GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četiri hrvatska projekta inovacija u zdravstvu dobit će potporu EU

Četiri hrvatska projekta inovacija u zdravstvu dobit će potporu EU
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2022 / 09:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Čak četiri projekta inovacija u zdravstvu iz Hrvatske našla su se među 20 odabranih koje će ove godine financirati Europski institut za inovacije i tehnologiju u segmentu zdravlja za srednju, istočnu i južnu Europu (EIT Health RIS), piše u nedjelju Večernji list.

Ovo je četvrta godina da program potpora funkcionira unutar EU, a kandidiralo se 80 projekata. iz Hrvatske su odabrana četiri perspektivna projekta, više nego iz bilo koje druge zemlje srednje i istočne Europe.

EIT Helath Regional Innovation Scheme (RIS) podržava razvoj inovacija u zdravstvu u zemljama srednje, istočne i južne Europe te je pokrenuo inicijative koje su ocijenjene kao napredne prema europskoj tablici rezultata za inovacije. Konzorcij koji stoji iza odabranih inovacija dobit će do 75.000 eura za razvoj proizvoda ili rješenja, mentorstvo, mjesto za bootcampu i pristup potencijalnim investitorima i partnerima kroz EIT Health, mrežu najboljih inovatora u zdravstvu.

Iz Hrvatske su potporu dobili koncepti MEGI, PsyFlux, StressLyft i Sučelje čovjeka i stroja.

MEGI ima cilj razviti virtualnog kardiovaskularnog zdravstvenog asistenta koji uz pomoć umjetne inteligencije koristi personalizirane protokole kako bi podsjetio pacijente da uzimaju lijekove i izmjere krvni tlak kod kuće.

PsyFlux konzorcij razvija telemetrijski uređaj za praćenje intrakranijalnog tlaka, koji se može koristiti izvan bolnice bez rizika od infekcije, omogućujući pacijentu da sudjeluje u svakodnevnim aktivnostima.

StressLyft je edukacijski tečaj o stresu na radnom mjestu i vještinama oslobađanja od stresa, baziran na interaktivnom video sadržaju koji tvrtke osiguravaju svojim zaposlenicima kako bi spriječili stres na poslu.

Koncept Sučelje čovjeka i stroja temeljeno na gestama za vođenu ortopedsku kirurgiju ima za cilj razviti nove medicinske uređaje koji pomažu kirurzima da naprave mjerenja milimetarske preciznosti tijekom operacije zamjene kuka i eventualno drugih vrsta operacija.

Direktorica EIT Health InnoStars RIS-a Monika Toth objasnila je da je cilj pronaći najbolje ideje i inovacije u ranoj fazi te potaknuti poslovne i akademske suradnike da izgrade konzorcije i svoje koncepte pretvore u stvarnost, piše novinarka Večernjeg lista Tanja Ivančić.

Tagovi: MEGI, PsyFlux, StressLyft, Sučelje čovjeka i stroja
PROČITAJ I OVO
Solomonski otoci će uz kineski zajam izgraditi 161 baznu stanicu za Huawei
BAZNA STANICA
Solomonski otoci će uz kineski zajam izgraditi 161 baznu stanicu za Huawei
ZAGREB - Vlada Solomonskih Otoka potpisala je s Kinom ugovor o kreditu od 66 milijuna dolara. S njima će postaviti 161 baznu stanicu, koje će isporučiti i izgraditi kineski telekomunikacijski div Huawei.
Američki kibernetički stručnjaci sa SOA-om proveli akciju protiv zloćudnih aktera
CYBER OPASNOST
Američki kibernetički stručnjaci sa SOA-om proveli akciju protiv zloćudnih aktera
ZAGREB - Elitni stručnjaci iz Kibernetičkog zapovjedništva SAD-a proveli su u suradnji sa Sigurnosno obavještajnom agencijom zajedničku operaciju protiv “zloćudne kibernetičke aktivnosti na vitalnim hrvatskim mrežama”.
Apple će plasirati više oglasa u svoje aplikacije
OGLASI
Apple će plasirati više oglasa u svoje aplikacije
SAN FRANCISCO - Apple će na predinstaliranim aplikacijama na iOS-u, iPadOS-u i MacOS-u uvesti više oglasa te tako stvoriti novi izvor zarade.
Energoatom izvijestio o ruskom kibernetičkom napadu bez presedana
NAPAD
Energoatom izvijestio o ruskom kibernetičkom napadu bez presedana
KIJEV - Ukrajinski operater za nuklearne elektrane Energoatom osudio je u utorak u priopćenju ruski kibernetički napad "bez presedana" na svoju internetsku stranicu, pojašnjavajući da funkcioniranje nije bilo poremećeno.
Kineski internetski divovi regulatoru omogućili uvid u algoritme
KONTROLA
Kineski internetski divovi regulatoru omogućili uvid u algoritme
ZAGREB - Skupina kineskih digitalnih divova, uključujući Alibabu, Tencent i ByteDance, vlasnika TikToka, dostavila je regulatoru uvid u algoritme, koji društvene mreže obično smatraju poslovnom tajnom budući da su ključne za njihov uspjeh.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE