GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU tereti Microsoft za zlouporabu povezivanja Teamsa i Officea, kršenje antimonopolskih pravila

EU tereti Microsoft za zlouporabu povezivanja Teamsa i Officea, kršenje antimonopolskih pravila
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2024 / 13:30
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska unija u utorak je optužila Microsoft zbog kršenja antimonopolskih pravila "zloupotrebljivim" spajanjem svojih proizvoda Teams i Office.

“Europska komisija obavijestila je Microsoft o svom preliminarnom stajalištu da je Microsoft prekršio protumonopolska pravila EU-a povezujući svoj proizvod za komunikaciju i suradnju Teams sa svojim popularnim aplikacijama za produktivnost uključenim u njegove pakete za tvrtke Office 365 i Microsoft 365,” Europska komisija — EU-ova izvršna ruka — navodi se u Izjavi o primjedbama, koja se šalje kako bi se tvrtke obavijestile o zabrinutostima koje se protiv njih izlažu.

Ako Komisija odluči da je došlo do povrede nakon što su tvrtke odgovorile, može zabraniti takvo ponašanje i kazniti optuženu tvrtku do 10% njezinog globalnog prihoda.

Microsoft je poduzeo preventivni korak kako bi odvojio Teams od Microsofta 365 u nastojanju da otkloni zabrinutost EU-a protiv monopola. Međutim, Komisija je u svom priopćenju od utorka rekla da su promjene "nedovoljne za rješavanje njezinih zabrinutosti i da su potrebne dodatne promjene u ponašanju Microsofta kako bi se ponovno uspostavilo tržišno natjecanje."

Microsoft je rekao da će raditi na pronalaženju rješenja za rješavanje dodatnih zabrinutosti Komisije.

"Nakon što smo razdvojili timove i poduzeli početne korake interoperabilnosti, cijenimo dodatnu jasnoću koju smo danas pružili", rekao je potpredsjednik Microsofta i predsjednik Brad Smith u izjavi od utorka. Dionice tvrtke bile su uglavnom nepromijenjene u trgovini prije tržišta u utorak.

EU je pokrenuo svoju istragu protiv Microsofta — koja je i dalje u tijeku — u srpnju 2023. nakon pritužbe Salesforcea u vlasništvu Slacka, koji ima konkurentsku chat uslugu Teams.

Zabrinutost Komisije usredotočena je na činjenicu da je, počevši od otprilike 2019., Microsoft povezao Teams sa svojim aplikacijama softvera kao usluge ili SaaS-a, poput Officea. Napominje da je Microsoft "dominantan u cijelom svijetu" na SaaS tržištu za profesionalne produktivne aplikacije.

"Posebno, Komisija je zabrinuta da je Microsoft možda dodijelio Teams distribucijsku prednost ne dajući klijentima izbor hoće li ili ne dobiti pristup Teams-u kada se pretplate na njihove SaaS aplikacije za produktivnost", napisali su regulatori EU-a, ističući da je tehnološki div Prednost je možda pogoršana ograničenjima interoperabilnosti — sposobnošću dva ili više sustava da rade zajedno — između Microsoftovih ponuda i Teamsovih konkurenata.

"Ovakvo ponašanje je možda spriječilo Teamsove rivale da se natječu, a zauzvrat uvedu inovacije, na štetu kupaca u Europskom gospodarskom prostoru", rekla je Komisija.

Tagovi: microsoft, teams, office, salesforce
PROČITAJ I OVO
Nova era pametnih kućanskih uređaja koji olakšavaju svakodnevicu
NOVI STANDARDI
Nova era pametnih kućanskih uređaja koji olakšavaju svakodnevicu
Zamislite svakodnevicu u kojoj su kućanski poslovi izvor užitka. Zvuči kao san, no Samsung kontinuirano postavlja nove standarde u kućanskim uređajima, pružajući korisnicima funkcionalnost i integraciju naprednih tehnoloških rješenja u domovima.
Telekom Slovenije zabilježio rekordan broj cyber napada u prvoj polovici godine
REKORDI
Telekom Slovenije zabilježio rekordan broj cyber napada u prvoj polovici godine
LJUBLJANA - U prvom polugodištu u centru za kibernetičku sigurnost i otpornost Telekoma Slovenije zabilježen je rekordan broj kibernetičkih napada i sigurnosnih incidenata.
Rezultati ASML-a iznad očekivanja, dionice uzletjele
DOBRE BROJKE
Rezultati ASML-a iznad očekivanja, dionice uzletjele
AMSTERDAM - ASML je izvijestio o zaradi i prodaji u drugom tromjesečju koji su nadmašili predviđanja, budući da interes za čipove umjetne inteligencije povećava potražnju za kritičnom opremom nizozemske tvrtke za izradu poluvodiča.
Dionice TSMC-a tonu nakon ove Trumpove izjave
REAKCIJE
Dionice TSMC-a tonu nakon ove Trumpove izjave
TAIPEI - Dionice proizvođača čipova TSMC pale su u srijedu za više od 2% nakon što je američki predsjednički kandidat Donald Trump rekao da bi Tajvan trebao platiti za obranu.
TC2 potpisuje četverogodišnji strateški ugovor o suradnji s Amazon Web Servicesom
SURADNJA
TC2 potpisuje četverogodišnji strateški ugovor o suradnji s Amazon Web Servicesom
ZAGREB - TC2 i podružnica Amazona, Amazon Web Services (AWS), potpisali su četverogodišnji strateški ugovor o suradnji kako bi ubrzali usvajanje rješenja u oblaku i digitalizaciju korisnika putem naprednih rješenja i usluga diljem Srednje i Istočne Europe (CEE) i Jugoistočne Europe (SEE), s posebnim fokusom na Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu te Albaniju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE