GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuski regulator: Google nije poštivao odredbe o pregovorima s medijima

Francuski regulator: Google nije poštivao odredbe o pregovorima s medijima
REGULATOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 15:59
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuski regulator optužio je Google da ne poštuje odredbe o pregovorima s medijima o autorskim pravima, objavila su dva izvora.

Istražitelji su u izvješću napisali da je Googleov propust izuzetno ozbiljne prirode, navode izvori koji su ga pročitali.

Prema njihovim navodima, istražitelji smatraju da Google nije udovoljio zahtjevu regulatora da s izdavačima počne pregovarati u roku od tri mjeseca, a nije im dostavio ni sve propisane podatke.

Izvješće o istrazi ključni je element u regulatornom postupku, ali odluku o eventualnoj kazni donosi odbor koji vodi Isabelle de Silva.

Regulator može izreći novčanu kaznu u visini do 10 posto prometa ako utvrdi da je kompanija prekršila propise. Google je u 2020. godini ostvario promet od oko 183 milijarde dolara.

Najvišu je kaznu do sada francuski regulator izrekao proizvođaču iPhonea Appleu, odredivši da mora platiti 1,1 milijardu eura zbog nepoštivanja propisa ravnopravne tržišne utakmice u odnosu prema distribucijskoj i maloprodajnoj mreži.

Glasnogovornica regulatora nije željela komentirati informaciju o izvješću o Googleu.

Američka pak tvrtka u priopćenju navodi: "Naš je prioritet poštivanje zakona i nastavak pregovora s izdavačima u dobroj vjeri, što dokazuju i sporazumi koje smo s izdavačima sklopili u posljednjih nekoliko mjeseci."

"Sada ćemo pregledati izjave o prigovorima i usko surađivati ??s francuskim tijelom za zaštitu tržišnog natjecanja", poručili su.

Izvješće regulatora vremenski se poklopilo s učestalim pritužbama nekih francuskih medija da Google nije s njima pregovarao u dobroj vjeri. Oni nisu dio skupine od od 121 izdavača koji su s američkim divom potpisali 76 milijuna dolara vrijedan trogodišnji sporazum.

Potpisnici su ga predstavili kao veliki pomak, što je mnoge razbjesnilo.

Udruga izdavača koji su potpisali ugovor s Googleom APIG nije odmah odgovorila na upit da komentira izvješće regulatora. Odgovor nije stigao ni iz francuske novinske agencije AFP ni iz udruge SEPM, koje također nisu potpisale ugovor s Googleom.

Reuters napominje da je u siječnju postigao dogovor s Googleom čiji uvjeti nisu javno dostupni.

Francuski slučaj vremenski se podudario i s učestalim zahtjevima mnogih zemalja digitalnim divovima da s medijima podijele veći dio financijskog 'kolača', podsjeća Reuters.

Tagovi: Francuska, Google, autorska prava
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE