GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU zaostaje za SAD-om i Kinom na području umjetne inteligencije

EU zaostaje za SAD-om i Kinom na području umjetne inteligencije
ZAOSTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 16:44
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Europska unija zaostaje u razvoju i korištenju umjetne inteligencije, području u kojem su Sjedinjene Države predvodnik, dok Kina brzo napreduje, pokazuje izvješće američkog think tanka.

Istraživanje koje je provela Zaklada za informacijsku tehnologiju i inovacije iz Washingtona D. C., koje je objavljeno u ponedjeljak, usporedilo je situaciju u tim regijama na osnovi 30 parametara, uključujući ljudski talent, istraživanja, komercijalni razvoj i ulaganja u materijal i softver.

Sjedinjene Države predvodnik su na tom području, pokazuje izvješće koje se temelji na podacima za 2020., s rezultatom od 44,6 bodova od ukupno 100.

Predvodnik su u ključnim područjima kao što su ulaganja u startupove i financiranje istraživanja i razvoja.

Slijedi Kina koja je s 32 boda napredovala u nekoliko područja i prošle godine imala 214 od 500 najsnažnijih superračunala u svijetu, više od bilo koje druge zemlje (113 u SAD-u i 91 u Europskoj uniji).

Europska unija prikupila je samo 23,3 boda jer zaostaje kad je riječ o rizičnom kapitalu i kapitalnim ulaganjima, ali bolje stoji kad je riječ o objavi znanstvenih članaka.

„Kineska vlada proglasila je umjetnu inteligenciju apsolutnim prioritetom i rezultati su vidljivi”, rekao je Daniel Castro, direktor Centra za podatkovne inovacije pri tom think tanku, i glavni autor izvješća.

„Sjedinjene Države i Europska unija moraju obratiti pozornost na ono što čini Kina i na to odgovoriti, jer zemlje koje razvijaju i koriste umjetnu inteligenciju oblikovat će svoju budućnost i značajno poboljšati svoju gospodarsku konkurentnost, dok oni koji zaostaju riskiraju gubitak konkurentnosti u ključnim industrijama”, naglasio je.

Kina je objavila 24.929 znanstvenih članaka o umjetnoj inteligenciji 2018., po najnovijim podacima, dok ih je u Europskoj uniji objavljeno 20.418, a u Sjedinjenim Državama 16.233, pokazuje izvješće.

Međutim, „kvaliteta američkih istraživanja u prosjeku je uvijek veća od one u Kini i Europskoj uniji”, rekao je Castro, dodajući da SAD „ostaje i dalje svjetski lider u koncipiranju čipova za sustave umjetne inteligencije”.

Da bi ostala konkurentna, Europa mora, ističu autori izvješća, pojačati fiskalne poticaje za istraživanja i razvijati javne istraživačke institute u tom području.

Što se tiče Sjedinjenih Država, da bi zadržale svoju čelnu poziciju, one moraju povećati potporu istraživanjima i primjeni umjetne inteligencije te udvostručiti napore za razvoj talenata u zemlji privlačeći istodobno i talente iz svijeta.

Tagovi: umjetna inteligencija, Europska unija, kineska tehnologija, NR Kina
PROČITAJ I OVO
WhatsApp planira veliku promjenu
PROMJENE
WhatsApp planira veliku promjenu
ZAGREB - Facebookova platforma za dopisivanje već neko vrijeme stoji neokaljena ostatkom njihovog ekosustava, no to bi se uskoro moglo promijeniti uvođenjem nečega što se najlakše može opisati kao poslovni imenik.
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
NOVI ISKORAK
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
ZAGREB - Od listopada ove godine, Ikea će svoju ponudu proširiti na ciljanu grupu korisnika, gamere, za koje će u ponudi imati više od 30 novih proizvoda.
Preminuo Clive Sinclair
IN MEMORIAM
Preminuo Clive Sinclair
ZAGREB - Umro je sir Clive Marles Sinclair, tvorac čitave linije 8-bitnih računala koja su redefinirala računalstvo u 80-tima i iz domene znanstvenika i profesionalaca približile ga kućnim korisnicima ponajprije u Velikoj Britaniji, ali i Europi i čitavom svijetu.
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
RAST
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
ZAGREB - Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovici 2021. ukupni prihodi porasli su pet posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok su ulaganja operatora povećana za četiri posto, posebice u svjetlovodnu (optičku) mrežnu infrastrukturu, za 121 posto, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).
Vlada odobrila potpisivanje Memoranduma o suglasnosti s Amazonom
ZELENO SVJETLO
Vlada odobrila potpisivanje Memoranduma o suglasnosti s Amazonom
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odobrila potpisivanje Memorandum o suglasnosti Vlade i Amazona, kojim želi potaknuti digitalnu transformaciju, inovativnost i gospodarski razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE