GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google uklanja aplikacije koje kradu Facebook lozinke

Google uklanja aplikacije koje kradu Facebook lozinke
APLIKACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2021 / 07:24
Autor: SEEbiz / vidi.hr
SAN FRANCISCO - Google se svakodnevno trudi počistiti svoj Play Store dućan od Android aplikacija koje krše njegova pravila, a uspjele su se provući ispod radara AI-u i sustavima zaštite. Među takvim aplikacijama koje se izdaju kao korisne i legitimne nalaze se mnoge koje su dizajnirane samo s jednom ciljanom svrhom, krađom Facebook lozinki, a do sada su preuzete više od 5,8 milijuna puta.

Zanimljivo je da je Google je u novu veliku akciju čišćenja tih aplikacija krenuo nakon izvještaja analitičara Dr. Weba u kojem se ukazuje da mnoge nisu neke opskurne i nepoznate aplikacije, jer se među njima nalaze neke koje se često traže i preuzimaju, kao što su "Horoscope Daily" i "Rubbish Cleaner."

Aplikacije su dizajnirane tako da zavaraju korisnike učitavanjem stvarne Facebook stranice za prijavu, s ciljem učitavanja JavaScripta s upravljačkog i kontrolnog servera za potrebe "otimanja" korisničkih podataka i passworda koje prosljeđuju serveru napadača. Pored toga kradu i kolačiće s autoriziranih sesija, a istraživači Dr. weba otkrili su pet varijanti tog sustava, mada svaka koristi isti JavaScript kod i konfiguracijske formate datoteka za krađu i prosljeđivanje informacija.

Google kaže da je nakon uvida u ovaj izvještaj smjesta uklonio sve aplikacije iz Storea, no prilično je izvjesno da u njegovom dućanu aplikacija postoje i mnoge druge koje još nisu otkrivene, a njihove kreatore ništa ne sprječava da ih objavljuju s novim developerskim računima.

Postavlja se pitanje kako je moguće da su maliciozne aplikacije toliko puno puta preuzimane prije nego što su uklonjene, što jasno ukazuje na činjenicu da Googleov sustav provjera nije dovoljno dobar kada ih nije u stanju detektirati i to kroz dugo vremensko razdoblje.

Tagovi: Google, Facebook, Google Play Store
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE