GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bankrot Wirecarda izazvao paniku korisnika kartica: Je li ovo kraj fintecha?

Bankrot Wirecarda izazvao paniku korisnika kartica: Je li ovo kraj fintecha?
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2020 / 09:05
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Ako ste jučer pokušali obaviti kupnju služeći se karticom nekog fintecha, poput Curvea ili Crypto.coma, transakcija vam je - primijetili ste - bila odbijena. Vaša je kartica, kao što ste zasigurno već primili obavijest emailom, privremeno suspendirana.

Ne samo da je nećete moći koristiti za plaćanje, već su vam i sva eventualna sredstva koja imate na njoj zamrznuta, a obustavljani su i eventualni zahtjevi koje imate za povrat novca (primjerice, zbog otkazanog leta koji ste platili tom karticom prije korona-lockdowna).

Posljedica je to bankrota Wirecarda, najpoznatijeg njemačkog fintecha, koji je digitalnim bankama i drugim fintech startupima, poput već spomenutih Curvea i Crypro.coma, ali i daleko najpopularnijeg Revoluta, pružao usluge izdavanja kreditnih kartica za njihove korisnike te obavljao usluge platnog prometa. Za Curve, koji je ujedno i najpogođeniji ovime, Wirecard je izdao baš sve kartice i obavljao sav promet, pa su trenutačno milijunima korisnika ovog fintecha kartice suspendirane, piše Bug.hr.

Drugi najpogođeniji su korisnici Crypto.coma, dok su korisnici Revoluta sličnu sudbinu izbjegli "za dlaku", obzirom da je ova digitalna banka nedavno usluge koje joj je pružao Wirecard zamijenila drugim, sličnim providerom.

Svima koji koriste neki od ovih iznimno popularnih servisa odmah se nameće nekoliko pitanja... Hoće li im kartice, sredstva koje eventualno imaju na njima i eventualna potraživanja povrata ikada ponovno biti aktivirana? Hoće li fintech industrija išta učiniti da svoje korisnike zaštiti od ovakvih situacija? Konačno, zašto je, uopće, Wirecard bankrotirao, uzrokojući time kolaps i paniku među korisnicima fintech usluga diljem svijeta?

Odgovor na posljednje pitanje nužan je da bi se lakše razumjeli i odgovori na prva dva pitanja, pa krenimo s njim...

Wirecard je bankrotirao nakon razotkrivanja, zacijelo, najvećeg skandala fintech industrije svih vremena: falsificirali su poslovne knjige na način da su u bilancu dodali 1,9 milijardi nepostojećih eura, tobože položenih na bankovnim računima na Filipinima. Dug kojeg imaju prema njemačkim bankama, pak, iznosi oko 4 milijarde eura.

Nakon što prošlog tjedna revizor nije pronašao nikakve dokaze o postojanju računa na Filipinima, bivši CEO Wirecarda je uhićen, a novi je odmah zatražio od suda proglašavanje bankrota. Kako je firma kotirala i na frankfurtskoj burzi, dionica joj je, naravno, monemtalno postala bezvrijedna, a svi investitori i dioničari mogu se zauvijek pozdraviti sa svojim ulozima.

Dakako da su zbog toga bijesni i revoltirani, pa krivca vide u njemačkom regulatoru jer je, smatraju, trebao onemogućiti Wirecard da uopće dođe u poziciju da falsificira bilancu i napravi toliki dug.

Time ujedno dolazaimo i do odgovora na drugo pitanje - ono vezano uz budućnost fintech industrije: ovaj skandal svakako će dovesti do daleko strože, primjerenije i "analognim bankama" sličnije regulative fintecha, odnosno digitalnih banaka i kojekakvih financijskih startupa. Naprosto je njihov udio u platnom prometu te broj korisnika postao dovoljno velik da se sigurnost mora jamčiti na razini državnog tijela. Utoliko, fintech usluge će zaisgurno "poskupiti", pa će digitalnim bankama postati teže tržišno parirati tradicionalnom bankarskom sektoru.

Konačno, pitate se što će biti s vašim Curveom, Revolutom, Crypto.comom... Ako imate Revolut, onda ste se, kako već rekosmo, izvukli, gotovo slučajno, i za vas posljedica neće biti. Ako pak koristite neku karticu koja se oslanja na usluge Wirecarda, poput Curvea, jedino što možete je čekati. U mailu kojeg ste primili od Curvea - ni krivog ni dužnog u ovoj situaciji, da budemo posve jasni - stoji kako će vaše kartice proraditi "uskoro", čim se Wirecardove usluge nadomjeste drugim dobavljačem.

To "uskoro" djeluje vrlo neodređeno i moglo bi se odužiti poprilično, no jednom kada stvar profunkcionira, nećete morati mijenjati karticu i moći ćete koristiti sredstva koja, eventualno, imate na toj kartici. Ako očekujete neke povrate sredstava na suspendiranu karticu, nećete ih moći primiti dok kartica ne "proradi", pa najbolje da kontaktirate onog od koga novac očekujete i pokušate preusmjeriti transakciju na neki drugi račun...

Ako se bojite da bi, zbog razmjera kojim je pogođen ovim skandalom, Curve mogao zauvijek propasti - imajte na umu da su šanse za to iznimno malene. Curve je glavni partner Samsungu u realizaciji Samsung Paya, što je bitan pokazatelj o kako se ozbiljnom igraču radi, a i sami kažu da su, znajući za probleme koji su se kotrljali u Wirecardu, već prije nekog vremena pokrenuli prebacivanje mehanike rada svojih kartica prema alternativnom dobavljaču istih usluga

Mjesta za paniku stoga, zapravo, nema. U konačnici, kao krajnji korisnik, nećete ostati bez svoje love, a dugoročno ćete uživati u kudikamo sigurnijem korištenju fintech usluga, s tom razlikom što će tu sigurnost biti nužno i platiti.

Tagovi: Wirecard, Revolut, Crypto.com, Samsung, Samsung Pay, kriptovalute, fintech, regulativa fintecha, Curve
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE