GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bezos nudi dvije milijarde dolara za povratak u utrku za Mjesec

Bezos nudi dvije milijarde dolara za povratak u utrku za Mjesec
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 07:29
Autor: SEEbiz / Tanjug
WASHINGTON - Najbogatiji čovjek na svijetu, Jeff Bezos, ponudio je da pokrije troškove NASA-e u iznosu od dvije milijarde dolara, kako bi američka svemirska agencija mogla preispitati mogućnost potpisivanja ugovora s njim za izgradnju vozila za slijetanje na Mjesec.

U travnju je NASA ugovor dodijelila Elonu Musku i njegovoj tvrtki SpaceX te odbila ponudu Bezosovog Blue Origin-a.

Ugovorom je predviđena izgradnja sustava slijetanja koji bi astronaute najranije donio na Mjesečevu površinu 2024. godine, javlja BBC.

Iako se očekivalo da dvije tvrtke mogu sudjelovati u projektu, Agencija zbog nedostatka sredstava može dodijeliti ugovor samo jednoj.

NASA je od samo 3,3 milijarde koliko je zatražila od Kongresa dobila samo 850 milijuna dolara za izgradnju vozila za slijetanje na Mjesec.
U pismu administratoru Agencije Billu Nelsonu, Bezos je rekao da će Blue Origin prevladati nedostatak proračunskog financiranja odustajanjem od svih plaćanja u tekućoj i naložio dvije vladine fiskalne godine u iznosu od 2 milijarde dolara, jer je program vraćen "dana prava traka".

Precizirao je da ponuda ne podrazumijeva odgodu, već potpuno i trajno odricanje od plaćanja.

Tagovi: Jeff Bezos, Blue Origin, Amazon, put na mjesec, NASA, Elon Musk, SpaceX
PROČITAJ I OVO
WhatsApp planira veliku promjenu
PROMJENE
WhatsApp planira veliku promjenu
ZAGREB - Facebookova platforma za dopisivanje već neko vrijeme stoji neokaljena ostatkom njihovog ekosustava, no to bi se uskoro moglo promijeniti uvođenjem nečega što se najlakše može opisati kao poslovni imenik.
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
NOVI ISKORAK
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
ZAGREB - Od listopada ove godine, Ikea će svoju ponudu proširiti na ciljanu grupu korisnika, gamere, za koje će u ponudi imati više od 30 novih proizvoda.
Preminuo Clive Sinclair
IN MEMORIAM
Preminuo Clive Sinclair
ZAGREB - Umro je sir Clive Marles Sinclair, tvorac čitave linije 8-bitnih računala koja su redefinirala računalstvo u 80-tima i iz domene znanstvenika i profesionalaca približile ga kućnim korisnicima ponajprije u Velikoj Britaniji, ali i Europi i čitavom svijetu.
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
RAST
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
ZAGREB - Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovici 2021. ukupni prihodi porasli su pet posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok su ulaganja operatora povećana za četiri posto, posebice u svjetlovodnu (optičku) mrežnu infrastrukturu, za 121 posto, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).
Vlada odobrila potpisivanje Memoranduma o suglasnosti s Amazonom
ZELENO SVJETLO
Vlada odobrila potpisivanje Memoranduma o suglasnosti s Amazonom
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odobrila potpisivanje Memorandum o suglasnosti Vlade i Amazona, kojim želi potaknuti digitalnu transformaciju, inovativnost i gospodarski razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE