GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Twittera skočile 22% nakon što je objavljeno da će ga Musk ipak preuzeti

Dionice Twittera skočile 22% nakon što je objavljeno da će ga Musk ipak preuzeti
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2022 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
SAN FRANCISCO - Elon Musk jučer se opet predomislio pa je objavio da je ponovno zainteresiran za kupnju Twittera, ali ovaj put po izvornoj cijeni od 54.20 dolara po dionici. Dogovor o kupnji mogao bi biti postignut već u petak, piše niz američkih medija.

Dionice Twittera skočile su čak 22% nakon što je Bloomberg prvi izvijestio o planovima izvršnog direktora Tesle da nastavi sa svojim ugovorom o kupnji tvrtke, piše Forbes. Trgovanje tim dionicama Twittera potom je zaustavljeno. Musk je navodno pisao Twitteru i tako im obznanio svoje planove. Ni jedni ni drugi nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Muskov prijedlog da se uskladi s izvornim uvjetima ugovora znači da se Twitter suočava s budućnošću pod vodstvom milijardera koji je mjesecima javno kritizirao njegovu upravu i dovodio u pitanje njegovu vrijednost. To također znači da njegove tvrdnje - o tome koliko je botova na Twitteru, primjerice - vjerojatno neće biti pažljivo ispitane u sudnici.

Musk je mjesecima pokušavao odustati od ugovora o kupnji Twittera, potpisanog u travnju. Tvrdio je da ga je Twitter obmanuo s informacijama o količini botova, automatiziranih profila iza kojih ne stoje pravi ljudi. Službeno je prekinuo ugovor u srpnju, a Twitter ga je tužio sudu u Delawareu kako bi ga prisilio da nastavi s kupnjom. Početak suđenja zakazan je za 17. listopada.

Tijekom nekoliko tjedana koji su prethodili tom obračunu odvjetnici obiju strana ispalili su kanonade sudskih poziva jedni na druge s ciljem izmamljivanja svjedočenja i dokaza. Muskova strana trebala je pokazati da je Twitter prekršio uvjete dogovora. Twitter je tvrdio da je Musk problem s botovima iskoristio kao izgovor za odustajanje od ugovora koji više nije smatrao isplativim.

Muskov pravni tim stjecao je dojam da slučaj ne ide dobro jer je sutkinja Kathaleen St. J. McCormick opetovano stajala na strani Twittera u predsudskim presudama, navode izvori. Čak i uz kasnu pojavu zviždača na Twitteru, koji je tvrdio da rukovoditelji nisu bili spremni po pitanju sigurnosti i problema s botovima, postojala je zabrinutost da Muskova strana neće moći dokazati materijalni negativni učinak, pravni standard potreban za izlazak iz ugovora.

Dioničari Twittera glasali su 13. rujna za prihvaćanje ponude za otkup koju je Musk poslao. Tvrtka je u to vrijeme rekla da je 98.6% glasova bilo za dogovor. Musk, najveći dioničar Twittera, nije uopće glasao, navode ljudi bliski tom krugu. Musk je posjedovao gotovo 10% Twittera, više od 73 milijuna dionica, kada je pristao kupiti tvrtku.

Tagovi: Twitter, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE