GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU: Postignut sporazum o regulaciji umjetne inteligencije

EU: Postignut sporazum o regulaciji umjetne inteligencije
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2023 / 08:58
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES 9. prosinca 2023. (Hina/Reuters) - Privremeni dogovor o ključnim pravilima Europske unije koja reguliraju korištenje umjetne inteligencije, uključujući vladinu upotrebu umjetne inteligencije u biometrijskom nadzoru i kako regulirati sustave umjetne inteligencije poput ChatGPT-a, postignut je u petak navečer.

S političkim sporazumom, EU ide prema tome da postane prva velika svjetska sila koja će donijeti zakone koji reguliraju umjetnu inteligenciju. Dogovor između zemalja EU-a i članova Europskog parlamenta postignut je u petak nakon gotovo 15 sati pregovora koji su uslijedili nakon gotovo 24-satne rasprave prethodnog dana.

Dvije strane trebale bi dogovoriti pojedinosti u nadolazećim danima, što bi moglo promijeniti oblik konačnog zakona.

"Europa se pozicionirala kao pionir, shvaćajući važnost svoje uloge globalnog postavljača standarda. Ovo je, vjerujem, povijesni dan", rekao je europski povjerenik Thierry Breton na konferenciji za novinare.

Sporazum zahtijeva da temeljni modeli kao što su ChatGPT i sustavi umjetne inteligencije opće namjene (GPAI) budu u skladu s obvezama transparentnosti prije nego što se stave na tržište. To uključuje izradu tehničke dokumentacije, usklađivanje sa zakonom EU-a o autorskim pravima i širenje detaljnih sažetaka o sadržaju koji se koristi za obuku.

Visokoučinkoviti modeli temeljeni na osnovnim principima s visokim stupnjem rizika morat će provoditi evaluacije modela, procjenjivati i umanjivati sistemski rizik, provoditi kontradiktorno ispitivanje, izvještavati Europsku komisiju o ozbiljnim incidentima, osiguravati kibernetičku sigurnost i izvještavati o energetskoj učinkovitosti.

GPAI sa sistemskim rizikom mogu se oslanjati na kodekse prakse kako bi bili u skladu s novom regulativom.

Vlasti mogu koristiti biometrijski nadzor u stvarnom vremenu u javnim prostorima samo u slučajevima žrtava određenih zločina, prevencije stvarnih, sadašnjih ili predviđenih prijetnji, poput terorističkih napada, i potraga za osobama osumnjičenima za najteža kaznena djela.

Sporazum zabranjuje kognitivnu bihevioralnu manipulaciju, prikupljanje slika lica s interneta ili CCTV snimaka, sustave društvenog bodovanja i biometrijske kategorizacije za utvrđivanje političkih, vjerskih, filozofskih uvjerenja, seksualne orijentacije i rase.

Potrošači bi imali pravo podnijeti pritužbe i dobiti smislena objašnjenja, dok bi kazne za prekršaje bile u rasponu od 7,5 milijuna eura ili 1,5 posto prometa, do 35 milijuna eura ili 7 posto globalnog prometa.

Europska ambiciozna pravila umjetne inteligencije dolaze u trenutku kada tvrtke poput OpenAI-ja, u kojoj je Microsoft ulagač, nastavljaju otkrivati nove upotrebe svoje tehnologije, što izaziva i pohvale i zabrinutost. Googleov vlasnik Alphabet u četvrtak je lansirao novi model umjetne inteligencije, Gemini, koji će biti konkurent OpenAI-ju.

Zakon EU-a mogao bi postati primjer za druge vlade i alternativa mekanom pristupu Sjedinjenih Država i oštrijim pravilima Kine.

Tagovi: Europska unija, regulacija, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
Meta ukida ograničenja računima Donalda Trumpa na Facebooku i Instagramu
POTEZI
Meta ukida ograničenja računima Donalda Trumpa na Facebooku i Instagramu
LOS ANGELES - Meta je u petak objavila da uklanja sve prethodno nametnute kazne i ograničenja s Facebook i Instagram računa bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, kako se približavaju nadolazeći predsjednički izbori u SAD-u 2024.
Huawei: Nema konkretnih dokaza o sigurnosnim rizicima
DOKAZI
Huawei: Nema konkretnih dokaza o sigurnosnim rizicima
PEKING - Kineski telekomunikacijski div Huawei istaknuo je danas kako nema "konkretnih dokaza" da njihova tehnologija predstavlja sigurnosne rizike. Njemačka je u četvrtak objavila da će u nadolazećim godinama postupno ukinuti upotrebu Huawei i ZTE komponenti u svojim 5G mrežama zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.
Vertiv i Ballard najavili strateško tehnološko partnerstvo
PARTNERI
Vertiv i Ballard najavili strateško tehnološko partnerstvo
ZAGREB – Vertiv (NYSE: VRT), globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i kontinuiranih rješenja, i vodeći proizvođač PEM gorivih ćelija, Ballard Power Systems (NASDAQ: BLDP; TSX: BLDP), sklopili su strateško tehnološko partnerstvo s naglaskom na rezervno napajanje podatkovnih centara, za podatkovne centre i kritične infrastrukture, skalabilne od 200 kW do više MW.
Njemačka postigla dogovor o postupnom uklanjanju kineskih komponenti iz 5G mreže
5G
Njemačka postigla dogovor o postupnom uklanjanju kineskih komponenti iz 5G mreže
BERLIN - Njemačka vlada postigla je dogovor s kineskim pružateljima telekomunikacijskih usluga Huawei i ZTE o uklanjanju komponenti kineske proizvodnje iz njemačke 5G mobilne mreže do 2029. godine.
Apple postigao dogovor s EU regulatorima za otvaranje sustava mobilnog plaćanja za konkurente
PLAĆANJA
Apple postigao dogovor s EU regulatorima za otvaranje sustava mobilnog plaćanja za konkurente
BRUXELLES - Antimonopolska regulatorna tijela EU-a prihvatila su u četvrtak obveze Applea da konkurentima dopuste pristup svojoj tehnologiji plaćanja "tap and go", čime je okončana četverogodišnja istraga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE