GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobrodošli u metaverzum

Dobrodošli u metaverzum
NOVA STVARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2021 / 14:26
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
ZAGREB - Opet ste imali dug dan. Prije podne ste sudjelovali na više konferencija, makar ste u pauzi stigli popričati s kolegama o koncertu na koji ćete ići večeras. Sreli ste se s prijateljima nakon posla koji su također uzbuđeni vidjeti omiljeni sastav.

Raspoloženje na koncertu je nešto pomutilo što ste tamo vidjeli "svojeg bivšeg/bivšu" u novom društvu, ali ste ipak za uspomenu kupili majicu omiljenog sastava kao suvenir.

I što je tu drugačije nego što je danas? Samo jedna sitnica: svugdje ste bili i sve to doživjeli, a da zapravo uopće niste izašli iz svoje kuće. Dobro došli u metaverzum, univerzum koji se stvara u virtualnom svijetu.

Baš kao i "pravi" svijet, njega ne stvara samo jedna osoba, a nije ga ni lako definirati. Ukratko ga se može opisati kao digitalnu realnost povezanu u svjetskoj mreži, ali i s elementima društvenih mreža, "proširene" stvarnosti i video igara. Naravno da investitore tu osobito zanima i novac: tu se plaća kriptovalutama za sve dodatne usluge - i to je već poznato u današnjim igrama i aplikacijama.

"U ovom trenutku sam prilično siguran da će metaverzum stvoriti novi ekonomski prostor koji će postati čak i veći od današnjega gospodarstva", kaže Jensen Hang, predsjednik uprave tvrtke specijalizirane za grafičke karte NVIDIA. Novi virtualni svijet će biti daleko više od grafike, tako da i ta tvrtka ulaže golem novac u projekt koji će jednog dana biti mnogo veći od samo jedne IT tvrtke, čak i ako je to Apple. I druge tvrtke su u zlatnoj groznici razvoja: Microsoft, Epic Games... Mnogi razmišljaju o svome mjestu u tom budućem univerzumu.

Naravno da je tu i Facebook: "Umjesto da samo promatrate sadržaje, vi ćete biti usred zbivanja", piše Mark Zuckerberg na blogu. Tome već odavno teži razvoj računala, a najdalje se zapravo otišlo u igrama kao što su Second Life, Fortnite, Minecraft ili Roblox. Tamo se sudionici mogu družiti, dogovarati pothvate koje će provesti, prisustvovati događajima, ali i plaćati "pravim" novcem za virtualne predmete i usluge.

No to su još svjetovi koji postoje svaki za sebe. Vizionari metaverzuma maštaju o svijetu koji će sadržavati sve te svjetove koji su stvoreni u digitalnom obliku. I vaš izgled je stvar vašeg izbora jer svatko može uzeti - ili kupiti svoj avatar kako će se predstaviti u tom svijetu. I digitalni novac će biti takav koji će biti prihvaćen svugdje i od svih.

U tome bi ključnu ulogu moglo imati i rješenje na kojem se zapravo zasniva i sustav kriptovaluta: neprenosivi token (NFT), dakle digitalni "potpis" koji može postojati samo jednom. Trgovina takvim "autentičnim" digitalnim predmetima je već poprimila milijunske iznose: prodaju se fotografije ili umjetnička djela i makar je naravno moguće napraviti nebrojeno kopija, kod takvih NFT-datoteka vlasnik ostaje samo jedan.

Evidencija tog vlasništva se vodi preko sustava koji služi za obračun etherom, kriptovalutom koja se uzdigla odmah nakon bitcoina.

O virtualnom univerzumu se mašta već odavno, mnogo je i filmova poput Matrixa gdje je to još bila znanstvena fantastika. To je još uvijek mašta, makar tehnologija velikim koracima napreduje u tom smjeru. Zapravo, ova pandemija korone je dala golem poticaj tom razvoju jer je i virtualni svijet u današnjem obliku na velika vrata ušao u našu svakodnevicu. Radi se od kuće, sve više se kupuje od kuće, mogli smo se samo družiti poštujući pravilo da ne izlazimo iz kuće...

To će se još brže nastaviti i poprimati sve veće i složenije dimenzije. I postat će sve vrjednije: već se kupuju i "zemljišta" u tom virtualnom svemiru, čak i jedan Sotheby's želi tamo "izgraditi" repliku svoje aukcijske kuće u Londonu kako bi prodavao digitalnu umjetnost. Zato i stručnjaci Bloomberga procjenjuju kako će već 2024. taj metaverzum imati tržišnu vrijednost od oko 800 milijardi američkih dolara.

Tagovi: metaverzum, Facebook, proširena stvarnost
PROČITAJ I OVO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE