GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koliko će od sutra iznositi dodatni troškovi na male pakete naručene iz trećih zemalja

Evo koliko će od sutra iznositi dodatni troškovi na male pakete naručene iz trećih zemalja
NAMETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 15:24
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - U četvrtak, 1. srpnja 2021., stupaju na snagu nova pravila oporezivanja poštanskih pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže robu, tj. paketa naručenih putem Interneta iz zemalja izvan Europske unije, poput Kine ili Ujedinjenog Kraljevstva.

Na temelju odredba Direktiva Vijeća EU-a ukida se porezna olakšica pri uvozu pošiljaka iz trećih zemalja vrijednosti do 22 eura (160 kuna) koje su kupljene u e-trgovinama. Ova promjena znači da će sve pošiljke manje vrijednosti koje ubuduće naručite, ili ste ih već naručili ali tek trebaju stići, neminovno poskupjeti. Bug.hr izračunao je koliko.

Sukladno spomenutoj Direktivi, PDV od 25% će se naplaćivati na sve pošiljke s robom koje od 1. srpnja pristignu u Hrvatsku, bez obzira na datum kupnje. PDV će se plaćati odmah prilikom kupnje, ako prodavatelj koristi europski sustav IOSS (Import One Stop Shop), odnosno prilikom uručenja paketa u svim drugim slučajevima.

"Pošiljke koje ovih dana iz inozemstva stižu u prostorije Novog sortirnog centra ubrzano se pripremaju za dostavu i otpremaju na adrese korisnika. Unatoč velikim količinama pošiljaka koje svakog dana pristižu u Novi sortirni centar, zastoja nema, a pošiljke se u sortirnici minimalno zadržavaju. Trenutačno se obrađuju pošiljke pristigle danas i jučer navečer, a radnici Sektora međunarodnih poslova ulažu dodatne napore da se sve pošiljke male vrijednosti obrade prije stupanja na snagu novih pravila oporezivanja, odnosno bez naplate PDV-a i kontrolnog pregleda", poručili su ovom prilikom iz Hrvatske pošte, koja će podnijeti i najveći operativni teret nove promjene pravila.

S obzirom na to da će sve pošiljke koje pristižu iz trećih zemalja morati proći kontrolni pregled, Hrvatska pošta uvela je nove procese obrade, naplate i isporuke pošiljaka. Sukladno tome, već smo izvještavali, uvest će i nova naknada za taj kontrolni pregled, pa će, osim 25% PDV-a, na svaki paket koji Poštom stigne u Hrvatsku biti zaračunat i dodatni fiksni iznos.

Kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže robu vrijednosti do 150 eura plaćat će se 18,50 kuna, a za robu vrijednosti od 150 do 1.000 eura 37,00 kuna.

Iznosi naknada formirani su na temelju dodatnih troškova, kažu iz Hrvatske pošte. Kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja je proces koji sadrži više podataka, zahtijeva implementaciju i održavanje novog informatičkog sustava te podrazumijeva složeniju operativnu kontrolu koju obavljaju radnici Hrvatske pošte – pa odatle i novi troškovi koji će se prevaliti na primatelja pošiljke.

PRIMJERI

Naručili ste iz Kine "sitnicu" za 5 dolara (uključivo trošak dostave). Pošiljka vam stiže u Hrvatsku, Hrvatska pošta je kontrolira i potom na nju naplaćuje PDV i svoju naknadu. Ukupno, dakle, ovaj vas paket košta: 5 dolara (31,5 kn) + 25% PDV (7,9 kn) + 18,5 kn = 57,9 kn.

Naručili ste s eBaya ih Ujedinjenog Kraljevstva robu vrijednosti 200 funti. Istovjetno prethodnom primjeru, Hrvatska pošta će vam prilikom preuzimanja naplatiti PDV i svoju naknadu. Ukupno ćete platiti: 200 funti (1.746 kn) + 25% PDV (436,5 kn) + 37 kn = 2.219,5 kn (+carina po tarifi koja ovisi o vrsti robe)

Dodatna pojašnjenja

Domaći regulator tržišta poštanskih usluga, HAKOM, razriješio je neke nedoumice korisnika vezane za naplatu dodatne naknade za kontroli pregled Hrvatskoj pošti.

Sukladno novim propisima EU, koje je primijenila i Republika Hrvatska, HP će naplaćivati navedene usluge neovisno o tome je li PDV za robu u predmetnim pošiljkama plaćen u trećim zemljama ili nije, je li plaćen putem IOSS sustava ili nije, budući je HP obvezna, pod nadzorom Carinske uprave RH, za svaku pošiljku koja sadrži robu iz trećih zemalja izraditi sigurnosnu (ENS) i carinsku deklaraciju.

Izuzetak ostaju jedino poštanske pošiljke koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi u kunskoj protuvrijednosti do 45 eura, osim ako se radi o alkoholu, duhanu i parfemima. Također, dosadašnja procedura primjenjivat će se i dalje za poštanske pošiljke u kojima se nalazi roba vrijednosti preko 150 eura – za što će primatelji prigodom uručenja trebati platiti iznos carine, poštarine i PDV-a sukladno dosadašnjim propisima.

Tagovi: oporezivanje poštanskih pošiljaka iz trećih zemalja, Hrvatska pošta
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE