GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Digitalna zelena potvrda: Države članice postigle dogovor o tehničkim specifikacijama

Digitalna zelena potvrda: Države članice postigle dogovor o tehničkim specifikacijama
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Mjesec dana nakon prijedloga Komisije o digitalnoj zelenoj potvrdi, predstavnici država članica koje sudjeluju u mreži e-zdravstva postigli su dogovor o smjernicama u kojima se opisuju glavne tehničke specifikacije za provedbu sustava. To je ključan korak za uspostavu infrastrukture na razini EU-a.

Istodobno se države članice potiču da brzo uvedu potrebna tehnička rješenja na nacionalnim razinama. Iznimno je važno usporedo sa zakonodavnim postupkom koji je u tijeku poboljšati tehničku provedbu kako bi se osiguralo uvođenje digitalnih zelenih potvrda diljem EU-a do lipnja 2021. Dogovorene tehničke specifikacije obuhvaćaju strukturu podataka i mehanizme kodiranja, uključujući i QR kod, čime će se osigurati da se sve potvrde, bez obzira na to jesu li digitalne ili u papirnatom obliku, mogu provjeravati diljem EU-a. U smjernicama se opisuje i pristupnik EU-a.

Njime će se omogućiti dijeljenje elektroničkih potpisa za provjeru vjerodostojnosti digitalnih zelenih potvrda u cijelom EU-u. Osobni podaci nositelja potvrda neće prolaziti kroz pristupnik jer to nije potrebno za provjeru. Naposljetku, u smjernicama su opisane referentne implementacije za softver za izdavanje digitalnih zelenih potvrda, aplikacija za provjeru potvrda i predložak za aplikaciju novčanika u kojoj će ih građani pohraniti.

Iako će države članice morati uspostaviti te sustave na nacionalnoj razini, referentni materijali ubrzat će uvođenje jer će države članice moći na njima temeljiti svoje djelovanje. Kako bi se digitalne zelene potvrde mogle uvesti u lipnju, tehnička provedba mora se odvijati usporedno sa zakonodavnim postupkom. Sljedeći je korak uspostava nacionalnih infrastruktura, uvođenje nacionalnih rješenja za izdavanje, provjeru i pohranu digitalnih zelenih potvrda te uspostava pristupnika EU-a. Nakon probne faze u svibnju, pristupnik EU-a trebao bi od lipnja biti spreman za povezivanje država članica.

Tagovi: Digitalna zelena potvrda, Covid putovnice
PROČITAJ I OVO
Biste li pojeli tunu koja nikada nije plivala u moru?
UMJETNA TUNA
Biste li pojeli tunu koja nikada nije plivala u moru?
LOS ANGELES - Umjetnu tunu proizvela je tvrtka Finless Foods, koja je korištenjem 9 cjelovitih sastojaka, proizvela meso tune na biljnoj osnovi
Platio 28 milijuna dolara za izlet u svemir s Bezosom
ENORMNO
Platio 28 milijuna dolara za izlet u svemir s Bezosom
SAN FRANCISCO - Mjesto u raketi s milijarderom Jeffom Bezosom prodano je u subotu na dražbi za 28 milijuna američkih dolara čime je okončano jednomjesečno nadmetanje za izlet u svemir Blue Originom idući mjesec.
Huawei u Sloveniji uspostavlja logistički centar za europska tržišta
LOGISTIKA
Huawei u Sloveniji uspostavlja logistički centar za europska tržišta
LJUBLJANA - Kineski tehnološki gigant Huawei objavio je da planira u Sloveniji uspostaviti svoje središnje regionalno čvorište za srednju i jugoistočnu Europu, gradnjom centralnog skladišta blizu ljubljanskog aerodroma Brnik, čime će se povećati i važnost luke Koper kao destinacije za opskrbu 19 tržišta u Europi.
Austrijski proizvođač poluvodiča ulaže dvije mlrd dolara u tvornicu u Maleziji
ULAGANJA
Austrijski proizvođač poluvodiča ulaže dvije mlrd dolara u tvornicu u Maleziji
KUALA LUMPUR - Austrijski proizvođač poluvodiča AT&S namjerava uložiti 8,5 milijardi ringgita (dvije milijarde dolara) u gradnju tvornice u Maleziji, objavilo je u četvrtak malezijsko ministarstvo trgovine i industrije.
Hrvatski Telekom lansirao Premium fiskalnu blagajnu
USLUGE
Hrvatski Telekom lansirao Premium fiskalnu blagajnu
ZAGREB - Hrvatski Telekom kontinuirano razvija i prilagođava ponudu svojih poslovnih rješenja koja poslovnim korisnicima osiguravaju vrhunsku tehnologiju i usluge kako bi svoje poslovanje učinili što jednostavnijim i učinkovitijim.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE