GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu

EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu
AI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2024 / 13:09
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Vijeće Europske unije u utorak je potvrdilo Akt o umjetnoj inteligenciji, prvi takav zakon u svijetu koji može postaviti globalni standard za regulaciju umjetne inteligencije.

Cilj novog zakona je poticanje razvoja i prihvaćanja sigurnih i pouzdanih sustava umjetne inteligencije na jedinstvenom tržištu EU-a.

Istodobno, cilj mu je osigurati poštovanje temeljnih prava građana EU-a i potaknuti ulaganja i inovacije na području umjetne inteligencije u Europi.

Zakon o umjetnoj inteligenciji primjenjuje se samo na područja koja pokriva zakonodavstvo EU-a i predviđa izuzeća poput sustava koji se koriste isključivo u vojne i obrambene svrhe te u istraživačke svrhe.

Zakon slijedi pristup “temeljen na riziku”, što znači da su pravila stroža što je veći rizik od nanošenja štete društvu.

“Ovaj zakon, prvi takve vrste u svijetu, prekretnica je za EU, a odnosi se na globalne tehnološke izazove koji stavaraju prilike za naša društva i gospodarstva”, rekao je belgijski državni tajnik za digitalizaciju Mathieu Michel.

Odluka Vijeća uslijedila je nakon što je isti zakon 13. ožujka izglasan u Europskom parlamentu.

Novi zakon trebao bi u sljedećih nekoliko dana biti objavljen u Službenom listu EU-a, a stupa na snagu 20 nakon objave. Uredba će se početi primjenjivati dvije godine nakon stupanja na snagu, uz neke iznimke za određene odredbe zakona.

Novi zakon razlikuje četiri vste umjetne intelegencije sukladno riziku koje sa sobom nose. Sustavi umjetne inteligencije s vrlo ograničenim rizikom, poput videoigrica ili filtera za spam morat će zadovoljavati samo blage propise transparentnosti, dok će visokorizični sustavi umjetne intelgencije morati morati ispunjavati niz zahtjeva i obveza kako bi bili odobreni na tržištu EU-a.

Zakon zabranjuje sustave umjetne inteligencije koje pojedince društveno vrednuju i razvrstavaju u određene kategorije - po rodu, rodnom identitetu, rasi, etničkom podrijetlu, migracijskom statusu, državljanstvu, političkom uvjerenju, seksualnoj orijentaciji, vjeroispovijesti i slično.

Pod umjetnom inteligencijom neprihvatljivog rizika smatraju se pohranjivanje fotografija prikaza lica s interneta ili snimaka CCTV-a, snimaka prepoznavanje emocija na radnom mjestu i u školama, društveno bodovanje, prediktivno policijsko djelovanje isključivo na profiliranju osobe. Građani će moći podnositi pritužbe na sustave AI-ja koji ugrožavaju njihova prava.

Kako bi se osigurala ispravna provedba novog zakona predviđa se uspostava nekoliko tijela poput ureda za umjetnu inteligenciju unutar Komisije, znanstvenog panela neovisnih stručnjaka za potporu provedbenim aktivnostima i drugih.

Tagovi: umjetna inteligencija, ai
PROČITAJ I OVO
Microsoft ulaže milijarde eura u podatkovne centre u Španjolskoj
INVESTICIJE
Microsoft ulaže milijarde eura u podatkovne centre u Španjolskoj
MADRID - Američka tehnološka tvrtka Microsoft namjerava uložiti 6,69 milijardi eura u razvoj podatkovnih centara u španjolskom Aragonu, pridruživši se Amazonu u planovima koji regiji najavljuju istaknuto mjesto u segmentu poslovanja u oblaku.
Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji
5G
Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji
OTOČEC – Konzorcij Telemacha Slovenija, Telemacha Hrvatska, DARS-a, Fakulteta za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani i hrvatske tvrtke OIV danas je predstavio projekt 5G Adria.
Apple nadmašio Microsoft, ponovno je tržišno najvrjednija svjetska kompanija
NA VRHU
Apple nadmašio Microsoft, ponovno je tržišno najvrjednija svjetska kompanija
NEW YORK - Apple je u srijedu ponovno postao najvrjednija tvrtka na svijetu, skinuvši s trona Microsoft s prvog mjesta, dok je proizvođač iPhonea napredovao u utrci za dominaciju u tehnologiji umjetne inteligencije.
Notch i američki Digital.ai postaju strateški partneri u razvoju softvera podržanog umjetnom inteligencijom
PARTNERSTVO
Notch i američki Digital.ai postaju strateški partneri u razvoju softvera podržanog umjetnom inteligencijom
ZAGREB - Notch, hrvatska tvrtka specijalizirana za razvoj softverskih proizvoda, i Digital.ai, vodeća tehnološka kompanija za automatizaciju isporuke softvera najavili su svoje strateško partnerstvo za tržište EMEA.
Dionice Applea na novom rekordu
SKOK
Dionice Applea na novom rekordu
NEW YORK - Dionice Applea (AAPL) porasle su u utorak za 7% da bi dosegle rekordno blizu zatvaranja po prvi put u 2024. jer su ulagači probavili najavu njegove AI platforme, Apple Intelligence.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE