GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čak 60 posto ChatGPT-ovih odgovora sadrži elemente plagijata

Čak 60 posto ChatGPT-ovih odgovora sadrži elemente plagijata
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 12:51
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Copyleaks, tvrtka specijalizirana za otkrivanje plagijata pomoću umjetne inteligencije, objavila je izvješće koje ukazuje na zabrinjavajući postotak plagijata u odgovorima koje generira GPT-3.5, model koji je razvio OpenAI.

Prema ovom izvješću, čak 60 posto odgovora sadrži neki oblik plagijata, što podrazumijeva ili doslovno prepisivanje teksta ili "blage" varijacije, poput manjih izmjena ili parafraziranja, piše Axios.

Značaj ove studije proizlazi iz sve veće zabrinutosti autora, pjesnika, pa čak i izdavača poput The New York Timesa, koji u sudskim postupcima tvrde da AI obučena na materijalu zaštićenom autorskim pravima proizvodi sadržaj koji je u mnogim slučajevima izravna kopija Izvornika, prenosi Nova ekonomija.

Copyleaks, koji već godinama nudi alate za otkrivanje plagijata obrazovnim institucijama i tvrtkama, koristi napredne metode za procjenu sličnosti sadržaja, dodajući kvantitativne mjere problemu.

Detaljnom analizom obuhvaćeno je oko tisuću odgovora modela GPT-3.5.

Rezultati su pokazali da najveći stupanj sličnosti imaju odgovori u područjima informatike (100 posto), fizike (92 posto) i psihologije (88 posto), dok su najniže vrijednosti zabilježene u područjima poput kazališta (0,9). posto), humanističke (2,8 posto) i engleski (5,4 posto).

U odgovoru na izvješće, predstavnik OpenAI-ja istaknuo je da su njihovi modeli dizajnirani za učenje koncepata koji pomažu u rješavanju novih problema, napominjući da postoje mehanizmi koji ograničavaju nenamjerno pamćenje informacija.

Također su naglasili da njihovi uvjeti korištenja zabranjuju namjerno korištenje modela za "povraćanje" sadržaja.

Tagovi: ChatGPT, openai
PROČITAJ I OVO
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
SKOK
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
NEW YORK - Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer je većina kompanija iz tog sektora ostvarila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE