GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK predlaže pravila ŽELI olakšati pravo na popravak proizvoda

EK predlaže pravila ŽELI olakšati pravo na popravak proizvoda
PRIJEDLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 13:22
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila zakonodavni prijedlog koji bi trebao olakšati popravak proizvoda ako je to isplativije od kupovine novog proizvoda.

“Želimo pomoći potrošačima da popravljaju proizvode ako to žele i donose informiranije odluke te potaknuti proizvođače da omoguće popravak umjesto da beskrajno kupujemo nove proizvode koje mi, potrošači, ne trebamo”, izjavila je potpredsjednica Komisije Vera Jourova.

Prijedlogom direktive o zajedničkim pravilima kojima se promiče popravak proizvoda, umjesto kupovanja novih, žele se osigurati uštede za potrošače i smanjenje količine otpada, čime se doprinosi ispunjavanju ciljeva Zelenog plana.

Komisija ističe da bi ovaj prijedlog trebao pridnijeti odustajanju od modela “uzmi-proizvedi-pokvari-baci”, koji se uvriježio posljednjih desetljeća jer potrošači nisu imali dovoljno poticaja da popravljaju pokvarene proizvode i radije su kupovali nove.

Prijedlog bi trebao osigurati popravak većeg broja proizvoda do isteka jamstva te jednostavniji i povoljniji popravak proizvoda koji se mogu popraviti (kao što su usisavači, a uskoro i tableti i pametni telefoni) nakon isteka jamstva i onih koji se pokvare tijekom uobičajene uporabe.

“Ovim se prijedlogom upotpunjuje niz mjera za pravo na popravak. Prvi je korak dizajnirati proizvode tako da se mogu popraviti, a zatim potrošačima pružiti informacije o održivim proizvodima dostupnima na tržištu”, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Nakon isteka jamstva potrošači se teško odlučuju za popravak jer je teško pronaći odgovarajuću uslugu po prihvatljivoj cijeni.

Tagovi: Europska komisija, pravo na popravak proizvoda
PROČITAJ I OVO
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE