GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blue Origin prodaje prvu kartu za suborbitalni let raketom New Shepard

Blue Origin prodaje prvu kartu za suborbitalni let raketom New Shepard
SVEMIRSKI LET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2021 / 08:16
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - 20. srpnja ove godine svemirska kompanija Jeffa Bezosa Blue Origin svojom će raketom New Shepard u svemir poslati prve astronaute.

Osim profesionalaca koje će kompanija odrediti, na ovom će letu u putničkoj kapsuli biti i jedno mjesto rezervirano za pobjednika dražbe. Ona je pokrenuta 5. svibnja, a bit će zaključena 12. lipnja. Onaj tko do tada ponudi najveći iznos postat će prvi civilni astronaut u organizaciji Blue Origina.

Nakon prvog kruga licitacije "na slijepo" cijena karte premašila je milijun dolara, a u danima nakon što je licitacija postala javna, odnosno nakon što se doznalo koliko su potencijalni putnici spremni ponuditi, premašila je i 2,8 milijuna dolara.

Blue Origin inače je svojom 18 metara dugom raketom New Shepard uspješno letio već 15 puta, i to na način da ju je lansirao u nebo, središnji potisnik spustio na tlo vertikalno, a kapsulu za teret ili putnike prizemljio uz pomoć padobrana. Cijeli let, za koji se sada prodaje jedna karta, potrajat će oko 11 minuta, a u najvišoj točki iznad Zemlje dotaknut će zamišljenu Kármánovu liniju na visini od 100 kilometara, koja se obično smatra rubom svemira.

Sav prihod od prodaje ovog skupog turističkog aranžmana Blue Origin će donirati svojoj dobrotvornoj organizaciji Club for the Future, čiji je zadatak inspirirati mlade na karijeru u nekom od STEM područja.

Raketa New Shepard osmišljena je kao u potpunosti višestruko iskoristiva svemirska letjelica. Osnovna joj je namjena suborbitalni svemirski turizam, a ranije je najavljeno da će, jednom kada takvi letovi postanu standardni, karta koštati oko 200.000 dolara. U putničku kapsulu tada će biti moguće ukrcati do šestero svemirskih putnika. Oni će biti okruženi velikim prozorima kako bi mogli uživati u pogledu na Zemlju s visine od stotinjak kilometara, u nekoliko minuta koliko će provesti u bestežinskom stanju.

Tagovi: Blue Origin, New Shepard, Jeff Bezos
PROČITAJ I OVO
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE