GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK objavila preporuke za izbjegavanje sigurnosnih rizika 5G

EK objavila preporuke za izbjegavanje sigurnosnih rizika 5G
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2020 / 17:04
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila niz preporuka za razvoj pete generacije mobilnih mreža 5G kako bi se spriječili sigurnosni rizici, ne navodeći nijednu tvrtku ili državu koja bi predstavljala sigurnosni rizik.

Sjedinjene Države vrše pritisak na svoje saveznike da isključe kineski Huawei kao dobavljača opreme za mreže 5G zbog sumnje u špijunažu u korist Kine.

Australija i Japan su poslušali američke sugestije, ali je Velika Britanija, koja napušta EU dalo djelomično zeleno svjetlo za Huawei.

 

Komisija je predstavila niz mjera koje su dogovorile države članice i kojima je cilj smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s uvođenjem 5G.
"Mi u Europi prihvaćamo svakoga, ali imamo vrlo stroga i zahtjevna pravila", izjavio je povjerenik za industriju Thierry Breton na konferenciji za novinare.
Huawei je u srijedu priopćio da je zadovoljan instrumenarijem EU-a, koji je "objektivan i utemelje na činjenicama".

Europska komisija je još u rujnu 2016. predstavila akcijski plan za 5G. Ulaganja u tu mrežu dostići će milijardu eura, od čega je 300 milijuna iz europskog proračuna.
Očekuje se da će do kraja ove godine prve usluge 5G postati dostupne u 138 europskih gradova, a u Hrvatskoj će to biti Osijek.

"S tehnologijom 5G možemo ostvariti puno toga: pružiti potporu personaliziranom liječenju, preciznoj poljoprivredi i energetskim mrežama koje mogu uključivati sve vrste obnovljivih izvora energije. Njezin će doprinos biti pozitivan, ali samo ako se pobrinemo za sigurnost naših mreža. Tek tada će digitalne promjene koristiti svim građanima", izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije zadužena za digitalna pitanja Margrethe Vestager.
Iako su za sigurno uvođenje tehnologije 5G u najvećem dijelu odgovorni sudionici na tržištu, a države članice nadležne su za nacionalnu sigurnost, sigurnost mreže pitanje je od strateške važnosti za cijelo jedinstveno tržište i tehnološku suverenost EU-a.

EU smatra 5G ključnim za poticanje gospodarskog rasta i za tehnološko natjecanje sa Sjedinjenim Državama i Kinom.
Huawei je najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, a glavni konkurenti u Europi toj kineskoj kompaniji su švedski Ericsson i finska Nokia. Hrvatska tvrtka Ericsson Nikola Tesla jedna je od nekoliko Ericssonovih centara izvrnosti za razvoj tehnologije 5G.
U zaključcima iz paketa instrumenata države članice dogovorile su se da će ojačati sigurnosne zahtjeve, ocijeniti profile rizika dobavljača, primjenjivati relevantna ograničenja za dobavljače koji se smatraju visokorizičnima, uključujući potrebna isključenja za ključnu infrastrukturu koja se smatra kritičnom i osjetljivom (kao što su funkcije osnovne mreže) te uspostaviti strategije za diversifikaciju dobavljača.

Preporučuju da treba osigurati da svaki operator ima odgovarajuću strategiju za više prodavatelja kako bi se izbjegla ili ograničila bilo kakva znatna ovisnost o jednom dobavljaču ili dobavljačima sličnog profila rizičnosti, osigurati odgovarajuću ravnotežu dobavljača na nacionalnoj razini i izbjeći ovisnost o dobavljačima koji se smatraju visokorizičnima; to podrazumijeva i izbjegavanje svih ovisnosti o jednom dobavljaču te promicanje veće interoperabilnosti opreme.

Tagovi: Europska komisija, 5G tehnologija, Margrethe Vestager, Huawei, Ericsson
PROČITAJ I OVO
Njemačka digitalna industrija zabrinuta zbog utjecaja ekstremne desničarske retorike
ZABRINUTOST
Njemačka digitalna industrija zabrinuta zbog utjecaja ekstremne desničarske retorike
BERLIN - Njemačka digitalna udruga Bitkom ogradila se od političkih stavova krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) i upozorila na posljedice provođenja stranačkih zahtjeva.
Reddit cilja na procjenu do 6,5 milijardi dolara u IPO-u
IPO
Reddit cilja na procjenu do 6,5 milijardi dolara u IPO-u
NEW YORK - Reddit traži procjenu do 6,5 milijardi dolara u svom nadolazećem IPO-u, prema osobi upoznatoj s tim pitanjem.
Kako izrada sajta može unaprijediti vaš biznis i donijeti veći profit?
PREPORUKE
Kako izrada sajta može unaprijediti vaš biznis i donijeti veći profit?
ANALIZA - Imate svoj biznis, a i dalje nemate sajt na kojem se predstavljate?
Netflix vjerojatno ponovo poskupljuje
CIJENE
Netflix vjerojatno ponovo poskupljuje
NEW YORK - Netflix će vjerojatno i ove godine povećati cijene pretplatničkih paketa, što bi moglo ubrzati rast njegovih prihoda i dobiti.
Google na meti tužbe 32 europske medijske grupacije
TUŽBA
Google na meti tužbe 32 europske medijske grupacije
BRUXELLES - Google je u srijedu pogođen tužbom vrijednom 2,1 milijardu eura (2,3 milijarde dolara) od strane 32 medijske grupe uključujući Axel Springer i Schibsted, tvrdeći da su pretrpjeli gubitke zbog prakse tvrtke u digitalnom oglašavanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE