GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska spremna obustaviti naplatu digitalnog poreza radi dogovora sa SAD-om

Francuska spremna obustaviti naplatu digitalnog poreza radi dogovora sa SAD-om
TENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2020 / 17:41
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska je voljna obustaviti naplatu poreza velikim internetskim tvrtkama do kraja ove godine, rekao je u utorak u Parizu izvor iz francuske vlade nakon razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Francuska je prošle godine uvela porez od tri posto na digitalne usluge ali je obećala povrat uplaćenih iznosa ako na razini Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) bude postignut dogovor o globalnom oporezivanju digitalnih tvrtki.

SAD tvrdi da francuski porez nepravedno cilja na američke kompanije, zaprijetivši zauzvrat podizanjem carina na uvoz široke palete francuskih poreza, poput šampanjca i sireva.

U nedjelju su američki i francuski predsjednik u telefonskom razgovoru dogovorili da će nastojati "izbjeći bilo kakvu eskalaciju" oko tog pitanja i spriječiti trgovinski rat, kazao je francuski ministar financija Bruno Le Maire u Bruxellesu uoči sastanka s kolegama iz drugih članica EU-a.

Na rasporedu je tog sastanka rasprava o napretku u utvrđivanju globalnog režima oporezivanja digitalnih tvrtki i o uvođenju minimalnog poreza za multinacionalne kompanije.

Le Maire se pak u srijedu namjerava u Davosu sastati s američkim kolegom Stevenom Mnuchinom kako bi razradili detalje dogovora dvojice predsjednika.

"Pregovori su i dalje jako teški", kazao je francuski ministar, dodajući da je neriješeno ostalo nekoliko detalja.

Cilj je obje strane po njegovim riječima pravedno oporezivanje digitalnih aktivnosti u međunarodnom okviru. Francuska podupire rad OECD-a, dodao je.

Cilj je pronaći rješenje do kraja ove godine, istaknuo je francuski dužnosnik.

Digitalne kompanije trenutno u prosjeku plaćaju dvije trećine niže poreze nego one klasične, prema Europskoj komisiji. Francuski izvori navode da bi porez u državnu blagajnu trebao donijeti oko 400 milijuna eura.

Rad OECD-a zapeo je u prosincu zbog američkog prijedloga da se u globalni sporazum uključi klauzula prema kojoj on ne bi bio obvezujuć za američke kompanije.

Tagovi: Francuska, digitalni porez
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE