GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski ministri financija traže pravedno oporezivanje digitalnih kompanija

Europski ministri financija traže pravedno oporezivanje digitalnih kompanija
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2020 / 11:49
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Tehnološke su kompanije zbog pandemije koronavirusa i krize koju je izazvala postale moćnije i profitabilnije i moraju plaćati pravedne poreze, poručila su četvorica europskih ministara financija u pismu američkom kolegi.

Gotovo 140 zemalja pregovara pod egidom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) o izmjenama međunarodnih poreznih propisa kako bi se sustav oporezivanja prilagodio digitalnom dobu.

Sredinom tjedna američki ministar financija Steven Mnuchin naprasno je objavio da se SAD povlači iz pregovora budući da nije postignut nikakav napredak.

Američki potez izazvao je oštar odgovor Francuske, Španjolske i Italije čiji su ministri financija zajedno s britanskim kolegom uputili i pismo američkom kolegi u koje je uvid dobio BBC.

„Aktualna kriza povezana sa Covidom-19 potvrdila je potrebu da se uspostavi mehanizam pravedne i dosljedne raspodjele dobiti multinacionalnih kompanija čije poslovanje uopće ne uključuje fizičku oporezivu prisutnost ili je ona jako ograničena", pišu ministri.

„Pandemija je ubrzala temeljnu transformaciju u potrošačkim navikama i povećala upotrebu digitalnih usluga, posljedično ojačavajući dominantni položaj digitalnih poslovnih modela i povećavajući vlastite prihode na štetu tradicionalnijih poduzeća“, upozoravaju.

Digitalni divovi, gdje god im bilo sjedište, izaći će iz aktualne krize moćniji i profitabilniji, naglašavaju četvorica ministara.

„Te tvrtke profitiraju od slobodnog pristupa europskom tržištu. Pošteno je i opravdano očekivati da plaćaju će pravedne poreze u zemljama u kojima stvaraju vrijednosti i dobit“, zaključuju.

Zato tehnološki divovi, poput Googlea, Amazona i Facebooka, moraju plaćati "pravedne poreze“, poručuju četvorica ministara.

Rješenje bi još moglo biti dogovoreno ove godine, podvukli su.

Američki ministar trgovine Robert Lighthizer rekao je pak Kongresu da je SAD odustao od pokušaja pronalaženja multilateralnog rješenja za oporezivanje tehnoloških tvrtki.

Druge su države udružile snage kako bi „zeznule Ameriku“, ustvrdio je Lightizer.

Tagovi: digitalni porez, Europska komisija, Steven Mnuchin, Amazon, Google, Facebook
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE