GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četiri velike europske banke dale 130 milijuna eura za izgradnju optičke mreže RUNE u ruralnim područjima

Četiri velike europske banke dale 130 milijuna eura za izgradnju optičke mreže RUNE u ruralnim područjima
OPTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2022 / 09:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Projekt RUNE, u sklopu kojeg se gradi širokopojasna optička mreža u ruralnim područjima Slovenije i dijelovima Hrvatske, podržale su četiri velike europske banke sredstvima u iznosu od 130 milijuna eura.

Kommunalkredit Austria AG, Norddeutsche Landesbank Girozentrale (Nord LB), EBRD i Erste Group Bank AG u prvim danima ožujka zaključile su višemjesečne pregovore potpisivanjem ugovora kojim se obvezuju uložiti dodatnih 130 milijuna eura u projekt RUNE. U sklopu potonjeg gradi se širokopojasna optička mreža u ruralnim područjima Slovenije i u dijelovima Hrvatske (Primorsko-goranska i Istarska županija). U Sloveniji je namjera pokriti preko 200.000 adresa, a u Hrvatskoj gotovo 150.000. Do danas je u obje zemlje pokriveno ukupno 90.000 adresa. Nakon samo tri mjeseca uspjeli su operatorima usluge omogućiti pristup širokopojasnoj mreži kao i sve ostale pogodnosti koje ona donosi za više od 1000 korisnika.

»Veoma smo zadovoljni što smo osigurali dodatna financijska sredstva. Naš cilj ostaje isti – izgraditi širokopojasnu optičku infrastrukturu koja će omogućiti pristup Internetu u područjima koja su prečesto zanemarena od strane drugih davatelja usluga. RUNE je dio rješenja za ova područja. Uz potporu CEBF-a, a sada i poslovnih banaka, moći ćemo nastaviti rasti i širiti projekt«, rekao je mag. Stojan Nikolić, direktor tvrtke RUNE Enia d.o.o. i RUNE Crow d.o.o., koji vodi projekt RUNE za Sloveniju i Hrvatsku.

Izzet Guney, izvršni direktor tvrtke Cube Infrastructure Managers, dodao je: »Smatram dobivena sredstva kao veliki uspjeh koji će omogućiti da projekt RUNE postigne svoj cilj. CEBF će podržati tvrtku u promicanju razvoja visokokvalitetnih optičkih mreža koje će omogućiti veću povezanost i građanima i poduzećima diljem Europe.«

Izgradnja mreže RUNE u Hrvatskoj trenutno se odvija na nekoliko područja. Tamo gdje je već izgrađena mreža između naselja (tj. primarna mreža), već se gradi mreža prema korisnicima (tj. sekundarna mreža) i korisničke veze i povezuju korisnike na mrežu. U nadolazećim tjednima i mjesecima projekt će se nastaviti i na drugim područjima.

Tagovi: širokopojasna optička mreža, Stojan Nikolić, projekt RUINE, Kommunalkredit Austria AG, Norddeutsche Landesbank Girozentrale, EBRD, Erste
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE