GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Camorra komunicira putem TikToka

Camorra komunicira putem TikToka
MAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 08:00
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NAPULJ - Društvena mreža TikTok izaziva nove kontroverze. Nakon prošlotjednog dramatičnog upozorenja roditeljima na još jednu glupu igru koja se širi među mlađom populacijom TikToka – da djeca leže na cesti i u posljednji trenutak izbjegnu da ih automobil pregazi, na što su upozorili i iz hrvatske policije – mediji širom planete izvješćuju i o jednom posve drugom načinu korištenja TikToka.

Iako zvuči nevjerojatno, korist od kineske društvene mreže počela je izvlačiti – talijanska mafija. Na TikToku promoviraju svoj "način život", snimaju se po zatvorima najstrožeg režima gdje su zatvoreni i rade propagandu među milijunima mladih korisnika te društvene mreže koji jednostavno mogu zaključiti kako mafijaši nisu organizirani kriminalci, šverceri narkoticima i ljudima, ubojice i zločinci – već "cool tipovi" koji pjevaju, plešu i pišu senzualne stihove živeći jedan posve osebujni lifestyle.

Još je prije nekoliko mjeseci talijansko internetsko izdanje magazine Vice upozorio na činjenicu da je TikTok postao omiljeni mafijaški kanal za internetsku komunikaciju. Prošlog svibnja objavljena je na toj mreži pjesma Tommyja Riccia "Sì Sto 'Carcerato" ("Da, zaključan sam") koja opisuje bol i patnju zatočenja. Pjesma je napisana u napuljskom potpisu "neomelodičnog" stila - dramske glazbene vrste koja se ponekad optužuje za veličanje zločina. Video uradak snimljen je u zatvoru i to u najčuvanijem sigurnosnom krilu zatvora Avellino što se nalazi pedeset kilometara istočno od Napulja.

U tom se zatvoru nalazi mnoštvo kriminalaca članova Camorre, mafije što djeluje u regiji Kampanija i gradu Napulju. Preko prošvercanog pametnog telefona jedan je mafijaš snimio spomenutu pjesmu koja je odmah postala viralna iako je nakon nekog vremena uklonjena s TikToka. Danas se može pogledati na YouTube kanalu.

To je bio početak trenda komunikacije zatvorenih i slobodnih mafijaša preko TikToka – što se prepoznaje preko hashtagova koje stavljaju. Na taj se način upoznaju stariji i mlađi mafijaši, šire kontakte i koriste sve mogućnosti suvremenog života na međumrežju. Mladi članovi Camorre koriste TikTok preko Facebooka – koji pak koriste stariji članovi i veze se uspostavljaju. Kako piše Vice, analitičari na taj način mogu ustvrditi promjene u organizacijskoj strukturi Camorre. Ta mafijaška "udruga" nema popis članova, teško je i ustvrditi tko je član i tko je na TikToku širitelj njihovog svjetonazora ili glasnik između pojedinih skupina. Nekada, mladi regruti za kriminalce dolazili su iz nekoliko glavnih kriminalnih obitelji, ali danas se karijera u zločinu radi preko društvenih mreža. Mladi kriminalci preko TikToka, i ne samo njega, objavljuju video snimke svojih poduhvata, oružje i plijen koji su ukrali ili oteli. Mafija je otkrila internet kao efikasno sredstvo propagande i prestala biti tajna, skrivena organizacija koja izbjegava javnu pažnju.

Poznato je kako je napuljska Camorra kriminalna organizacija specijalizirana za trgovinu drogom i ljudima. Zarađuje i od ilegalnih ugovora o gradnji i odvoza smeća u Kampaniji. Organizirana je u klanove koji su tradicionalno organizirani kao obiteljski biznis, a svaka familija ima svoj teritorij na kojem radi. Klanovi Camorre formiraju se polako i "uspostavljaju se kada obitelj stekne položaj autoriteta u određenom sektoru trgovine ljudima", objasnio je profesor Luciano Brancaccio u knjizi na tu temu - prenosi Vice.

U knjizi stoji i kako, da bi zadržala kontrolu, obitelji trebaju upravljati nasiljem "racionalno", umanjujući ubojstva i nasilne sukobe. Izvještaj talijanske Uprave za istragu protiv mafije (Direzione Investigativa Antimafia) za 2019. godinu gangove što ih čine mladi kriminalci označio je kao "Akademiju Camorre" jer djeluje kao poligon za obuku i odabir budućih čelnika. Izvještaj je također naglasio da mnoga od ove djece nemaju obiteljske veze s mafijom, ali "djeluju s istim nasiljem".

Danas ih možemo gledati na TikToku kako pokazuju kako se hvale oružjem, tetovažama, automobilima, motociklima i drugim luksuznim predmetima, sve uz prikladne melodija na lokalnom dijalektu. Najpopularnija pjesma, "Paradies Rmx" autora Bl4ira, govori o odrastanju u teškom kvartu. Zarazni refren glasi: "Ako stražari prolaze - upozori me".

TikTok se koristi i za regrutaciju novih kriminalaca. Na njemu postoje snimke koji pokazuju kako oni koji tek "čuvaju stražu" prilikom izvršenja kaznenog djela dobivaju trista eura dnevnice. O tom je fenomenu ovih dana izvijestila i njemačka informacijska mreža Deutsche Welle. Tamo opisuju recentni snimak s TikToka: uz glazbu "za dušu" ljudi iz Napulja vidi se skupina od pedesetak motociklista kako prolazi jedva osvijetljenom ulicom grada. Razvidno je tko su oni - pored "emojia" krune je i simbol lokalnog klana Camorre.

"TikTok je postao važan za mafiju. S takvim snimkama gdje se vide mladi pripadnici klana na svojim motociklima u nekom dijelu grada se jasno poručuje: na tom području smo mi gazde", objašnjava Marcello Ravveduto sa Sveučilišta Salerno koji već godinama proučava ponašanje organiziranog kriminala. Najviši državni odvjetnik Italije za slučajeve organiziranog kriminala Frederico Cafiero de Raho sličnog je razmišljanja - to je jasna poruka kako to područje "pripada" određenom klanu. Za list La Repubblica državni odvjetnik upozorava: "To je fenomen koji se sve više primjećuje proteklih mjeseci. Makar se ne pokazuje nasilje, cilj jest pokazati prisutnost i snagu. A tu se koriste platforme kao što je TikTok".

Ta kineska platforma nije osobito izbirljiva za sadržaje takve vrste. Osim toga se na snimkama tek rijetko pokazuje kršenje zakona - možda se snimka motociklista može protumačiti tek kao prometni prekršaj. Jer pokazati svoju moć i dominaciju je samo jedan cilj. Drugi je za organizirani kriminal podjednako važan: pokazati se cool i kako su to "pravi" tipovi.

Kriminalističke stručnjake ne iznenađuje da mafija sve više koristi TikTok. Ne samo da je ta platforma sve popularnija među mladima, nego to pokazuje i da se mafija mijenja i ide u korak s vremenom. Carlo Bonini autor više knjiga i napisa o mafiji i upozorava kako je talijanska mafija ostala moćna upravo zato što se uvijek znala prilagoditi duhu vremena: "Velika je greška misliti da bi mafija mogla opstati 2021. kao što je znamo iz filma 'Kum'. Nema više nakrivljenih kapa i podrezanih sačmarica. Ti arhaični pokazatelji moći imaju sad drugo, moderno obličje. Mafija tako uspijeva ostati živa i u našem dobu."

Doduše, mafijaške društvene vrijednosti nisu se promijenile – štuje se obitelj, vjernost i lojalnost. Nisu rijetke stilizirane snimke izlaska mafijaša iz zatvora. Prema mišljenju profesora Ravveduta, TikTok je za mafiju postao podjednako važno oružje kao i vatreno: "To je opasno oružje jer stvara dojam kako je mafija nešto što neprestance postoji u vašem susjedstvu. A s muzikom koja se koristi u snimkama djeluje kao nešto otmjeno. Kao nešto što je totalno u trendu i na što mladi u mreži stavljaju oznaku da im se sviđa".

Državni odvjetnik De Raho kaže kako je vrlo teško boriti se protiv takve propagande mafije na TikToku jer se radi o samohvali moći i bogatstvom. Nema zakona koji bi to zabranjivao.

Tagovi: Camorra, TikTok, YouTube, Carlo Bonini, Tommy Ricci, Marcello Ravveduto
PROČITAJ I OVO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE