GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google traži zamjenu za kolačiće

Google traži zamjenu za kolačiće
KOLAČIĆI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2022 / 10:57
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Google nastavlja potragu za zamjenom za 'kolačiće' koja bi trebala omogućiti kompanijama da kupuju oglasni prostor na temelju pretraživanja korisničkih podatka, ne ugrožavajući privatnost.

Google želi do kraja iduće godine obustaviti korištenje ‘kolačića’ za praćenje u pregledniku Chrome, što bi značilo da kompanije neće moći voditi ‘dnevnik’ o posjetama internetskih stranica.

‘Kolačići’ su male datoteke koje program za pregledavanje interneta sprema kada korisnik posjeti određenu internetsku stranicu, što joj omogućuje da ga ‘prepozna’ prilikom sljedećeg posjeta i ponudi mu ciljane oglase.

Oglašivači, vlasnici internetskih stranica i skupine za zaštitu privatnosti pobunili su se protiv planirane tranzicije, što je natjeralo regulatore u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim zemljama da pomno prate Googleove planove.

Kupci i prodavači oglasnog prostora na internetu proučavaju potencijalne zamjene za kolačiće, uključujući mogućnost praćenja korisnika uvjetovanjem pristupa internetskoj stranici podacima o mailu i usvajanje tehnologija koje bi Google, Mozila i ostali mogli ugraditi u svoj softver.

Googleov prvi prijedlog, Federated Learning of Cohorts (FloC), predviđao je grupiranje korisnika u velike ‘košare’ koje bi algoritmi formirali na temelju posjeta internetskim stranicama u proteklom tjednu.

Oglašivači bi prikazivali oglase u željenoj košari, ne znajući tko su korisnici ni kakav ih interes veže.

No, tijekom prošlogodišnjih testiranja, neki su oglašivači otkrili da je FloC manje učinkovit od kolačića za odabir niše korisnika, a sustav je uključivao i rizik otkrivanja povijesti pretraživanja pojedinih korisnika, rekao je direktor Googleovih proizvoda Vinay Goel.

Kompanije u 250 milijardi dolara vrijednom globalnom sektoru internetskog oglašavanja strahuju da će nakon ukidanja kolačića više ovisiti o kupovanju oglasnog prostora Googlea i Facebooka zbog njihovih velikih baza podataka korisnika.

Novi Googleov prijedlog Topics grupira pak svakog korisnika u najviše 14 košara od ukupno 350 mogućih ‘košara’ koje bi definirali inženjeri, , kao što su fitness i putovanja, i to na temelju trotjednog pretraživanja.

Oglašivači bi pri donošenju odluke o prikazivanju oglasa koristili do tri ‘košare’ po korisniku.

Pratilo bi se samo pretraživanje na internetskim stranicama koje omogućuju Topics, a korisnici bi mogli otkloniti vezu s temom ili potpuno isključiti tehnologiju, tumači Googlev čelnik, dodavši da će testiranje početi za nekoliko mjeseci.

Tagovi: Google, kolačići, Google Chrome, Federated Learning of Cohorts
PROČITAJ I OVO
Markić: Rusija pojačala cyber napade na Hrvatsku
NAPADI
Markić: Rusija pojačala cyber napade na Hrvatsku
ZAGREB - Cilj većine napada koje je Hrvatska spriječila bila je krađa osjetljivih informacija iz ministarstava, ali i Porezne uprave.
Srušene web stranice talijanske vlade, osumnjičeni ruski hakeri
HAKERI
Srušene web stranice talijanske vlade, osumnjičeni ruski hakeri
RIM - Niz internetskih stranica talijanske vlade u petak je bio metom kibernetičkih napada za koje vlasti sumnjiče ruske hakere Killnet.
Kanada najavila zabranu korištenja opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE
NAJAVE
Kanada najavila zabranu korištenja opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE
OTTAWA - Kanada planira zabraniti korištenje opreme dvije najveće kineske telekomunikacijske kompanije Huawei i ZTE u svojoj 5G telefonskoj mreži, što bi trebalo poboljšati kanadske mobilne internetske usluge i „braniti sigurnost i zaštitu Kanađana”.
Xiaomi koristi vlastito razvijenu govornu tehnologiju za pomoć osobama s poremećajima govora
INOVACIJE
Xiaomi koristi vlastito razvijenu govornu tehnologiju za pomoć osobama s poremećajima govora
PEKING - Xiaomi, kompanija za potrošačku elektroniku i pametnu proizvodnju s pametnim telefonima i hardverom suštinski povezanim na IoT platformu, predstavio je najnoviju primjenu naprednih algoritama i vlastite govorne tehnologije na području pristupačnosti.
Počela izrada Strategije digitalne Hrvatske do 2030.
STRATEGIJA
Počela izrada Strategije digitalne Hrvatske do 2030.
ZAGREB - Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva počeo je proces izrade Strategije digitalne Hrvatske do 2030. u suradnji s konzultantskom tvrtkom Deloitte, a predviđeni rok za donošenje te strategije je prosinac 2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE