GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuski regulator kaznio Google s 500 milijuna eura

Francuski regulator kaznio Google s 500 milijuna eura
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2021 / 11:25
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuski antimonopolski regulator kaznio je Google s 500 milijuna eura zbog nepoštivanja nekoliko sudskih naloga izdanih u travnju prošle godine, kaže se u priopćenju objavljenom u utorak na web stranici regulatora.

Agencija France-Presse piše da je kazna izrečena zbog toga što "korporacija nije vodila odgovarajuće pregovore s izdavačima o primjeni srodnih prava i naknadi za uporabu sadržaja".

"Kada regulator izdaje naloge, tvrtke ih moraju pažljivo provoditi. U ovom se slučaju to nije dogodilo", rekla je šefica francuskog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja Isabelle de Silva.

U travnju prošle godine Europska unija odobrila je direktivu koja pojačava provedbu zakona o autorskim pravima prilikom objavljivanja na internetu. Ta direktiva između ostalog jača položaj izdavača omogućujući im naplatu uporabe njihova sadržaja na internetskim platformama. Istodobno, dopušta slobodno objavljivanje linkova na članke i druge medijske materijale.

Krajem srpnja 2019. godine na temelju direktive u Francuskoj je usvojen zakon o srodnim pravima u interesu novinskih agencija i urednika medija. Prema tom zakonu, prenositelji vijesti, društvene mreže i druge internetske platforme moraju platiti naknadu medijima za objavljivanje njihovih materijala prema posebnom ugovoru.

Tagovi: Google, Francuska
PROČITAJ I OVO
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE