GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete

Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2024 / 19:05
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak da je pokrenula istragu protiv Mete zbog zabrinutosti vezanih oko zaštite djece na njezinim platformama Facebook i Instagram.

Te dvije platforme „mogle bi iskoristiti slabost i neiskustvo maloljetnika i uzrokovati ovisnost”, stoji u priopćenju Komisije. Jedan od istaknutih problema je i efekt „zečje rupe” koji vas „uvlači u sve više i više uznemirujući sadržaj”, rekao je dužnosnik Komisije. Osim toga, europska izvršna vlast također je zabrinuta zbog pristupa maloljetnika neprimjernom sadržaju, kao i zbog ugroze njihove privatnosti.

Dvije istrage Facebooka i Instagrama provode se u sklopu Zakona EU-a o digitalnim uslugama (DSA), što je opsežni propis o internetskom sadržaju koji od velikih platformi zahtijeva da procjenjuju i ublažavaju različite rizike koji proizlaze iz korištenja njihovih usluga, posebice kod djece.

"Nismo uvjereni da je Meta učinila dovoljno kako bi ispunila obveze prema DSA-u, kako bi ublažila rizike od negativnih učinaka na fizičko i mentalno zdravlje mladih Europljana na svojim platformama Facebook i Instagram", rekao je europski povjerenik za industriju Thierry Breton.

Breton je objasnio da se "efekt zečje rupe" stvara kada algoritmi platforme "hrane korisnike sadržajem određene vrste - na primjer koji dovodi do depresije ili nerealnih slika tijela - koji mogu potaknuti probleme mentalnog zdravlja kod djece." Meta također možda ne koristi alate za provjeru dobi koji su "razumni, razmjerni i učinkoviti" kako bi spriječili maloljetnike da pristupe sadržaju koji je neprikladan za djecu, stoji u priopćenju Komisije.

Povjerenstvo će također istražiti ispunjava li kompanija "obveze DSA-a za uvođenje odgovarajućih i razmjernih mjera za osiguravanje visoke razine privatnosti, sigurnosti i zaštite za maloljetnike."

Europska komisija obratit će posebnu pozornost na zadane postavke privatnosti koje Facebook i Instagram imaju za maloljetnike, kao i na "dizajn i funkcioniranje sustava preporuka" koji preporučuju određeni sadržaj prema korisnicima. Ako se utvrdi da je Meta prekršila pravila DSA-a za smanjenje rizika, mogla bi se suočiti s kaznama u visini do šest posto svog globalnog godišnjeg prihoda.

Ta kompanija već je podvrgnuta istragama zbog načina na koji se bavi političkim oglašavanjem uoči nadolazećih izbora za Europski parlament koji će se održati od 6. do 9. lipnja. Komisija također istražuje TikTok zbog sličnih problema vezanih za zaštitu djece.

Pravila DSA-a za smanjenje rizika odnose se na "vrlo velike internetske platforme", na one s više od 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u EU. Druge odredbe DSA-a, kao što je primjerice obveza posjedovanja mehanizama koji korisnicima omogućuju označavanje nezakonitog sadržaja, također se odnosi i na manje platforme. No, najveće kazne primjenjive su samo na vrlo velike platforme.

Praćenje usklađenosti manjih platformi s DSA-om odgovornost je 27 država članica EU-a, dok je Europska komisija provoditelj DSA-a za velike platforme. Vrlo velike internetske platforme (VLOP) moraju plaćati godišnju "naknadu nadzora" za pokrivanje troškova Komisije, ograničenu na 0,05 posto globalnog godišnjeg prihoda svakog VLOP-a.

Tagovi: Europska komisija, meta, facebook, instagram
PROČITAJ I OVO
Microsoft ulaže milijarde eura u podatkovne centre u Španjolskoj
INVESTICIJE
Microsoft ulaže milijarde eura u podatkovne centre u Španjolskoj
MADRID - Američka tehnološka tvrtka Microsoft namjerava uložiti 6,69 milijardi eura u razvoj podatkovnih centara u španjolskom Aragonu, pridruživši se Amazonu u planovima koji regiji najavljuju istaknuto mjesto u segmentu poslovanja u oblaku.
Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji
5G
Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji
OTOČEC – Konzorcij Telemacha Slovenija, Telemacha Hrvatska, DARS-a, Fakulteta za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani i hrvatske tvrtke OIV danas je predstavio projekt 5G Adria.
Apple nadmašio Microsoft, ponovno je tržišno najvrjednija svjetska kompanija
NA VRHU
Apple nadmašio Microsoft, ponovno je tržišno najvrjednija svjetska kompanija
NEW YORK - Apple je u srijedu ponovno postao najvrjednija tvrtka na svijetu, skinuvši s trona Microsoft s prvog mjesta, dok je proizvođač iPhonea napredovao u utrci za dominaciju u tehnologiji umjetne inteligencije.
Notch i američki Digital.ai postaju strateški partneri u razvoju softvera podržanog umjetnom inteligencijom
PARTNERSTVO
Notch i američki Digital.ai postaju strateški partneri u razvoju softvera podržanog umjetnom inteligencijom
ZAGREB - Notch, hrvatska tvrtka specijalizirana za razvoj softverskih proizvoda, i Digital.ai, vodeća tehnološka kompanija za automatizaciju isporuke softvera najavili su svoje strateško partnerstvo za tržište EMEA.
Dionice Applea na novom rekordu
SKOK
Dionice Applea na novom rekordu
NEW YORK - Dionice Applea (AAPL) porasle su u utorak za 7% da bi dosegle rekordno blizu zatvaranja po prvi put u 2024. jer su ulagači probavili najavu njegove AI platforme, Apple Intelligence.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE