GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto su Facebook i YouTube blokirali Davida Ickea

Evo zašto su Facebook i YouTube blokirali Davida Ickea
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 10:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Veliku pozornost izazvala je jučer objavljena informacija kako je YouTube suspendirao kanal Davida Ickea.

Iako je SEEbiz sinoć objavio tu informaciju, ostalo je detaljnije objasniti zašto su i Facebook i YouTube blokirali jednog od najpoznatijih teoretičara zavjere.

Na Facebooku i Youtubeu učestalo se dijeli intervju koji je David Icke, poznati teoretičar zavjere, dao TV stanici London Live 6. travnja. Icke je iznio niz netočnih tvrdnji kojima je pandemiju COVID-19 doveo u vezu s 5G mrežom. 

Intervju, koji je emitiran uživo na Facebooku i Youtubeu, na domaćem govornom području je prvi put objavljen 6. travnja ove godine u formi članka na portalu Transformacija Svijesti. Na istom portalu članak se ponovo našao i 9. travnja.

U članku se navodi tek nekoliko pitanja prije priloženog video snimka.

Govoreći o 5G mreži, Icke je svoje izlaganje započeo tvrdnjom o navodnom prvom kineskom gradu koji je imao 5G mrežu.

Kineski grad Wuhan jest bio među prvim gradovima u Kini u kojima je postavljena 5G mreža i to u kolovozu 2019. godine, što je i objavljeno na službenoj web stranici provincije Hubei u kojoj se nalazi grad Wuhan. Istovremeno, 5G je uveden i u drugim gradovima u Kini, te se ne može precizno utvrditi koji od njih je prvi, prema dostupnim izvještajima. Do istog zaključka došao je i fact checking portal iz Full Fact u analizi objavljenoj 29. siječnja, piše portal Raskrinkavanje.ba.

Južna Koreja je pustila u upotrebu 5G 4. travnja 2019. godine, kako je izvijestio Glas Amerike (Voice of America, VOA) a prvi slučaj virusa SARS-COV-2 zabilježen je u siječnju 2020. godine, navodi SZO.

London, u Velikoj Britaniji dobio je komercijalnu 5G mrežu u svibnju 2019, prema pisanju magazina Techradar dok je testna faza 5G mreže u ovoj zemlji pokrenuta u 2018. godini.

Prvi potvrđen slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 zabilježen je 12. veljače u ovom gradu, kako su izvjestili lokalni mediji.

Iz navedenih primjera vidljivo je kako dovođenje u vezu lokacija na kojima je postavljena 5G mreža i “epidemije”, kako Icke netočno naziva pandemiju COVID-19, nema uporište.

Činjenica je da proces postavljanja antena i opreme nije nikakva tajna - o procesima postavljanja takve opreme mediji aktivno izvještavaju otkako su oni počeli, što je, kako smo vidjeli, bilo davno prije pandemije.

U izvještaju koji je objavljen 20. ožujka na sajtu Ken’s Tech Tips koji je pokrenut 2005. godine kao vodič kroz mobilnu telefoniju u UK, dostupni su podaci istraživanja o pokrivenosti 5G mrežom u ovoj zemlji.

Podaci su prikupljeni i objedinjeni na osnovu izvještaja četiri najveća telekomunikaciona operatera u zemlji: EE, O2, Three i Vodafone.

Izvještaj se zasniva na podacima četiri najveća operatera u zemlji i pokazuje da su veći gradovi bili pokriveni 5G mrežom u 2019. godini. Tako su London i Birmingham prvi signal 5G mreže dobili u svibnju, a Glasgow i Liverpool u srpnju 2019. godine.

Operater Three je u gradovima kao što su Birmingham, Glasgow, Liverpool, Bristol i Manchester svoju opremu postavio tijekom veljače ove godine. Podaci o tome dostupni su na službenoj stranici operatera Three.

Budući da su podaci o tome kad je koja kompanija postavila opremu za 5G javni, Ickeove tvrdnje da se 5G mreža postavlja “dok su ljudi zaključani” u smislu “tajnosti”, nisu točne.

Nakon teorija o 5G, Icke je zaključio kako to “sve vodi do cjepiva”, za koje tvrdi da će u njoj biti “čipovi nano-tehnologije”.

Američki PolitFact je 3. travnja ove godine provjeravao točnost navoda da Sjedinjene Američke Države razvijaju “cjepivo sa čipom”. U svojoj analizi, PolitFact navodi da se potkožni mikročipovi koriste kao dio radiofrekventne identifikacije (Radio-frequency identification technology, RFID) koja se, u različitim formama koristi još od 1970.

Čipovi se u cjepivima ne koriste, piše PolitFact.

Icke koristi termin “čipovi nano-tehnologije” te ih naziva i “pametnom prašinom”.

Pametna prašina (eng. smart dust) je pojam koji je, 1997. godine osmislio istraživač Chris Pister kako bi opisao milimetarske uređaje koji bi kroz mrežu mikroelektromehaničkih sistema mogli služiti kao senzori, te da prikupljaju različite podatke, naveo je CNN 2010.godine.

O pametnoj prašini je pisao magazin The New Economy, 3. lipnja 2019. godine, navodeći da bi komercijalna upotreba ovakvih sistema, odnosno pametne prašine, mogla da počne tek za nekoliko desetljeća. Isti magazin je naveo da smo od pametne prašine “udaljeni koliko i od letećeg automobila sa samoupravljanjem”, ponajviše zbog financijskih ulaganja koje ova tehnologija iziskuje:

Zbog ovih (financijskih) zastoja pametna prašina bi još uvijek mogla biti desetljećima daleko od revolucionarnog mijenjanja IoT-a na komercijalnoj razini. Prema Gartnerovom Hype Cycle, potrebno je više od deset godina da pametna prašina postigne redovitu upotrebu. Na krivulji grafikona, ona se nalazi na samom početku svog životnog ciklusa, malo ispred letećih autonomnih vozila.

Iz navedenog je jasno da je pametna prašina tehnologija u povoju i da će proći još mnogo godina, čak desetljeća, prije nego ona zaživi.

U takvim okolnostima, Ickeove tvrdnje da postoje cjepiva koje koriste nano čipove, bazirane na sistemu pametne prašine su netočne. Niti postoji cjepivo za COVID-19 niti se dosegnuća pametne prašine trenutno mogu koristiti za to.

Tagovi: Facebook, YouTube, David Icke, pametna prašina, čipovi u cjepivu, teorije zavjere, 5G tehnologija, 5G mreža, Wuhan, London
PROČITAJ I OVO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE