GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Digitalna zelena potvrda: Države članice postigle dogovor o tehničkim specifikacijama

Digitalna zelena potvrda: Države članice postigle dogovor o tehničkim specifikacijama
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Mjesec dana nakon prijedloga Komisije o digitalnoj zelenoj potvrdi, predstavnici država članica koje sudjeluju u mreži e-zdravstva postigli su dogovor o smjernicama u kojima se opisuju glavne tehničke specifikacije za provedbu sustava. To je ključan korak za uspostavu infrastrukture na razini EU-a.

Istodobno se države članice potiču da brzo uvedu potrebna tehnička rješenja na nacionalnim razinama. Iznimno je važno usporedo sa zakonodavnim postupkom koji je u tijeku poboljšati tehničku provedbu kako bi se osiguralo uvođenje digitalnih zelenih potvrda diljem EU-a do lipnja 2021. Dogovorene tehničke specifikacije obuhvaćaju strukturu podataka i mehanizme kodiranja, uključujući i QR kod, čime će se osigurati da se sve potvrde, bez obzira na to jesu li digitalne ili u papirnatom obliku, mogu provjeravati diljem EU-a. U smjernicama se opisuje i pristupnik EU-a.

Njime će se omogućiti dijeljenje elektroničkih potpisa za provjeru vjerodostojnosti digitalnih zelenih potvrda u cijelom EU-u. Osobni podaci nositelja potvrda neće prolaziti kroz pristupnik jer to nije potrebno za provjeru. Naposljetku, u smjernicama su opisane referentne implementacije za softver za izdavanje digitalnih zelenih potvrda, aplikacija za provjeru potvrda i predložak za aplikaciju novčanika u kojoj će ih građani pohraniti.

Iako će države članice morati uspostaviti te sustave na nacionalnoj razini, referentni materijali ubrzat će uvođenje jer će države članice moći na njima temeljiti svoje djelovanje. Kako bi se digitalne zelene potvrde mogle uvesti u lipnju, tehnička provedba mora se odvijati usporedno sa zakonodavnim postupkom. Sljedeći je korak uspostava nacionalnih infrastruktura, uvođenje nacionalnih rješenja za izdavanje, provjeru i pohranu digitalnih zelenih potvrda te uspostava pristupnika EU-a. Nakon probne faze u svibnju, pristupnik EU-a trebao bi od lipnja biti spreman za povezivanje država članica.

Tagovi: Digitalna zelena potvrda, Covid putovnice
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE