GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google strašno kasnio sa zakrpavanjem Gmaila i G Suitea

Google strašno kasnio sa zakrpavanjem Gmaila i G Suitea
KAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Jučerašnji problemi s korištenjem Googleovih servisa diljem svijeta mogli bi lako biti posljedica u srijedu izvedene softverske zakrpe Gmaila i G Suite servisa za čije se sigurnosne propuste zna još od travnja, ali je Google čekao više od četiri mjeseca da ih zakrpa.

 Da sigurnosna stručnjakinja Allison Husain koja ih je i otkrila i o tome javila Googleu nije u srijedu, smatrajući da je dovoljno čekanja, objavila propuste na svom blogu, Google bi čekao do rujna da aplicira zakrpu.

Prema Husain, radi se o propustu koji je omogućava slanje lažnih (spoofed) mailova koji se predstavljaju kao da dolaze od Gmail ili G Suite korisnika. Težina propusta ogleda se u tome da su mailovi mogli proći SPF (Sender Policy Framework) i DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance) sigurnosne provjere i biti dalje proslijeđeni kao autentični.

Propust, prema Husain, kombinira dva buga u Googleovim servisima.

Prvi omogućava napadaču slanje lažnih mailova na gateway na Gmail ili G Suite backendu. Napadač može pokrenuti ili iznajmiti email server na Gmail ili G Suite backendu, dozvoliti lažnom mailu prolaz i onda na red dolazi korištenje drugog buga koji omogućava napadaču postavljanje vlastitih rutina za prosljeđivanje mailova koje prihvate dolazni mail i proslijede ga uz istovremeno lažiranje bilo kojeg korisnika Gmaila ili G Suitea i to korištenjem njihove vlastite funkcije „Change envelope recipient“.

Ovako proslijeđeni mailovi bivaju odobreni od Googleovih servisa i usklađeni sa SPF i DMARC sigurnosnim procedurama te se čine kao autentični mailovi s Googleovih servera koji uglavnom važe za visoko sigurne pa ih programi za detektiranja spama i lažnih mailova uglavnom ne filtriraju.

Usprkos navrat-nanos izvedenom prekjučerašnjem krpanju propusta, jučerašnji prekidi u radu Googleovih servisa diljem svijeta, a koje su i u nas osjetili neki od korisnika, srećom, trajali su svega nekoliko sati.

Tagovi: Google, Gmail, G Suite
PROČITAJ I OVO
Twitter će konačno riješiti jedan od svojih najvećih nedostataka
RJEŠENJA
Twitter će konačno riješiti jedan od svojih najvećih nedostataka
ZAGREB - Twitter proteklih mjeseci „časti“ svoje korisnike raznim vizualnim promjenama među kojima se posebno ističe uvođenje Chirp fonta te promjena kontrasta boja koja se, sudeći po brojnim žalbama, nije svidjela twitterašima koji često navode da se tvrtka usredotočuje na promjene koje nitko nije tražio.
Navaljni optužio Apple i Google da su u dosluhu s Putinom
OPTUŽBE
Navaljni optužio Apple i Google da su u dosluhu s Putinom
MOSKVA - Čelnik ruske oporbe Aleksej Navaljni koji je u zatvoru, optužio je u četvrtak Apple i Google da su u dosluhu s Kremljem, pošto su dvije velike internetske kompanije na zahtjev ruskih vlasti uklonile njegovu aplikaciju za ruske parlamentarne izbore.
Proizvođači elektronike ne mogu pronaći kvalificirane radnike
RADNICI
Proizvođači elektronike ne mogu pronaći kvalificirane radnike
LONDON - Gotovo četiri od pet proizvođača elektronike sve teže pronalazi kvalificirane radnike, pokazali su u čeetvrtak rezultati istraživanja udruge IPC, nadovezujući se na probleme s nestašicom čipova i kašnjenjem isporuka.
Huawei predstavio nadolazeće trendove u idućem desetljeću
TRENDOVI
Huawei predstavio nadolazeće trendove u idućem desetljeću
ZAGREB – Huawei je zajedno s industrijskim partnerima održao forum Intelligent World 2030 na kojem je David Wang, Huaweijev izvršni direktor i predsjednik divizije ICT proizvoda i rješenja, predstavio izvješće Intelligent World 2030 te održao keynote predavanje.
Amazon će uložiti milijarde dolara u Novi Zeland
INVESTICIJE
Amazon će uložiti milijarde dolara u Novi Zeland
LOS ANGELES - Amazon je objavio da planira uložiti 7.5 milijardi novozelandskih dolara (5.3 milijarde američkih dolara) u izgradnju novih podatkovnih centara na Novom Zelandu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE