GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google plasirao oglase na sadržaje s dezinformacijama u Srbiji i BiH

Google plasirao oglase na sadržaje s dezinformacijama u Srbiji i BiH
MANIPULACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2022 / 09:16
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Kompanija Google usmeravala je prihod od reklama internet stranicama koje šire lažne informacije u Latinskoj Americi, Africi i Evropi, uključujući Srbiju i BiH, navodi se u istraživanju organizacije Propablika.

Kako prenosi Glas Amerike (Voice of America), novinari ove američke organizacije za istraživačko novinarstvo utvrdili su da je Google plasirao oglase na veb stranicu televizije ATV iz Banjaluke pošto su joj SAD uvele sankcije.

„Najveća analiza ikada oglasne prakse Googlea na veb stranicama koje nisu na engleskom jeziku otkriva da ovaj tehnološki gigant čini dezinformacije profitabilnim“, navodi se u tekstu Propablike, uz napomenu da to ne rezultira samo zaradom za Gugl, već i prihodima potencijalno vriednim milione dolara za sajtove koji „dezinformišu i nanose štetu javnosti“.

„U Srbiji, Hrvatskoj i Bosni, trima balkanskim državama gde je demokratija krhka, 26 od 30 najproduktivnijih objavljivača lažnih i netačnih tvrdnji u regionu zarađuju novac od Googlea“, navela je Propablika, kojoj je u istraživanju za Balkan pomogla organizacija Raskrinkavanje iz BiH.

Propablika je analizirala gotovo 10.000 aktivnih veb članaka iz tri balkanske države, koje su oni koji proveravaju činjenice označili lažnim od 2019. godine. U trenutku provere, oko 60 odsto članaka je zaradjivalo novac od Googlea, a bavili su širokim dijapazonom tema – od nacionalne politike, preko vakcina, do rata u Ukrajini.

Politika Googlea je da uklanja oglase sa tekstova koji narušavaju pravila. Nakon što ih je kontaktirala Propablika, prekinuli su oglašavanje na najmanje 14 internet stranica koje su novinari označili u svojoj analizi.

Propablika navodi da je pronašla oglašavanje Googlea u tekstovima objavljenim u srpskim medijima: o netačnim tvrdnjama da vlasnici mačaka ne dobijaju korona virus (Blic) i da lubenica leči kancer (B92). Sajt Srbin.info imao je tekst koji navodi da vakcine protiv kovida menjaju DNK ljudi, i poziva na u međuvremenu opovrgnute tvrdnje jednog američkog lekara.

Google je plasirao reklame na internet stranici banjalučke Alternativne televizije (ATV), mesecima nakon što joj je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije u januaru 2022. godine, uz navode da je blisko povezana sa Miloradom Dodikom, koji je takođe sankcionisan „zbog koruptivnih aktivnosti i kontinuiranih pretnji za stabilnost i teritorijalni integritet BiH“.

Između ostalog, američke sankcije podrazumevaju zabranu poslovanja fizičkim i pravnim licima iz SAD sa onima kojima su mere izrečene. Google je prestao poslovanje sa ATV-om tek nakon što su ih kontaktirali iz Propablike, ali nisu želeli da komentarišu poslovanje sa ATV-om.

Tagovi: Google, fake news, dezinformacije, ATV Banja Luka
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE