GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Breton: EU bi tehnološke divove mogao kazniti i strukturnim odvajanjem poslovanja

Breton: EU bi tehnološke divove mogao kazniti i strukturnim odvajanjem poslovanja
DIVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 16:35
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Tehnološki divovi riskiraju novčane kazne a možda i podjelu poslovanja u Europi, budu li kršili nove europske propise koji bi trebali ograničiti njihove ovlasti, upozorio je u srijedu europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Zakon o digitalnim uslugama prisilit će tehnološke kompanije da objasne kako funkcioniraju njihovi algoritmi, da otvore regulatorima i istraživačima arhive o oglašavanju i odlučnije suzbijaju govor mržnje, štetni sadržaj i krivotvorene proizvode na svojim platformama.

Zakon o digitalnim tržištima donosi popis zahtjeva za velike internetske platforme, "nadzornike” pristupa tržištu, propisujući im razmjenu nekih podataka s konkurencijom i regulatorima i zabranu praksi poput pogodovanja vlastitim uslugama. A prijeti i sankcijama.

Zakoni će se posebno odraziti na velike američke igrače, kao što su Google, Apple, Amazon, Facebook i Microsoft, a Thierry Breton se u online brifingu novinara u srijedu posebno zadržao za konzekvencama kršenja novih propisa.

„Počinjemo s novčanom kaznom, zatim dolazi veća kazna, pa privremeni lijek, specifični lijekovi, a u konačnici, kao što imamo u propisima o tržišnom natjecanju, moguće je strukturno odvajanje”, naveo je europski povjerenik.

„Dakle, prvi su korak novčane kazne a zadnji razdvajanje, samo na europskom tržištu, naravno", naglasio je.

Nalog kompanijama da podijele poslovanje bio bi krajnja mjera, napomenuo je.

„Strukturno odvajanje nije cilj, nije moj cilj, ponavljam, samo želimo imati na raspolaganju konkretne mjere, bude li potrebno”, dodao je.

Velike tehnološke kompanije koje žele akvizicije možda će također morati o tome obavijestiti Europsku komisiju, kazao je Breton.

„Možda će biti obavezne samo nas obavijestiti o svojim namjerama a mi ćemo potom provjeriti ispunjavaju li svoje obaveze", pojasnio je.

Prije no što stupe na snagu, Europska komisija mora usuglasiti planirane propise s državama članicama i Europskim parlamentom, što bi moglo potrajati godinu-dvije, napominje Reuters.

Tagovi: Thierry Breton, Google, Apple, Amazon, Facebook, Microsoft
PROČITAJ I OVO
Najveći rast prodaje PC računala od 2010.
RAST
Najveći rast prodaje PC računala od 2010.
ZAGREB - Prema statistikama IDC-a, PC tržište je tijekom prošle, svima nam "drage" 2020. godine, ostvarilo najveću stopu rasta u desetljeću, što se najviše pripisuje pandemiji koja je mnoge ljude "zaključala" u domove.
Google blokirao dio novinskih izdavača u Australiji
EKSPERIMENT
Google blokirao dio novinskih izdavača u Australiji
ZAGREB - Google je odlučio sakriti neke australske web stranice s vijestima od svojih rezultata pretraživanja čime je napravio specifičan presedan na globalnom Internetu.
WhatsApp popustio, za tri mjeseca odgađa izmjene uvjeta korištenja
POTEZI
WhatsApp popustio, za tri mjeseca odgađa izmjene uvjeta korištenja
SAN FRANCISCO - WhatsApp je u petak objavio da za tri mjeseca odgađa promjene uvjeta korištenja, nakon što su korisnici izrazili strahove da će taj servis za poruke dijeliti njihove povjerljive podatke s Facebookom.
Xiaomi o crnoj listi u SAD-u: Poduzet ćemo radnje da se zaštitimo
REAKCIJE
Xiaomi o crnoj listi u SAD-u: Poduzet ćemo radnje da se zaštitimo
ZAGREB - Tvrtka Xiaomi poštuje zakone i posluje u skladu s regulativama na svim tržištima, te će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitila svoje i interese dioničara, službeni je odgovor je iz Xiaomija na objavu američkog Ministarstva obrane (DOD) i stavljanja Xiaomija na "crnu listu" kineskih kompanija.
Amazon suočen s kolektivnom tužbom zbog dogovaranja cijena e-knjiga
TUŽBA
Amazon suočen s kolektivnom tužbom zbog dogovaranja cijena e-knjiga

NEW YORK - Čitatelji u nekoliko američkih saveznih država podigli su kolektivnu tužbu protiv maloprodajnog internetskog diva Amazona, tvrdeći da je u dogovoru sa skupinom izdavača napuhavao cijene e-knjiga.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE