GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU zaostaje za SAD-om i Kinom na području umjetne inteligencije

EU zaostaje za SAD-om i Kinom na području umjetne inteligencije
ZAOSTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 16:44
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Europska unija zaostaje u razvoju i korištenju umjetne inteligencije, području u kojem su Sjedinjene Države predvodnik, dok Kina brzo napreduje, pokazuje izvješće američkog think tanka.

Istraživanje koje je provela Zaklada za informacijsku tehnologiju i inovacije iz Washingtona D. C., koje je objavljeno u ponedjeljak, usporedilo je situaciju u tim regijama na osnovi 30 parametara, uključujući ljudski talent, istraživanja, komercijalni razvoj i ulaganja u materijal i softver.

Sjedinjene Države predvodnik su na tom području, pokazuje izvješće koje se temelji na podacima za 2020., s rezultatom od 44,6 bodova od ukupno 100.

Predvodnik su u ključnim područjima kao što su ulaganja u startupove i financiranje istraživanja i razvoja.

Slijedi Kina koja je s 32 boda napredovala u nekoliko područja i prošle godine imala 214 od 500 najsnažnijih superračunala u svijetu, više od bilo koje druge zemlje (113 u SAD-u i 91 u Europskoj uniji).

Europska unija prikupila je samo 23,3 boda jer zaostaje kad je riječ o rizičnom kapitalu i kapitalnim ulaganjima, ali bolje stoji kad je riječ o objavi znanstvenih članaka.

„Kineska vlada proglasila je umjetnu inteligenciju apsolutnim prioritetom i rezultati su vidljivi”, rekao je Daniel Castro, direktor Centra za podatkovne inovacije pri tom think tanku, i glavni autor izvješća.

„Sjedinjene Države i Europska unija moraju obratiti pozornost na ono što čini Kina i na to odgovoriti, jer zemlje koje razvijaju i koriste umjetnu inteligenciju oblikovat će svoju budućnost i značajno poboljšati svoju gospodarsku konkurentnost, dok oni koji zaostaju riskiraju gubitak konkurentnosti u ključnim industrijama”, naglasio je.

Kina je objavila 24.929 znanstvenih članaka o umjetnoj inteligenciji 2018., po najnovijim podacima, dok ih je u Europskoj uniji objavljeno 20.418, a u Sjedinjenim Državama 16.233, pokazuje izvješće.

Međutim, „kvaliteta američkih istraživanja u prosjeku je uvijek veća od one u Kini i Europskoj uniji”, rekao je Castro, dodajući da SAD „ostaje i dalje svjetski lider u koncipiranju čipova za sustave umjetne inteligencije”.

Da bi ostala konkurentna, Europa mora, ističu autori izvješća, pojačati fiskalne poticaje za istraživanja i razvijati javne istraživačke institute u tom području.

Što se tiče Sjedinjenih Država, da bi zadržale svoju čelnu poziciju, one moraju povećati potporu istraživanjima i primjeni umjetne inteligencije te udvostručiti napore za razvoj talenata u zemlji privlačeći istodobno i talente iz svijeta.

Tagovi: umjetna inteligencija, Europska unija, kineska tehnologija, NR Kina
PROČITAJ I OVO
OiV nositelj projekta financiranja izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture
PROJEKTI
OiV nositelj projekta financiranja izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture
ZAGREB - Do 2025. planira se dovršetak izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture, na koju bi se uključili i povezali ciljani javni korisnici diljem zemlje, a taj se projekt s 85 posto bespovratno financira iz EU fonda, dok 15 posto osigurava državni proračun, o čemu je u četvrtak na sjednici odlučila Vlada.
Payoneer sklopio sporazum s eBayom
SPORAZUM
Payoneer sklopio sporazum s eBayom
ZAGREB - Payoneer, globalna platforma za plaćanja i elektronsku trgovinu koja potiče rast milijuna digitalnih biznisa širom svijeta, objavio je pokretanje suradnje sa eBayom kako bi prodavačima u odabranim zemljama omogućio da budu plaćeni za ono što prodaju na eBay platformi.
Xiaomi skočio na prvo mjesto po broju isporuka pametnih telefona u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2021.
NA VRHU
Xiaomi skočio na prvo mjesto po broju isporuka pametnih telefona u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2021.
ZAGREB – Canalys, IDC i Strategy Analytics objavili su podatke za globalno tržište pametnih telefona u Q1 2021, u kojem je Xiaomi zadržao treće mjesto po broju isporučenih pametnih telefona.
Infobip preuzeo Anam Technologies, vodećeg svjetskog pružatelja SMS firewall usluge
AKVIZICIJE
Infobip preuzeo Anam Technologies, vodećeg svjetskog pružatelja SMS firewall usluge
VODNJAN - Infobip i Anam zajedno će moći pružati tehnička rješenja za više od 700 mobilnih operatera globalno pokrivajući tako 64 posto mobilnih uređaja na svijetu.
Slovenski zakon će eliminirati Huawei iz utrke za 5G
5G
Slovenski zakon će eliminirati Huawei iz utrke za 5G
LJUBLJANA - Mobilni operatori koji žele pružiti usluge u svojim mrežama vladi i kritičnoj infrastrukturi neće smjeti koristiti visoko rizičnu tehnologiju dobavljača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE