GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska spremna povjeriti osjetljive podatke Googleu i Microsoftu

Francuska spremna povjeriti osjetljive podatke Googleu i Microsoftu
PODACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2021 / 17:27
Autor: SEEbiz / H

PARIZ - Osjetljivi francuski državni i korporativni podaci mogu se sigurno pohraniti tehnologijom računalnog oblaka koju su razvili Microsoft i Google, pod uvjetom da francuske tvrtke dobiju odgovarajuće licence, objavila je u ponedjeljak vlada.

Opaska je dio strateškog plana koji su javnosti predstavili ministar financija Bruno Le Maire i dvojica njegovih kolega, a Pariz njome priznaje američku tehnološku superiornost u tom području, signalizirajući otklon u odnosu na pozive europskih političara za domaćim alternativama.

Google i Microsoft, zajedno s tržišnim liderom Amazonom, dominiraju sektorom pohrane podataka diljem svijeta, što potiče zabrinutost u Europi zbog mogućeg nadzora SAD-a nakon usvajanja američkog zakona o oblaku iz 2018.

U Europi se može razviti "sigurna" alternativa na tom području, naglasio je Le Maire, i to odredbom da serveri moraju biti na francuskom tlu i da tvrtke koje pohranjuju i obrađuju podatke moraju biti u europskom vlasništvu.

"Stoga smo zaključili da bi najbolje tvrtke, mislim konkretno na Microsoft i Google, mogle francuskim tvrtkama izdati licencu za cijelu ili za dio svoje tehnologije", pojasnio je francuski ministar.

Google i Microsoft nisu odmah odgovorili na zahtjev da komentiraju taj Le Maireov istup. Ministar nije spomenuo Amazon, ističe Reuters.

Oznaku "siguran oblak" dobit će tvrtke za usluge računalstva u oblaku koje poštuju načela navedena u Le Maireovom istupu i druge uvjete definirane u agenciji za kibernetsku sigurnost ANSSI.

Te su kriterije već ispunile francuske tvrtke OVHcloud i Dassault Systemes 'Outscale. OVHcloud je krajem prošle godine priopćio da se udružio s Googleom kako bi izgradio kapacitete za računalstvo u oblaku.

"Nadamo se... novim francusko-američkim savezništvima na tom području, koja će nam omogućiti najbolju tehnologiju i paralelno jamčiti neovisnost francuskih podataka", rekao je ministar za digitalizaciju Cedric O.

Ažurirana francuska strategija računalstva u oblaku nadovezuje se na francusko-njemačku inicijativu Gaia-X koja cilja na utvrđivanje zajedničkih standarda pohrane i obrade podataka na poslužiteljima smještenim u Europi i usklađeim s europskim propisima o zaštiti podataka.

Tagovi: Francuska, Google, Microsoft, Bruno Le Maire, poslovanje u oblaku
PROČITAJ I OVO
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
NA VRHU
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
SEUL - Kako javlja francuska novinska agencija AFP, južnokorejski proizvođač pametnih telefona Samsung vratio se na vrh ljestvice najprodavanijih proizvođača pametnih telefona u svijetu, odakle je istisnuo američku kompaniju Apple.
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
ENORMNO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
WASHINGTON - Američka vlada objavila je danas da će južnokorejskom tehnološkom divu Samsungu odobriti 6,4 milijarde dolara (šest milijardi eura) za proširenje svoje tvornice čipova u Teksasu.
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
POTEZI
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple odlučio je omogućiti emulatore za igranje videoigara na svom App Storeu.
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
POVLAČENJE
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
SEUL - Još jedna pobjeda propalestinskog pokreta Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) zabilježena je nakon što je Samsung Next, inovacijski sektor korejskog tehnološkog diva Samsunga, najavio gašenje svojih operacija u Tel Avivu.
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
MANJAK
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
BERLIN - Manjak informatičkih stručnjaka u njemačkom gospodarstvu sljedećih će se godina znatno povećati ako se ne poduzmu protumjere, pokazalo je dugogodišnje istraživanje digitalne udruge Bitkom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE