GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK predlaže pravila ŽELI olakšati pravo na popravak proizvoda

EK predlaže pravila ŽELI olakšati pravo na popravak proizvoda
PRIJEDLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 13:22
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila zakonodavni prijedlog koji bi trebao olakšati popravak proizvoda ako je to isplativije od kupovine novog proizvoda.

“Želimo pomoći potrošačima da popravljaju proizvode ako to žele i donose informiranije odluke te potaknuti proizvođače da omoguće popravak umjesto da beskrajno kupujemo nove proizvode koje mi, potrošači, ne trebamo”, izjavila je potpredsjednica Komisije Vera Jourova.

Prijedlogom direktive o zajedničkim pravilima kojima se promiče popravak proizvoda, umjesto kupovanja novih, žele se osigurati uštede za potrošače i smanjenje količine otpada, čime se doprinosi ispunjavanju ciljeva Zelenog plana.

Komisija ističe da bi ovaj prijedlog trebao pridnijeti odustajanju od modela “uzmi-proizvedi-pokvari-baci”, koji se uvriježio posljednjih desetljeća jer potrošači nisu imali dovoljno poticaja da popravljaju pokvarene proizvode i radije su kupovali nove.

Prijedlog bi trebao osigurati popravak većeg broja proizvoda do isteka jamstva te jednostavniji i povoljniji popravak proizvoda koji se mogu popraviti (kao što su usisavači, a uskoro i tableti i pametni telefoni) nakon isteka jamstva i onih koji se pokvare tijekom uobičajene uporabe.

“Ovim se prijedlogom upotpunjuje niz mjera za pravo na popravak. Prvi je korak dizajnirati proizvode tako da se mogu popraviti, a zatim potrošačima pružiti informacije o održivim proizvodima dostupnima na tržištu”, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Nakon isteka jamstva potrošači se teško odlučuju za popravak jer je teško pronaći odgovarajuću uslugu po prihvatljivoj cijeni.

Tagovi: Europska komisija, pravo na popravak proizvoda
PROČITAJ I OVO
Šef Nvidije: Svatko će moći postati programer uz pomoć umjetne inteligencije
NOVO VRIJEME
Šef Nvidije: Svatko će moći postati programer uz pomoć umjetne inteligencije
NEW YORK - Izvršni direktor Nvidije Jensen Huang kaže da "svatko može biti programer" jer će generativna umjetna inteligencija razumjeti više oblika unosa, uključujući govor.
Google prekinuo suradnju s Huaweijem
POTEZI
Google prekinuo suradnju s Huaweijem
NEW YORK - Alphabet Inc, Googleova krovna kompanija, odlučila je prekinuti suradnju s Huaweijem, sada je i ta kompanija objavila.
Twitter se povukao iz EU kodeksa o borbi protiv dezinformacija
POTEZI
Twitter se povukao iz EU kodeksa o borbi protiv dezinformacija
BRUXELLES - Twitter je odlučio povući se iz svog kodeksa ponašanja o dezinformacijama, dobrovoljnog akta EU-a koji okuplja glavne društvene platforme, rekao je u petak europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.
SAD i Japan jačaju suradnju u razvoju čipova
ČIPOVI
SAD i Japan jačaju suradnju u razvoju čipova

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države i Japan će produbiti suradnju u istraživanju i razvoju naprednih čipova i drugih tehnologija, objavile su obje zemlje u petak, što je najnoviji znak jačanja veza između dviju saveznica na području kompjuterske industrije.

Muskov Neuralink dobiva odobrenje FDA za proučavanje moždanih implantata
ZELENO SVJETLO
Muskov Neuralink dobiva odobrenje FDA za proučavanje moždanih implantata
WASHINGTON - Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE