GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bežični senzorski sustav za veću sigurnost biciklista u prometu

Bežični senzorski sustav za veću sigurnost biciklista u prometu
SENZORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 08:06
Autor: SEEbiz / VIDI
ZAGREB - U današnjim novim automobilima možete pronaći obilje senzora i kamera koje omogućuju običnim i autonomnim vozilima pravovremeno uočavanje pješaka i biciklista, no londonski startup Spoke želi iste tehnologije dovesti na bicikle, a potom i na motocikle.

Njegov senzorski sustav pod nazivom C-V2X se sastoji od uređaja veličine pametnog telefona pod nazivom ConnectMe koji se spaja na ram bicikla i pomoću ugrađenog radio sustava emitira detaljnu poziciju biciklista obližnjim automobilima, a radi u suradnji s druga dva Spokeova proizvoda, ControlIt biciklističkim računalom i SeeYou stražnjom kamerom.

Kao jedan od primjera navode situaciju kada vozač automobila želi skrenuti, no moglo bi se dogoditi da ne uoči biciklista u "slijepoj točki" iza zavoja. C-V2X sustav će registrirati vozačev pokret okretanja upravljača, ustanoviti pozicije automobila i bicikla te uzbuniti vozača i biciklista na potencijalnu opasnost.

"To će dramatično poboljšati vašu svjesnost o situaciji", rekao je izvršni direktor Spokea Jarrett Wendt koji je i sam biciklist. Spokeov trojac proizvoda trebao bi dodati oko 300 do 400 dolara troškovima bicikla, pri čemu će ConnectMe stići na tržište do rujna 2022., a ostali do kraja iduće godine.

Također kažu da bi C-V2X mogao donijeti i druge automatizirane sigurnosne značajke i time još više poboljšati put prema potpuno autonomnim vozilima, a obzirom da se svake godine u svijetu kupuje 16 milijuna više bicikla nego automobila, to govori da je ovakav pametni sustav od velike važnosti za sigurnost prometa, posebice u gradovima.

Bežična povezanost sustava će funkcionirati putem 4G i 5G mreža, a Spoke u razvoju ima jakog partnera u Qualcommu, koji će za sustav osiguravati elektroničke komponente.

Projekt podupiru i mnogi proizvođači automobila poput Forda i Audija, a tehnologiju podržava i kineska vlada.

Što se tiče potrošnje energije, Spoke kaže da bi ConnectMe trebao imati osmosatno trajanje baterije, biciklističko računalo ControlIt, koje ima zaslon i može pokretati aplikacije preuzete iz popularnih trgovina aplikacija, vjerojatno će trajati nešto više od sedam sati, dok bi baterija kamera SeeYou trebala izdržati četiri sata neprekidne uporabe, ali može raditi i dulje u načinu rada s niskom potrošnjom energije kada su biciklisti izvan prometa.

Tagovi: Bežični senzorski sustav, biciklisti, ConnectMe, Spoke, biciklizam
PROČITAJ I OVO
Teška godina za Nasdaq
TEHNOLOŠKI SEKTOR
Teška godina za Nasdaq
ANALIZA - Ovog tjedna zabilježena je inflacija njemačkih proizvođača (njemački PPI) za prosinac, koja je dosegla novi rekord od 24,2 posto, znatno iznad tržišnih očekivanja (19,4 posto).
Intel ulaže 20 milijardi dolara u dvije tvornice čipova u Ohiju
INVESTICIJE
Intel ulaže 20 milijardi dolara u dvije tvornice čipova u Ohiju
SAN FRANCISCO – Američki tehnološki div Intel objavio je u petak da će uložiti 20 milijardi dolara u dvije nove tvornice u Ohiju gdje će se proizvoditi sofisticirani čipovi.
Netflix očekuje znatno manje novih pretplatnika na početku 2022.
PRETPLATNICI
Netflix očekuje znatno manje novih pretplatnika na početku 2022.
LOS ANGELES - Streaming usluga Netflix izvijestila je o snažnom rastu prihoda u 2021. godini, ali i o znatno manje novih pretplatnika nego u prvoj godini pandemije, predviđajući nastavak tog trenda i u prva tri ovogodišnja mjeseca.
Novi globalni uspjeh hrvatskog planinarskog brenda - HIGHLANDER od ove godine i u SAD-u
USPJESI
Novi globalni uspjeh hrvatskog planinarskog brenda - HIGHLANDER od ove godine i u SAD-u
ZAGREB - Planinarenje je posljednjih nekoliko godina sve popularnija aktivnost koju više ne prakticiraju isključivo profesionalci, već i brojni rekreativci, željni prijeko potrebnog odmaka od svakodnevice i užurbane gradske vreve.
Kazaljka sata Sudnjeg dana ostaje na 100 sekundi do ponoći
BEZ PROMJENA
Kazaljka sata Sudnjeg dana ostaje na 100 sekundi do ponoći
CHICAGO - S obzirom na pandemiju covida-19 i činjenicu da Sjedinjene Države i Rusija razmjenjuju prijetnje preko Ukrajine, objava od četvrtka da se kazaljke na Satu Sudnjeg dana neće pomicati ove godine mogla bi se smatrati znakom nade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE