GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda

Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2024 / 12:44
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Srbijanska gaming industrija lani je zaradila više od 175 milijuna eura, što je 17 posto više nego 2022. godine, pokazuje istraživanje Udruženja industrije videoigara Srbije (SGA), čiji su rezultati predstavljeni u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, istaknuo je da je DGU važan partner Komore i najavio potpisivanje Sporazuma o suradnji, s ciljem daljnjeg unaprjeđenja dugoročne suradnje. Beta.

Prema godišnjem izvješću DGU, 57 posto tvrtki u tom području razvija originalne proizvode, a igre proizvedene u Srbiji kupljene su ili preuzete više od milijun puta.

Direktor DGU Mihajlo Jovanović Džaril istakao je da industrija igara na sreću u Srbiji od 2017. godine beleži kontinuirani rast i razvoj, uprkos globalnoj nestabilnosti u mnogim industrijama tokom protekle godine.

Najznačajnija promjena u odnosu na 2022. godinu je povećanje zaposlenosti od 98 posto, pa se procjenjuje da u gaming industriji radi 4300 ljudi.

Ovaj rast dijelom je rezultat velikog broja gaming profesionalaca i njihovih obitelji koji su se doselili u Srbiju iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Na skupu je istaknuto da neke od vodećih svjetskih kompanija, poput Wargaminga, Playrixa i Sperasofta, sada imaju svoja najveća predstavništva u Srbiji, pa se očekuje da će ovaj priljev znanja i iskustva značajno utjecati na domaću gaming industriju. .

Ove godine planirano je otvaranje 475 novih radnih mjesta u tvrtkama za igre na sreću, a 28 posto zaposlenih u toj industriji sada su žene.

Najviše nas veseli što u industriji koja se percipira kao muška, radi čak 28 posto žena, a polovicu svih timova također vode žene, što je trend koji traje već godinama, rekla je izvršna direktorica DGU-a Kristina Janković Obućina.

Kako je navela, osim Beograda, glavni razvojni centri su Novi Sad i Niš, a prva tri područja po broju zaposlenih u gaming industriji su programiranje, umjetnička zanimanja i kontrola kvalitete.

Najtraženije pozicije su razne vrste programera i umjetnika, a najteže popuniti pozicije u marketingu i akviziciji korisnika.

Istraživanje je pokazalo da su predstavnici kompanija za igre na sreću nezadovoljni nedostatkom izvora financiranja, visokim porezima i kompliciranim birokratskim procedurama.

Tagovi: gaming, vesović
PROČITAJ I OVO
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Singapore is leading startup market in the region
STARTUPS
Singapore is leading startup market in the region
SINGAPORE - Southeast Asian startup fundraising dropped to its lowest level in more than five years in January to March, according to a recent industry report, reflecting the prolonged funding slowdown in the region since the end of the COVID-19 pandemic, with little sign of recovery.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE