GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dell će otpustiti pet posto svoje radne snage

Dell će otpustiti pet posto svoje radne snage
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 16:21
Autor: SEEbiz / STA
NEW YORK - Američki proizvođač računala Dell otpustit će pet posto svoje globalne radne snage, odnosno oko 6650 zaposlenika, objavila je danas ta tvrtka, nastavljajući trend masovnih otpuštanja u tehnološkom sektoru.

Početkom prošle godine Dell je zapošljavao 133.000 ljudi, od čega trećinu u SAD-u, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Masovna otpuštanja već su najavili tehnološki divovi Microsoft, Meta, Alphabet, Amazon i Twitter. Velika otpuštanja dolaze nakon velikog broja zapošljavanja tijekom pandemije covida-19 dok su se tvrtke borile da zadovolje povećanu potražnju za online uslugama.

Ali "uvjeti na tržištu nastavljaju se pogoršavati, a budućnost je neizvjesna", napisao je potpredsjednik Dell Technologies Jeff Clarke u izjavi objavljenoj danas.

“Mjere koje smo poduzeli kako bismo izbjegli učinke recesije – koje su omogućile nekoliko uzastopnih dobrih kvartala – više nisu dovoljne”, dodao je.

Kompanija sa sjedištem u Teksasu sada mora donijeti dodatne odluke kako bi se pripremila za budućnost, objasnio je Clarke. Skrenuo je pozornost na nadolazeće promjene na području globalne prodaje i usluga tvrtke te dodao kako će "zbog takvih promjena neki članovi našeg tima nažalost napustiti tvrtku".

"To nije teška odluka, ali smo je morali donijeti zbog našeg dugoročnog zdravlja i uspjeha", dodao je.

Prema rezultatima objavljenim krajem studenog, Dellovi su prihodi između kolovoza i listopada prošle godine pali za šest posto. Prodaja proizvoda poput stolnih i prijenosnih računala, koji čine najveći dio poslovanja grupe, pala je za 10 posto.

Uprava grupe upozorila je na pad potražnje za osobnim računalima dok se ljudi u SAD-u i diljem svijeta bore s visokom inflacijom i rastućim kamatama.

No, tvrtka je već preživjela ekonomske krize u prošlosti i iz njih "izašla jača", naglasio je Clarke.

Prema specijaliziranoj web stranici Layoffs.fyi, nešto više od 88.000 tehnoloških radnika izgubilo je posao diljem svijeta od početka siječnja, isključujući Dellovu današnju objavu, izvještava AFP.

Tagovi: Dell, otpuštanja
PROČITAJ I OVO
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE