GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska komisija: Članice hitno moraju diverzificirati dobavljače za 5G

Europska komisija: Članice hitno moraju diverzificirati dobavljače za 5G
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2020 / 21:28
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Članice EU-a moraju hitno poduzeti korake kako bi diverzificirale dobavljače za 5G mrežu, poručila je u petak Europska komisija, čime želi smanjiti prisutnost kineskog Huaweija u Europi, dok SAD pritišće EU, da poput Britanije, onemogući Huaweiju učešće u izgradnji 5G mreže.

Europska unija je u studenom prošle godine odlučila da će zauzeti oštar stav po pitanju dobavljača za 5G kako bi smanjila sigurnosne rizike nove generacije mobilne mreže, koju se smatra ključnom za rast ekonomije i kompetitivnosti.

Strategija uključuje smanjenje ovisnosti zemalja i telekomunikacijskih operatera o jednom dobavljaču.

Najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme Huawei natječe se s finskom Nokijom i švedskim Ericssonom.

Postignut je određeni napredak, no još je potrebno odraditi puno posla, poručila je Komisija.

"Napredak je nužan kako bi se smanjio rizik ovisnosti o visokorizičnim dobavljačima, a također uzimajući u obzir cilj smanjenja ovisnosti na razini Unije", poručila je Komisija u izvještaju o napretku 27 članica EU-a.

"Izazovi su identificirani kako bi se osmislile i implementirale prikladne strategije za diverzifikaciju dobavljača za pojedinačne mobilne operatere ili na nacionalnoj razini zbog tehničkih ili operacionalnih teškoća", dodaje se.

Nedostatak interoperabilnosti i veličina zemlje također su navedeni kao neki od problema.

Francuska, pridružujući se Britaniji, uvodi de facto zabranu Huaweiju za sudjelovanje u projektu omogućavanja 5G mreže, rekli su izvori za Reuters ovoga tjedna.

Washington tvrdi da Peking može iskoristiti kompaniju sa sjedištem u Shenzenu za špijuniranje, što Huawei odbacuje.

Dužnosnici EU-a kažu da uklanjanje visokorizičnih dobavljača i dodatni troškovi neće poremetiti uspostavu 5G mreže širom Unije te da će se Ericsson i Nokia moći nositi s potražnjom.

"Ako pogledate situaciju širom svijeta Nokia i Ericsson imaju velik udio na svjetskom tržištu, što se tiče ugovora potpisanih širom svijeta o omogućenju 5G-a. Te dvije kompanije zajedno imaju više od 50 do 60 posto, 65 posto. Mislim da europski dobavljači mogu omogućiti ono što je potrebno, ne samo za Europu, već i za veći dio svijeta", rekao je jedan od dužnosnika.

Komisija je također zatražila od 13 članica EU-a da, bez odgode, usvoje mehanizam nadzora izravnih stranih ulaganja.

Taj mehanizam omogućuje vladama EU-a da interveniraju u slučajevima izravnih stranih ulaganja u strateške tvrtke, pogotovo ako su u to uključena strana poduzeća koja kontrolira ili ih financira država.

Tagovi: Europska komisija, 5G tehnologija, 5G mreža, Huawei, Ericsson, Nokia
PROČITAJ I OVO
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
SKOK
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
NEW YORK - Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer je većina kompanija iz tog sektora ostvarila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE