GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuski hotelijeri izgubili pravni spor s Airbnbom

Francuski hotelijeri izgubili pravni spor s Airbnbom
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2019 / 12:19
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuski hotelijeri izgubili su pravnu bitku protiv elektroničke platforme Airbnb, slijedi iz presude Suda EU-a koja je objavljena u četvrtak.

Francuski sud obratio se za mišljenje Sudu EU-a slijedom tužbe francuskih hotelijera, koji smatraju da im Airbnb predstavlja nelojalnu konkurenciju i koji traže da se uvedu ograničenja za njegovo poslovanje sukladno zakonu o posredovanju nekretninama.

Brojni gradovi ne samo u Francuskoj nego i u cijelom svijetu žale se da Airbnb pogoršava stanje na tržištu iznajmljivanja stanova i dovodi do iseljavanja iz povijesnih gradskih središta koja tako ostaju bez stalnih stanovnika jer se stanovi prenamjenjuju za kratkoročni najam.

Airbnb je u Europi registriran u Irskoj, sa sjedištem u Dublinu i ta tvrtka upravlja, za sve korisnike izvan Sjedinjenih Američkih Država, internetskom platformom koja uspostavlja kontakt s najmodavcima s jedne strane te osobama koje traže tu vrstu smještaja s druge strane.

Udruga francuskih hotelijera je u svom podnesku tvrdila da Airbnb ne povezuje samo dvije strane s pomoću istoimene platforme, nego obavlja djelatnost agenta za nekretnine a da pritom nema strukovnu iskaznicu, čime krši takozvani „Hoguetov zakonˮ, koji se u Francuskoj primjenjuje na djelatnosti profesionalaca koji se bave nekretninama. Airbnb Ireland je, s druge strane, isticao da se taj zakon u svakom slučaju protivi Direktivi 2000/31.

Tzv. Hoguetov zakon predviđa niz preduvjeta koje moraju ispuniti djelatnici i tvrtke koji se bave posredovanjem nekretnina.

Sud je zaključio da Francuska ne može od društva Airbnb zahtijevati da ima strukovnu iskaznicu agenta za nekretnine jer o tom zahtjevu nije obavijestila Komisiju u skladu s Direktivom o elektroničkoj trgovini.

Sud EU-a je potvrdio da internetska platforma Airbnb pruža "usluge informacijskog društva" i stoga ne podliježe francuskom zakonu koji regulira posredovanje nekretninama.

Usluge informacijskog društva regulirane su direktivom o elektroničkoj trgovini prema kojoj jedna zemlja članica nema pravo ograničavati poslovanje tvrtki registriranoj u drugoj članici..

Tagovi: Airbnb
PROČITAJ I OVO
Švedska: Huawei i ZTE isključeni iz 5G mreže
5G
Švedska: Huawei i ZTE isključeni iz 5G mreže
STOCKHOLM - Švedska regulatorna agencija zabranila je danas upotrebu telekomunikacijske opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE u 5G mrežama uoči aukcije za izdavanje dozvola sljedećeg mjeseca.
Pandemija smanjila izvoz švicarskih satova
POSLJEDICE
Pandemija smanjila izvoz švicarskih satova
BERN - Švicarski izvoz satova snažno je pao u rujnu, unatoč oporavku potražnje iz Kine, pokazali su u utorak podaci Udruge švicarske industrije satova FH.
U Državni hidrometeorološki zavod stiže Atosovo superračunalo BullSequana
RAČUNALO
U Državni hidrometeorološki zavod stiže Atosovo superračunalo BullSequana
ZAGREB – Atos, globalni lider u području digitalne transformacije, potpisao je petogodišnji ugovor s Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ) za nabavu i održavanje Atosovog superračunala BullSequana XH2000.
Xiaomi predstavio ultra brzi bežični punjač
PUNJAČ
Xiaomi predstavio ultra brzi bežični punjač
ZAGREB - Xiaomi po uzoru i na ostale vodeće proizvođače mobilnih uređaja nastoji razvijati vlastita tehnološka rješenja vezana za sve brže punjenje baterija.
Apple u SAD-u pokrenuo besplatni Apple Music TV
POTEZI
Apple u SAD-u pokrenuo besplatni Apple Music TV
NEW YORK - Apple je pokrenuo Apple Music TV, što je inačica Apple Music usluge na televiziji. Usluga koja je zasad dostupna samo američkim korisnicima u potpunosti je besplatna te se sastoji od 24-satnog streamanog sadržaja (video glazbenih spotova).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE