GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK želi uvesti carine i za robu kupljenu putem interneta vrijednu manja od 150 eura

EK želi uvesti carine i za robu kupljenu putem interneta vrijednu manja od 150 eura
NAMETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2023 / 07:32
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska unija želi pojednostaviti carinski sustav i uvesti više transparentnosti u kupnju putem interneta, čime bi se uklonili skriveni troškovi za potrošače. Ukinulo bi se i oslobađanje od plaćanja carine za robu ispod 150 eura.

Svake godine u Europsku uniju ulazi oko milijarda malih isporuka proizvoda kupljenih online, od čega dvije trećine dolazi iz Kine, često, upozorava Bruxelles, uz skrivene troškove za potrošača.

“Današnjom reformom osigurat ćemo da pri online prodaji na platformama kao što su Alibaba, Amazon, Zelanda i drugim ključnim igračima sva roba u Europskoj uniji bude u skladu s carinskim zahtjevima i da to neće biti odgovornost kupca, jer tako je bilo do sada", rekao je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Nova pravila za elektroničku trgovinu stupila bi na snagu 2028. godine, kada bi na snagu stupio i novi europski carinski podatkovni centar koji bi zamijenio današnjih 27 nacionalnih carinskih režima i 111 nacionalnih informacijskih sustava. Prema procjenama Bruxellesa, time bi zemlje uštedjele do dvije milijarde eura operativnih troškova godišnje.

"Na kraju će svi uvoznici moći koristiti podatkovno središte, što će smanjiti potrebu za carinskim deklaracijama ovisno o tome koliko se podataka unese. To će uštedjeti vrijeme i novac, 2,7 milijardi eura godišnje, koji se mogu potrošiti na inovacije i investicije", objasnio je dalje Gentiloni.

Prema riječima povjerenice, vrijednost trgovine s ostatkom svijeta, koju olakšava carinska unija, iznosila je 2021. 4300 milijardi eura, što je 14 posto svjetske trgovine.

Reformom, koja je prema Europskoj komisiji najopsežnija od uspostave carinske unije 1968. godine, ukinula bi se i odredba prema kojoj se ne carini roba manja od 150 eura. Prema Bruxellesu, vrijednost 65 posto takvih pošiljki namjerno se umanjuje kako bi se izbjeglo carinjenje.

Tagovi: roba kupljena na internetu, Europska komisija, Paolo Gentiloni
PROČITAJ I OVO
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
ŠIRENJE
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
HELSINKI - Google je u ponedjeljak priopćio da će uložiti dodatnih milijardu eura u proširenje podatkovnog centra u Finskoj.
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
UPOZORENJE
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
LONDON - Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton "kum" je umjetne inteligencije koji vjeruje da će vlade morati omogućiti univerzalni temeljni dohodak kao odgovor na nejednakost koju uzrokuje umjetna inteligencija.
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE