GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cuban: ChatGPT samo će produbiti problem dezinformacija na internetu

Cuban: ChatGPT samo će produbiti problem dezinformacija na internetu
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2023 / 17:41
Autor: SEEbiz / CNBC
NEW YORK - Marka Cubana možda zabavljaju chatbotovi kao što su ChatGPT koji podržava Microsoft i Googleov nadolazeći Bard - ali on im nije spreman vjerovati.

Online dezinformacije "samo će postati gore" kako se platforme umjetne inteligencije razvijaju i šire, rekao je milijarder, tehnološki poduzetnik i investitor u nedavnoj epizodi podcasta komičara Jona Stewarta, "Problem s Jonom Stewartom".

Upravo sada, dezinformacije imaju tendenciju širenja putem platformi društvenih medija kao što su Facebook ili Twitter - i to uz neki privid ljudskih zaštitnih ograda, rekao je Cuban. Ali s ChatGPT-om i drugim sličnim platformama, strojevi imaju kontrolu.

"Jednom kada te stvari počnu živjeti vlastitim životom... bit će nam teško definirati zašto i kako stroj donosi odluke koje donosi i tko kontrolira stroj", rekao je Cuban.

Stotine milijuna korisnika isprobalo je ChatGPT za pisanje pjesama, davanje savjeta i recitiranje recepata od pokretanja platforme u studenom. Ali za sada se tehnologija ne pokazuje pametnijom od prosječnog čovjeka.

Objavljivanje jednostavnih pogrešaka chatbota popularan je trend društvenih medija. Ponekad ChatGPT netočno odgovara na matematičke probleme, odbija odgovoriti na osnovne zagonetke, pa čak i "halucinira"— ili potpuno izmišlja povijesne ličnosti, događaje i druge detalje koji se čine kao činjenice.

ChatGPT također može proturječiti sam sebi, ponekad pružajući različite odgovore kada mu se opetovano postavlja isto pitanje.

Slično tome, dionice Googleove matične tvrtke Alphabet pale su za više od 9% ovaj tjedan nakon što je Bard netočno odgovorio na pitanje o NASA-inom svemirskom teleskopu James Webb u jednom od prvih Googleovih oglasa za AI platformu.

Mnoštvo Googleovih zaposlenika okrivilo je CEO-a Sundara Pichaija za Bardovo "ishitreno, neuspješno" izdanje, pri čemu se tvrtka osjećala pod pritiskom da se natječe s ChatGPT-om, izvijestio je CNBC u petak.

"Jurljanje Barda na tržište u panici potvrdilo je strah tržišta o nama", glasio je jedan post na internom Googleovom forumu koji je pregledao CNBC, uz fotografiju ptice koja dlanom pokazuje lice.

Pogreške pokazuju da je tehnologija još uvijek u infantilnoj fazi. To je problem, posebno za veliki broj ljudi koji ne provjeravaju uvijek činjenice koje vide na internetu, rekao je Cuban.

“Naša generacija, Gen X i starija, to ne shvaća”, rekao je Cuban. "Generacija Z i mlađi, oni ne samo da su izvorni za to, oni znaju kako blokirati stvari ... Oni su više u skladu sa svim tim problemima."

Tagovi: Marko Cuban, ChatGPT, Microsoft, Google, dezinformacije na internetu, generacija Z
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE