GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden će proširiti ograničenja Kini zabranom izvoza opreme za proizvodnju čipova

Biden će proširiti ograničenja Kini zabranom izvoza opreme za proizvodnju čipova
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2022 / 09:25
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidea planira sljedećeg mjeseca proširiti ograničenja na isporuke Kini poluvodiča koji se koriste za umjetnu inteligenciju i alate za proizvodnju čipova, reklo je nekoliko ljudi koji su upoznati s tim, piše Reuters.

Ministarstvo trgovine namjerava objaviti nove propise zasnovane na ograničenjima upućenim u pismima ranije ove godine američkim kompanijama - KLA Corp, Lam Research Corp i Applied Materials Inc, rekli su sagovornici Reutersa, pod uvjetom anonimnosti.

U pismima kompanijama je zabranjeno da izvoze opremu za proizvodnju čipova u kineske tvornice koje proizvode napredne poluprovodnike sa procesima ispod 14 nanometara, osim ako prodavci ne dobiju dozvole Ministarstva trgovine.

Pravila bi također kodificirala ograničenja u pismima Ministarstva trgovine poslanim Nvidia Corp i Advanced Micro Devices prošlog mjeseca u kojima im se nalaže da zaustave isporuke nekoliko računalnih čipova s umjetnom inteligencijom u Kinu osim ako ne dobiju licence.

Neki od izvora kažu da će propisi vjerojatno uključivati dodatne mjere protiv Kine. Ograničenja bi također mogla biti promijenjena, a pravila objavljena kasnije nego što se očekivalo.

Takozvana pisma omogućavaju Ministarstvu trgovine da zaobiđe dugotrajne procese pisanja pravila kako bi se brzo uspostavile kontrole, ali pisma se odnose samo na kompanije koje ih primaju.

Glasnogovornik Ministarstva trgovine u petak je odbio komentirati konkretne propise, ali je ponovio da "preduzima sveobuhvatan pristup u provedbi dodatnih akcija kako bi zaštitio američku nacionalnu sigurnost i interese vanjske politike", uključujući sprečavanje Kine da nabavlja američku tehnologiju primjenjivo na vojnu modernizaciju.

Planirana akcija dolazi u trenutku kada administracija predsjednika Joea Bidena pokušava osujetiti napredak Kine ciljajući tehnologije u kojima SAD još uvijek drže dominaciju.

"Strategija je da se uguši Kina i oni su otkrili da su čipovi točka gušenja. Oni ne mogu napraviti ove stvari, ne mogu napraviti opremu za proizvodnju", rekao je Jim Lewis, stručnjak za tehnologiju u Centru za stratešku i međunarodnu suradnju Studije.

"To će se promijeniti", dodao je.

Američki dužnosnici su se obratili saveznicima da lobiraju kod njih da uvedu slične politike kako strane kompanije ne bi mogle prodavati tehnologiju Kini koju bi američkim tvrtkama bilo zabranjeno isporučivati, rekla su dva izvora.

Tagovi: Joe Biden, KLA Corp, Lam Research Corp, Applied Materials, oprema za proizvodnju čipova, čipovi
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE