi, kompanija za potrošačku elektroniku i pametnu proizvodnju s pametnim telefonima i hardverom suštinski povezanim na IoT platformu, predstavio je najnoviju primjenu naprednih algoritama i vlastite govorne tehnologije na području pristupačnosti.
Počela izrada Strategije digitalne Hrvatske do 2030.
STRATEGIJA
Počela izrada Strategije digitalne Hrvatske do 2030.
ZAGREB - Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva počeo je proces izrade Strategije digitalne Hrvatske do 2030. u suradnji s konzultantskom tvrtkom Deloitte, a predviđeni rok za donošenje te strategije je prosinac 2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE