GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Digitalna zelena potvrda: Države članice postigle dogovor o tehničkim specifikacijama

Digitalna zelena potvrda: Države članice postigle dogovor o tehničkim specifikacijama
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Mjesec dana nakon prijedloga Komisije o digitalnoj zelenoj potvrdi, predstavnici država članica koje sudjeluju u mreži e-zdravstva postigli su dogovor o smjernicama u kojima se opisuju glavne tehničke specifikacije za provedbu sustava. To je ključan korak za uspostavu infrastrukture na razini EU-a.

Istodobno se države članice potiču da brzo uvedu potrebna tehnička rješenja na nacionalnim razinama. Iznimno je važno usporedo sa zakonodavnim postupkom koji je u tijeku poboljšati tehničku provedbu kako bi se osiguralo uvođenje digitalnih zelenih potvrda diljem EU-a do lipnja 2021. Dogovorene tehničke specifikacije obuhvaćaju strukturu podataka i mehanizme kodiranja, uključujući i QR kod, čime će se osigurati da se sve potvrde, bez obzira na to jesu li digitalne ili u papirnatom obliku, mogu provjeravati diljem EU-a. U smjernicama se opisuje i pristupnik EU-a.

Njime će se omogućiti dijeljenje elektroničkih potpisa za provjeru vjerodostojnosti digitalnih zelenih potvrda u cijelom EU-u. Osobni podaci nositelja potvrda neće prolaziti kroz pristupnik jer to nije potrebno za provjeru. Naposljetku, u smjernicama su opisane referentne implementacije za softver za izdavanje digitalnih zelenih potvrda, aplikacija za provjeru potvrda i predložak za aplikaciju novčanika u kojoj će ih građani pohraniti.

Iako će države članice morati uspostaviti te sustave na nacionalnoj razini, referentni materijali ubrzat će uvođenje jer će države članice moći na njima temeljiti svoje djelovanje. Kako bi se digitalne zelene potvrde mogle uvesti u lipnju, tehnička provedba mora se odvijati usporedno sa zakonodavnim postupkom. Sljedeći je korak uspostava nacionalnih infrastruktura, uvođenje nacionalnih rješenja za izdavanje, provjeru i pohranu digitalnih zelenih potvrda te uspostava pristupnika EU-a. Nakon probne faze u svibnju, pristupnik EU-a trebao bi od lipnja biti spreman za povezivanje država članica.

Tagovi: Digitalna zelena potvrda, Covid putovnice
PROČITAJ I OVO
Dvije maloljetne Ruskinje zapalile 195 tona slame, htjele snimiti video za TikTok
SULUDO
Dvije maloljetne Ruskinje zapalile 195 tona slame, htjele snimiti video za TikTok
MOSKVA - Dvije djevojke u Rusiji zapalile su gotovo 200 tona slame, uzrokujući veliku štetu, dok su pokušavale snimiti video za TikTok.
Balmuda najavila svoj prvi pametni telefon
NAJAVE
Balmuda najavila svoj prvi pametni telefon
ZAGREB - Japanski dizajnerski studio Balmuda najavio je svoj prvi pametni telefon, 5G uređaj koji će u Japanu prodavati teleoperater SoftBank, dok će se drugdje u svijetu moći kupiti otključana verzija.
Xiaomi otvorio prvi Mi Store u Osijeku
ŠIRENJE
Xiaomi otvorio prvi Mi Store u Osijeku
OSIJEK - Globalni tehnološki lider Xiaomi danas je otvorio prvi Mi Store u Osijeku. Četvrti je ovo Mi Store na hrvatskom tržištu od 2018. godine kada je otvoren prvi Mi Store u Zagrebu, nakon čega su u 2020. godini otvorena dva Mi Storea, u Splitu i Rijeci.
Kineska svemirska letjelica uspješno sletjela na površinu Marsa
USPJESI
Kineska svemirska letjelica uspješno sletjela na površinu Marsa

PEKING - Besposadna kineska svemirska letjelica uspješno je sletjela na površinu Marsa u subotu, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua, čime je Kina postala druga država nakon SAD-a koja je sletjela na Crveni planet.

Samsung najavljuje 151 milijardi dolara ulaganja u proizvodnju čipova
ENORMNO
Samsung najavljuje 151 milijardi dolara ulaganja u proizvodnju čipova
SEUL - Južnokorejski div Samsung Electronics odlučio je zbog globalne nestašice dramatično povećati ulaganja u tehnologiju proizvodnje čipova, najavljujući 171.000 milijardi wona (151 milijardu dolara) za istraživanja i novi pogon do 2030. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE