GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene plina ove godine neće se mijenjati, u bliskoj budućnosti mogle bi padati

Cijene plina ove godine neće se mijenjati, u bliskoj budućnosti mogle bi padati
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2019 / 14:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Plina će biti dovoljno za nastupajuću ogrjevnu sezonu, cijene se ove sezone neće mijenjati, dok bi u bliskoj budućnosti mogle značajno padati, rečeno je u utorak na Danu plina u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin.

Predsjednik HSUP-a Dalibor Pudić kazao je tijekom 17. Dana plina, ujedno i svečane i radne sjednice Skupštine HSUP-a, kako će ove zime biti dovoljno plina te da krajnji kupci mogu očekivati sigurnu opskrbu.

"Nikada se do sada nije dogodila nestašica plina, a tako će biti i ove sezone. Spremnici opskrbljivača su puni. Sada je toplo, no nitko ne zna kakvo će vrijeme biti za mjesec ili dva, iako je to opskrbljivačima važno da bi znali kolike količine trebaju naručiti", rekao je Pudić, dodavši da ne očekuje promjenu cijene plina za ovu sezonu.

Istaknuo je, međutim, da bi se cijene plina u budućnosti mogle mijenjati - i to naniže.

"Očekujem da će se cijene plina u budućnosti mijenjati i to naniže s obzirom na jak intenzitet proizvodnje plina iz LNG-a, a i proizvodnja plina iz škriljevca snizila je njegovu cijenu u prethodnom razdoblju za 55 posto, tako da očekujem da bi i ekspanzija razvoja LNG-a mogla značajno spustiti cijenu", rekao je Pudić.

Tvrdi, naime, da je zadnjih godinu dana na europskom tržištu prodaja LNG-a povećana za 100 posto.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić u tom je kontekstu kazao da bi LNG terminal koji se gradi na Krku trebao postati operabilan do kraja iduće godine i to zajedno sa plinovodom.

"Plin će imati važnu ulogu kao tranzicijski energent ka potpuno čistoj energetici", rekao je Validžić.

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković smatra da je na razini EU neizvjesna buduća pozicija prirodnog plina i da je po tome taj energent nepotrebno zapostavljen.

Istaknuo je da u Europi, za razliku od dobrog dijela svijeta, prirodni plin više ne prolazi kroz svoje zlatno razdoblje te da je u Europi samo tranzicijski energent.

Jureković zato misli da bi plin trebalo dodatno afirmirati, posebno tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, dakle u prvom polugodištu iduće godine.

Članica Uprave Prvog plinarskog društva Antonija Glavaš govorila je o povijesti određivanja cijena prirodnog plina na hrvatskom tržištu. Istaknula je da su puno toga promijenilo ulaskom Hrvatske u EU, ali i da pri formiranju cijene plina više ne presuđuju nekadašnji parametri – vremenski i tehnički uvjeti, novi dobavni pravci, kretanje cijena ostalih energenata na tržištu.

Dugoročni ugovori, istaknula je, uz ostalo omogućavaju sigurnost opskrbe i neovisnost o velikim razlikama tijekom mijenjanja cijena.

Tijekom Dana plina odnosno svečane sjednice Skupštine HSUP-a dodijeljene su priznanja i nagrade zaslužnim djelatnicima iz područja plinske struke.

Tako je, uz ostale, nagradu za životno djelo za značajne doprinose razvoju plinskog gospodarstva dobio Miljenko Šunić, dok je priznanje za poseban doprinos razvoju plinskog gospodarstva dobio Nikola Vištica iz HERA-e.

Menadžer godine je postao Damir Poćušak (Hep Plin Osijek).

Tagovi: cijene plina, Domagoj Validžić, plin, Dalibor Pudić
PROČITAJ I OVO
Huawei omogućuje digitalnu transformaciju putem inovativnih HMS rješenja
EKOSUSTAV
Huawei omogućuje digitalnu transformaciju putem inovativnih HMS rješenja
ZAGREB – Huawei je na nedavno održanoj konferenciji Connect 2020 u Šangaju predstavio potpuno otvorene mogućnosti svog Huawei Mobile Services (HMS) ekosustava.
Ericsson Nikola Tesla nadograđuje mrežu HT-a Mostar, posao vrijedan gotovo 30 milijuna kuna
POSLOVI
Ericsson Nikola Tesla nadograđuje mrežu HT-a Mostar, posao vrijedan gotovo 30 milijuna kuna
ZAGREB - Vilim Primorac, predsjednik Uprave HT-a Mostar i Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, potpisali su ugovor vrijedan više od 29 milijuna kuna za nadogradnju 4G/4G+ mreže i proširenje transmisijske mreže HT-a Mostar.
Cijene nafte pale prema 40 dolara, trgovce i dalje zabrinjava potražnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 40 dolara, trgovce i dalje zabrinjava potražnja
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 40 dolara budući da širenje koronavirusa i dalje izaziva zabrinutost za potražnju, s obzirom na moguća nova ograničenja koja bi zakočila aktivnost globalnog gospodarstva.
Kina pokreće regulatornu istragu o Googleu
ISTRAGA
Kina pokreće regulatornu istragu o Googleu
PEKING - Kina se sprema pokrenuti regulatornu istragu o Googleu kako bi provjerila navode da je iskoristio dominaciju svog mobilnog operativnog sustava Android da istisne konkurenciju, rekla su dva upućena izvora.
Dan poslije u HT-u: Sve normalno funkcionira i učinit će sve da se ne ponovi
USLUGE
Dan poslije u HT-u: Sve normalno funkcionira i učinit će sve da se ne ponovi
ZAGREB - Glasovne usluge u mobilnoj i fiksnoj mreži Hrvatskog telekoma (HT) u srijedu se nakon jučerašnjih poteškoća normalno odvijaju, zbog čega HT i dalje pojačano nadzire stanje u mrežama te će učiniti sve da se takvo što ne ponovi, ističu u srijedu za Hinu iz HT-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE