GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google spreman medijima platiti milijardu dolara za sadržaj

Google spreman medijima platiti milijardu dolara za sadržaj
SPREMNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 16:32
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Google planira medijima u sljedeće tri godine platiti milijardu dolara za sadržaj, rekao je u četvrtak izvršni direktor Sundar Pinchai, popuštajući pritisku medijskih tvrtki.

Izdavači se već dugo bore s najpopularnijom svjetskom internetskom tražilicom, tvrdeći da im mora platiti za korištenje sadržaja. Najglasnije su među njima europske medijske grupe.

Pichai je u četvrtak najavio novi proizvod, Google News Showcase, koji će prvo predstaviti u Njemačkoj, nakon potpisanog sporazuma o plaćanju sadržaja s nekoliko medija, uključujući Der Spiegel, Stern i Die Zeit.

Slijedi predstavljanje Google News Showcasea u Belgiji, Indiji, Nizozemskoj i drugim zemljama.

Interes je pokazalo oko 200 izdavača iz Argentine, Australije, Britanije, Brazila, Kanade i Njemačke a Google je već potpisao sporazum o plaćanju sadržaja s brazilskim Folha de S. Paulon, Bandom i Infobaeom.

"Prema ovoj financijskoj obvezi, našoj najvećoj do sada, izdavačima ćemo platiti kreiranje i uređivanje visokokvalitetnog sadržaja za različite vrste internetskih vijesti", naveo je Pichai na blogu.

"Pristup se razlikuje od naših ostalih vijesti jer se oslanja na uredničke odluke pojedinih izdavača koje će priče pokazati čitateljima i kako će ih predstaviti", rekao je Pichai.

Proizvod se temelji na ugovoru o licencama, sklopljenom u lipnju s medijskim grupama u Australiji, Brazilu i Njemačkoj, koji je izazvao tek ravnodušan odgovor Europskog vijeća izdavača.

Reakcija Europskog vijeća izdavača na lipanjski sporazum bila je mlaka a u Francuskoj su ga žestoko kritizirali.

Google trenutno pregovara s francuskim izdavačima, a na teškoće je naišao i u Australiji, koja ga želi prisiliti da dijeli prihode od oglašavanja s medijskim tvrtkama, navodi Reuters.

Najava sporazuma s medijima razljutila je neke internetske izdavače, poput stranica s vremenskim prognozama i receptima, koji tvrde da Google šteti njihovim prihodima.

Tagovi: Google, Google News Showcase, Europsko vijeće izdavača
PROČITAJ I OVO
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE