GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Generacija NOW: Hrvatski Telekom ulaže dodatnih 700 tisuća kuna u edukaciju za poslove budućnosti

Generacija NOW: Hrvatski Telekom ulaže dodatnih 700 tisuća kuna u edukaciju za poslove budućnosti
ULAGANJE U STEM STRUČNJAKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 14:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski Telekom nastavlja s ulaganjem u buduće STEM stručnjake te je danas otvorio prijave za novi donacijski natječaj Generacija NOW.

Kroz ovogodišnji donacijski natječaj, Hrvatski Telekom ulaže 700 tisuća kuna u razvoj STEM područja u Hrvatskoj te nastavlja uspješnu suradnju s dugogodišnjim partnerom, Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Natječaj traje od 22. rujna do 5. listopada i na njega se, putem online obrasca, mogu prijaviti sve obrazovne ustanove i neprofitne institucije koje promiču bavljenje STEM područjem. Odabranim institucijama, za čitavo vrijeme trajanja programa, na raspolaganju će biti podrška stručnjaka iz IRIM-a, dok će Hrvatski Telekom svima donirati najmoderniju opremu za izradu kreativnih Internet of Things projekata, besplatan pristup internetu s besplatnim podatkovnim prometom te financijsku donaciju.

„Usvajanje novih vještina ne potiče samo osoban i profesionalan rast već čini napredak mogućim. Djelujući u sadašnjosti i osnažujući našu djecu, Generaciju NOW, zajedno stvaramo bolje sutra. Iznimno sam ponosan što je Hrvatski Telekom u posljednje četiri godine uložio više od četiri milijuna kuna u STEM edukaciju, ali prvenstveno što potičemo razvoj STEM kompetencija u Hrvatskoj od najranije dobi te djeci i mladima pomažemo u izgradnji bolje budućnosti za njih osobno, ali i za čitavo društvo.

Zahvaljujući tome, u našem programu sudjeluje više 300 obrazovnih institucija, a više od 2200 kreativnih, predanih i znanja željnih mladih umova korak je bliže ostvarenju svojih snova i ostvarenju svojega punog potencijala. Iako je ovo vrlo izazovna godina za sve nas, upravo je sada još važnije podržati i uključiti mlade u područja koja će im otvoriti bezbroj mogućnosti“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, povodom još jedne u nizu velikih investicija kompanije u STEM obrazovanje.

Generacija NOW se provodi s ciljem pružanja najmodernijih oblika edukacije mladima kako bi oni, uz pomoć najnovije tehnologije, razvijali svoju kreativnost i inovativnost, a i ove godine se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Novost ovogodišnjeg programa jest IRIM-ov interaktivni edukacijski web portal Izradi! na kojemu je svima dostupan i besplatni tečaj o Arduinu, za STEM područje iznimno bitnoj tehnologiji koja će se koristiti u edukaciji.

Program Generacije NOW i ove će se godine, ukoliko to epidemiološka situacija dopusti, održavati u prostorima odabranih ustanova diljem Hrvatske, a interaktivni materijali dodatno će pomoći polaznicima programa pri stjecanju znanja i izradi vlastitih projekata. Kako se čitav edukacijski program nalazi online, bit će dostupan i svim ostalim ustanovama, ali i pojedincima, zainteresiranima za usavršavanje STEM znanja i vještina.

Povodom otvorenja petog donacijskog natječaja Generacija NOW, Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja IRIM-a, pojašnjava: „I ove godine Institut za razvoj i inovativnost mladih nastavlja uspješnu dugogodišnju suradnju s Hrvatskim Telekomom kroz uključivanje 50 novih institucija i podršku prethodno uključenim ustanovama u projekte Internet of Things. Kroz ovaj projekt educiramo mentore u osnovnim i srednjim školama te udrugama za korištenje Arduina - najpoznatije svjetske platforme za realiziranje uradi sam projekata u području elektronike, automatike, robotike te inženjerstva općenito. Učenici zajedno s mentorima stvaraju vlastite projekte i pritom razvijaju kompetencije u području STEM-a te druge digitalne vještine potrebne za rad i život u današnjem digitalnom svijetu.“

Za ocjenjivanje svih projektnih radova ove će godine biti zaduženo stručno Povjerenstvo u sljedećem sastavu:

- Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu i predsjednik Povjerenstva
- Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja u Institutu za razvoj i inovativnost mladih
- Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u Hrvatskom Telekomu
- Ana Džepina, viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja
- Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva
- Vuk Vuković, izvršni direktor u Oraclum Intelligence Systems
- Lidija Kralj, predstavnica udruge Suradnici u učenju

U prošlogodišnji donacijski program uključeno je rekordnih 110 obrazovnih institucija diljem Hrvatske. Koristeći znanje stečeno u edukativnom programu, doniranu opremu i financijske potpore, svi su timovi uspješno odgovorili na završni zadatak na temu Digitalna igra(čka). Prema odluci stručnog Povjerenstva, u kategoriji nižih razreda osnovnih škola, najbolji projekt su osmislili polaznici OŠ Sibinjskih žrtava u Sibinju, među višim razredima pobjedu je odnio tim OŠ Bartola Kašića Vinkovci, a najbolji projekt u kategoriji srednjih škola izradio je tim Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška.

Za najbolje su timove i ove godine osigurane vrijedne nagrade.

Prošlogodišnji program obilježilo je i snimanje i prikazivanje „Generacije inspiracije“, prvog dokumentarnog filma o predrasudama s kojima se susreću STEM-ovci, njihovim pogledima na svijet te stavovima kojima vode svoja okruženja i čitavo društvo naprijed. Do danas, film je pregledan više od 1.250.000 puta, a zahvaljujući uspješnoj suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, sastavni je dio nastavnih planova i programa.

Tagovi: Generacija NOW, Hrvatski Telekom, Institut za razvoj i inovativnost mladih, Kostas Nebis, Igor Vukasović
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE