GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google izbacuje aplikacije koje prikupljaju podatke

Google izbacuje aplikacije koje prikupljaju podatke
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2022 / 10:41
Autor: SEEbiz / VIDI
SAN FRANCISCO - Google je odlučio iz ponude svoje Google Play trgovine izbaciti aplikacije koje koriste milijuni korisnika nakon što je otkrio da prikriveno prikupljaju podatke korisnika android telefona.

Neovlašteno prikupljanje podataka istraživači su otkrili na aplikacijama za vremensku prognozu, radarskim aplikacijama, QR skenerima, aplikacijama za molitve i drugim koje sadrže kod koji može prikupljati precizne lokacije korisnika, emailove, brojeve telefona i drugo.

Računalni kod koji prikuplja podatke otkrili su istraživači Serge Egelman sa Sveučilišta Berkeley i Joel Reardon sa Sveučilišta Calgary, koji su svoja otkrića poslali federalnim agencijama i Googleu, a Egelman kaže da se prema svemu viđenom mogu smatrati malwareom.

Kod je izradila tvrtka Measurement Systems koja je navodno platila developerima da ubacuju njihov SDK (software development kit) u aplikacije.

Sporni SDK je otkriven na najmanje 60 milijuna mobilnih uređaja, a Measurement Systems je prikupljao podatke najviše od korisnika na Srednjem istoku, Centralnoj i Istočnoj Europi i Aziji.

"Baza podataka koja preslikava nečiju stvarnu e-poštu i telefonski broj u njihovu preciznu GPS povijest lokacija posebno je zastrašujuća, jer bi se lako mogla koristiti za pokretanje usluge za traženje povijesti lokacije osobe samo znajući njezin telefonski broj ili e-poštu, što bi se moglo ciljati na novinare, disidente ili političke suparnike", rekao je Reardon na istraživačkom blogu AppCensus gdje možete pronaći i popis spornih aplikacija kako biste ih mogli izbrisati ako ih posjedujete na svojem uređaju.

Tagovi: Google, aplikacije, Serge Egelman, Berkeley, Joel Reardon
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE